Tudomány
Valódi méretarányban mutatja a földrészeket az új világtérkép

Egy japán művésznek sikerült megoldania a térképészet 447 éves problémáját, az általa használt módszerrel szinte teljesen arányosan sikerült síkban ábrázolnia a Föld térképét. Az AuthaGraph elnyerte a Good Design Award díját.

A mai napig a legtöbbször egy 16. századi flamand térképész, Gerardus Mercator térképét használják a tengerészek, időjósok és ebből tanulnak a gyermekek is az iskolában. Pedig ez a térkép borzasztó aránytalan. Az 1569-es Mercator-vetület pontatlansága abban rejlik, hogy a Föld gömb alakú felszínét egyfajta hengerré alakította át, amellyel eltorzította a földrészek és az óceánok valós méretét.

A Mercator-vetületen szemmel is feltűnhet az Antarktisz egészen abszurd nagysága, arról nem is beszélve, hogy Grönland valójában 14-szer kisebb, mint Afrika, bár a térképen ugyanakkorának látszanak. Hasonlóan aránytalan Alaszka és Oroszország ábrázolása is.

Hajime Narukawa megpróbálta egy új módszerrel megoldani ezt a problémát, és az AuthaGraph segítségével úgy hajtogatta ki a gömb alakú felszínt, hogy közben minimálisan torzultak az eredeti méretek. A japán művésza felszínt 96 háromszögre bontotta, amiből egy tetraédertalkotott, ezt a formát pedig egy téglalap alakú vetületté bontotta tovább.

Az így kapott síktérkép sokkal pontosabban mutatja a föld kontinenseit és óceánjait. Az AuthaGraph éppen ezért el is nyerte a Good Design Award díját. A bírák szerinta térkép „hűen ábrázolja az összes óceánt, kontinenst, még az elhanyagolt Antarktiszt is.” Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a módszer nem hibátlan, ezért jóval több háromszögre lenne szükség a teljesen arányos ábrázoláshoz.

Az egyedi módszert az ősi japán origami-művészet ihlette. (iflscience)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az e-cigarettázásnak súlyosabb egészségügyi konzekvenciái lehetnek, mint az korábban gondolták - állítják amerikai kutatók, akik szerint az e-cigarettázás rákkal kapcsolatba hozható genetikai változásokat indíthat el. A Dél-Kalifornia Egyetem kutatásában 93 résztvevőt vizsgáltak meg és arra az eredményre...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 20:07 ]
Károsodott idegsejteket javítottak ki egerekben amerikai és kanadai tudósok, akik azt remélik, eredményeik nyomán olyan gyógyszerek fejleszthetők ki, amelyekkel meg lehet állítani, esetleg vissza is lehet fordítani az elbutulást - számolt be róla a BBC News. A kutatást az amerikai AAAS (American Association for the Advancement...
2019. FEBRUÁR 15.
[ 16:31 ]
Amerikai kutatók közelebb kerültek annak a rejtélynek a megfejtéséhez, hogy miként védi a szívet egy jó éjszakai alvás. Egérkísérleteikben felfedeztek egy eddig ismeretlen mechanizmust az agy, a csontvelő és az erek között, amely véd az érelmeszesedés, az artériák megkeményedésének kialakulásától, de csak...
2019. FEBRUÁR 14.
[ 22:31 ]
Beolvasás folyamatban