GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. november 7. [12:29]

Negyed évszázada újvidéki Egyetemi Nyelvészeti Napok

A 2017-es téma az alkalmazott nyelvészet jelene és jövője

Negyed évszázada újvidéki Egyetemi Nyelvészeti Napok
A 25. Egyetemi Nyelvészeti Napok résztvevői

Negyvenkét kárpát-medencei nyelvész jelentkezett az Egyetemi Nyelvészeti Napokra, amelyet most 25. alkalommal szervezett meg az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék a Bölcsészettudományi Karon. A jelentkezők közük 28 hazai és 14 külföldi, utóbbiak Mariborból, Zágrábból, Eszékről, Budapestről, Csíkszeredából érkeztek, Cs. Nagy Lajos pedig a nyitrai és pozsonyi egyetemek nyugalmazott docense.

Csányi Erzsébet tanszékvezető köszöntőjében fontosnak tartotta rávilágítani arra a széles kutatói spektrumra, amelyet sikerült az idén is megszólítani, felölelni. Majd az elmúlt négy év sikereiről szólva kiemelte, hogy az Egyetemi Nyelvészeti Napokat felfejlesztették a 21. szárazd kihívásainak megfelelő szintre, illetve tömegesebbé, nyitottabbá, továbbá interdiszciplinárissá tenni. Az évforduló apropóján egy CD-n összefoglalták az elmúlt negyed évszázad anyagát, egy helyre rendezve ezáltal mindazt, amit az elmúlt 25 évben ezeken a konferenciákon sikerült felmutatni – magyarázta Csányi Erzsébet.

A rendezvénysorozat születési éveként 1993-at tartják számon, ám azt megelőzően három alkalommal tartottak nyelvészeti témájú konferenciát a Magyar Tanszéken – fejtette ki Pásztor Kicsi Mária, a szervezőbizottság elnöke, a konferencia-kiadványok szerkesztője a Nyelvészeti Napok negyed évszázadát summázva. Kifejtette, hogy előbb szűkebb körű volt, főleg a Magyar Tanszék oktatóit és munkatársait szólította meg, majd 2014 óta vált tömegesebbé, és tavaly már 45 résztvevője volt, akik a Kárpát-medence különböző pontjairól érkeztek. Idén 42 előadó jelentkezett, sajnos néhányan nem tudtak eljönni – mutatott rá Pásztor Kicsi Mária.

Az alkalmazott nyelvészetet sokszor hasznos nyelvészetnek nevezik, nem mintha a leíró haszontalan lenne. Erre Nádor Orsolya, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem habilitált egyetemi docense mutatott rá plenáris előadásában. Az alkalmazott nyelvészet történte a 19. századra nyúlik vissza, és felhasználja a meglévő nyelvészeti tudást, azt is kutatja, mire jó gyakorlatban a nyelvészet. Így például felfigyelnek arra, hogy egy kisebbségi közelben élő nyelvhasználó mondatszerkesztésére milyen hatással van a nyelvi közeg, jövője lehet a kétnyelvűség-kutatás, a fordítással, a szaknyelvvel kapcsolatos vizsgálódás meg az alkalmazott szocio- és pszicholingvisztika – fejtegette az alkalmazott nyelvészeti kutatások jelenével és jövőjével foglalkozó előadásában Nádor Orsolya.

A plenáris előadásokat követően három szekcióban folyik a munka. Az idei konferencia célja rávilágítani az alkalmazott nyelvészeti kutatások aktualitásaira, illetve jövőbeli perspektíváira. Az Egyetemi Nyelvészeti Napok a Magyar Tudomány Ünnepe novemberi rendezvénysorozatának is része.

Rizsányi Attila


2017. november 18. [16:40]

Az orvos mostantól ellenőrizni tudja, hogy betege rendszeresen szedi-e a felírt tablettákat.Engedélyezték az első, a testben digitálisan nyomon követhető gyógyszert az... >>

2017. november 18. [15:23]

A képességek online méréséről rendezett szakmai konferenciát a Vajdasági Módszertani Központ. A tanácsokozáson a mindennapi iskolai gyakorlatban történő felmérések... >>

2017. november 18. [9:08]

Hsziaoping Ren és munkatársai a kínai Harbin Orvosi Egyetemen sikeren elvégezték a világ első emberi fejátültetését.A 18 óra hosszú műtét során csak holttesteket... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Demokrácia 1x1 – Középdöntő Vajdaságban
(Vajdaság)
Szerbia: Új szabályok a halasztott fizetés esetében
(Gazdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka