Tudomány
Negyed évszázada újvidéki Egyetemi Nyelvészeti Napok
A 2017-es téma az alkalmazott nyelvészet jelene és jövője

Negyvenkét kárpát-medencei nyelvész jelentkezett az Egyetemi Nyelvészeti Napokra, amelyet most 25. alkalommal szervezett meg az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék a Bölcsészettudományi Karon. A jelentkezők közük 28 hazai és 14 külföldi, utóbbiak Mariborból, Zágrábból, Eszékről, Budapestről, Csíkszeredából érkeztek, Cs. Nagy Lajos pedig a nyitrai és pozsonyi egyetemek nyugalmazott docense.

Csányi Erzsébet tanszékvezető köszöntőjében fontosnak tartotta rávilágítani arra a széles kutatói spektrumra, amelyet sikerült az idén is megszólítani, felölelni. Majd az elmúlt négy év sikereiről szólva kiemelte, hogy az Egyetemi Nyelvészeti Napokat felfejlesztették a 21. szárazd kihívásainak megfelelő szintre, illetve tömegesebbé, nyitottabbá, továbbá interdiszciplinárissá tenni. Az évforduló apropóján egy CD-n összefoglalták az elmúlt negyed évszázad anyagát, egy helyre rendezve ezáltal mindazt, amit az elmúlt 25 évben ezeken a konferenciákon sikerült felmutatni – magyarázta Csányi Erzsébet.

A rendezvénysorozat születési éveként 1993-at tartják számon, ám azt megelőzően három alkalommal tartottak nyelvészeti témájú konferenciát a Magyar Tanszéken – fejtette ki Pásztor Kicsi Mária, a szervezőbizottság elnöke, a konferencia-kiadványok szerkesztője a Nyelvészeti Napok negyed évszázadát summázva. Kifejtette, hogy előbb szűkebb körű volt, főleg a Magyar Tanszék oktatóit és munkatársait szólította meg, majd 2014 óta vált tömegesebbé, és tavaly már 45 résztvevője volt, akik a Kárpát-medence különböző pontjairól érkeztek. Idén 42 előadó jelentkezett, sajnos néhányan nem tudtak eljönni – mutatott rá Pásztor Kicsi Mária.

Az alkalmazott nyelvészetet sokszor hasznos nyelvészetnek nevezik, nem mintha a leíró haszontalan lenne. Erre Nádor Orsolya, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem habilitált egyetemi docense mutatott rá plenáris előadásában. Az alkalmazott nyelvészet történte a 19. századra nyúlik vissza, és felhasználja a meglévő nyelvészeti tudást, azt is kutatja, mire jó gyakorlatban a nyelvészet. Így például felfigyelnek arra, hogy egy kisebbségi közelben élő nyelvhasználó mondatszerkesztésére milyen hatással van a nyelvi közeg, jövője lehet a kétnyelvűség-kutatás, a fordítással, a szaknyelvvel kapcsolatos vizsgálódás meg az alkalmazott szocio- és pszicholingvisztika – fejtegette az alkalmazott nyelvészeti kutatások jelenével és jövőjével foglalkozó előadásában Nádor Orsolya.

A plenáris előadásokat követően három szekcióban folyik a munka. Az idei konferencia célja rávilágítani az alkalmazott nyelvészeti kutatások aktualitásaira, illetve jövőbeli perspektíváira. Az Egyetemi Nyelvészeti Napok a Magyar Tudomány Ünnepe novemberi rendezvénysorozatának is része.

Rizsányi Attila

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Nemzetközi Űrállomás 20 éves - illusztráció
2018. NOVEMBER 19.
[ 7:22 ]
Ha kihal egy faj, kihalhat az is, amelyik a másikkal táplálkozott. 5-6 fokos globális hőmérséklet-emelkedés esetén már az élet jelentős része eltűnhet a bolygóról egy friss tanulmány szerint.A növény- és állatfajok szélsőséges környezeti változások miatt bekövetkező kihalása megnöveli annak kockázatát, hogy beindul...
2018. NOVEMBER 15.
[ 6:03 ]
November 17-én, szombaton rendezik meg Zentán a Zentai Gimnázium által életre hívott Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny döntőjét, amelyekre összesen harmincnyolc kétfős csapat kapott meghívást, így biológiából várhatóan tizennégy, kémiából pedig huszonnégy páros fogja összemérni...
2018. NOVEMBER 14.
[ 21:39 ]
Az egykoron idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében amerikai kutatók szerint. Az Amerikai Szívtársaság chicagói tanácskozásán vasárnap bemutatott és a Circulation nevű folyóiratukban közzétett tanulmányukban az Észak-karolinai Egyetem orvosi...
2018. NOVEMBER 13.
[ 12:45 ]
Beolvasás folyamatban