Tudomány
Óriásteleszkópot építenek Chilében
Betűméret:             

A hétvégén megkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése Chilében.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Rendkívül Nagy Teleszkópja (ELT, Extremely Large Telescope) várhatóan 2024-re készül el.

Mérete a szakemberek szerint átalakíthatja majd az univerzumról alkotott képünket. Az óriástávcső legnagyobb tükörátmérője 39 méteres lesz, a tükröt 800 darab hexagonális (hatszögletű) szegmensből építik meg. A jelenlegi földi telepítésű, nagy optikai távcsövek tükörátmérője az esetek többségében nem haladja meg a 8-10 métert.

Az ELT tizenötször élesebb képeket fog szolgáltatni a Hubble-űrtávcsőnél. Az univerzum születésének kutatásában, valamint a Naprendszeren kívüli lakható bolygók feltérképezésében segíti majd a kutatókat.

A déli félteke égboltjának kutatásával foglalkozó ESO vezetése 2012 nyarán határozott a világ legnagyobb optikai teleszkópjának megépítéséről. Az előkészítő munkálatok 2014-ben kezdődtek meg a helyszínen. Az ELT 130 kilométerre a chilei Antofagastától épül az Atacama-sivatagban álló Armazones hegyen, több mint háromezer méter magasan.

“Ami itt épül, az nem csak egy teleszkóp: egyike a tudomány és technológia, valamint a nemzetközi összefogásban rejlő erő legnagyobb eredményeinek” – fogalmazott az építkezés megkezdésének pénteki ünnepélyes megnyitóján Michelle Bachelet chilei elnök.

Az ESO 15 európai ország és Brazília együttműködésével jött létre, székhelye Münchenben van. A most épülő Rendkívül Nagy Teleszkópon kívül három további csillagászati obszervatóriumot üzemeltet az Atacama-sivatagban, amelynek klimatikus viszonyai különösen alkalmasak a csillagászati megfigyelésekre.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Stipsicz András matematikusnak, az MTA rendes tagjának és a Pál Csaba biológusnak, az MTA levelező tagjának is odaítélte az Európai Kutatási Tanács az elmúlt tíz évben jelentős kutatási eredményeket elérő, vezető kutatók számára kiírt Advanced Grantet. Az Európai Unió legjelentősebb, felfedező kutatásokat...
2024. ÁPRILIS 11.
[ 14:58 ]
Először végeztek Magyarországon a magzat altatásával járó méhen belüli beavatkozást a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján – tudatta az egyetem hivatalos honlapja, amelyet a telex.hu szemléz. Az eljárással sikerült elkerülni, hogy az érintett baba extrém koraszülött legyen. Az első sikeres...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 22:25 ]
Elhunyt Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus, aki évtizedekkel az „isteni részecskeként” is emlegetett Higgs-bozon létének tudományos igazolása előtt megjósolta e közvetítő részecske létezését. 94 éves korában meghalt Peter Higgs Nobel-díjas brit fizikus, a Higgs-bozon részecskék felfedezője – írta a BBC...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 20:05 ]
Beolvasás folyamatban