Tudomány
Valódi méretarányban mutatja a földrészeket az új világtérkép

Egy japán művésznek sikerült megoldania a térképészet 447 éves problémáját, az általa használt módszerrel szinte teljesen arányosan sikerült síkban ábrázolnia a Föld térképét. Az AuthaGraph elnyerte a Good Design Award díját.

A mai napig a legtöbbször egy 16. századi flamand térképész, Gerardus Mercator térképét használják a tengerészek, időjósok és ebből tanulnak a gyermekek is az iskolában. Pedig ez a térkép borzasztó aránytalan. Az 1569-es Mercator-vetület pontatlansága abban rejlik, hogy a Föld gömb alakú felszínét egyfajta hengerré alakította át, amellyel eltorzította a földrészek és az óceánok valós méretét.

A Mercator-vetületen szemmel is feltűnhet az Antarktisz egészen abszurd nagysága, arról nem is beszélve, hogy Grönland valójában 14-szer kisebb, mint Afrika, bár a térképen ugyanakkorának látszanak. Hasonlóan aránytalan Alaszka és Oroszország ábrázolása is.

Hajime Narukawa megpróbálta egy új módszerrel megoldani ezt a problémát, és az AuthaGraph segítségével úgy hajtogatta ki a gömb alakú felszínt, hogy közben minimálisan torzultak az eredeti méretek. A japán művésza felszínt 96 háromszögre bontotta, amiből egy tetraédertalkotott, ezt a formát pedig egy téglalap alakú vetületté bontotta tovább.

Az így kapott síktérkép sokkal pontosabban mutatja a föld kontinenseit és óceánjait. Az AuthaGraph éppen ezért el is nyerte a Good Design Award díját. A bírák szerinta térkép „hűen ábrázolja az összes óceánt, kontinenst, még az elhanyagolt Antarktiszt is.” Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a módszer nem hibátlan, ezért jóval több háromszögre lenne szükség a teljesen arányos ábrázoláshoz.

Az egyedi módszert az ősi japán origami-művészet ihlette. (iflscience)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Akár 8 méterre is repülnek köhögéskor vagy tüsszögéskor a cseppek - állapította meg a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatása. Lydia Bourouiba, az egyetem professzora évek óta kutatja a köhögés, tüsszentés és a kilégzés aerodinamikáját az egyetem folyadékdinamikával és betegségek terjesztésével foglalkozó...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 20:18 ]
A rák több mint 50 típusát mutathatja ki egy egyszerű vérvizsgálat, gyakran az első jelek vagy tünetek megjelenése előtt egy új kutatás szerint. Az Annals of Oncology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerzői a daganatból a vérbe jutó DNS kémiai változásai után kutattak - számolt be róla a BBC...
2020. MÁRCIUS 31.
[ 13:20 ]
A koronavírus kiváltotta világjárvány legfeljebb néhány éven belül stabilizálódhat, s a vírus valószínűleg örökre velünk fog maradni, véli Alekszandr Lukasev, a moszkvai Szecsenov Orvosi Egyetem parazitológiai és trópusi betegségek intézetének igazgatója. A szakember a moszkvai rádió külföldnek szánt műsorában...
2020. MÁRCIUS 31.
[ 11:02 ]
Beolvasás folyamatban