Tudomány
Online képességmérés az iskolában
Szakmai konferenciát tartott a Vajdasági Módszertani Központ

A képességek online méréséről rendezett szakmai konferenciát a Vajdasági Módszertani Központ. A tanácsokozáson a mindennapi iskolai gyakorlatban történő felmérések lehetőségeiről tartottak előadást a régió szaktekintélyei.

Többéves közös szakmai múltra tekint vissza a Vajdasági Módszertani Központ és a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ, számos tanácskozáson foglalkoztak a kompetenciafejlesztés, a képességfejlesztés és mérés helyzetével, lehetőségeivel – mondta el Szálas Tímea, a módszertani központ vezetője a tanácskozás megnyitóján.

A képességek online mérésének kérdése továbbra is nagyon időszerű és fontos téma – emelte ki a központ elnöke. A konferencia vendégelőadói a régió egyik legelismertebb és legpatinásabb központjából érkeztek, a Szegedi Egyetem Neveléstudományi Intézetéből dr. Pásztor Attila a természettudományos gondolkodás online mérésének lehetőségeit, Tóth Alisa vizuális képességek online mérésének lehetőségeit, dr. Kinyó László pedig a kulturális alapképességek témakörét járta körül előadásában.

Szálas Tímea, a Vajdasági Módszertani Központ elnöke rámutatott arra, hogy a korábbi években is nagy hangsúlyt fektettek az eDia rendszerre, amely egy különböző műveltségi területekhez tartozó, állandóan bővülő mérő és fejlesztő platform. Megfogalmazódott az igény, hogy ebbe a rendszerbe a határon túli iskolák is bekapcsolódjanak – mondta a szakember, aki bejelentette, hogy az adminisztrációs akadályok elhárultak, az idei tanév során, feltehetően a második félévtől, a vajdasági iskolák is részesei lesznek a diagnosztikus mérések fejlesztésére irányuló magyarországi törekvéseknek.

A pedagógusok a konferencián megismerkedtek a legkorszerűbb mérési lehetőségekkel, amelyeket a mindennapi munkájuk során is hatékonyan alkalmazhatnak. A pénteki tanácskozásnak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hat kilométer széles jégtömeg szakadt le egy gleccserről Grönland keleti részén, míg a szigetország másik felén egy apró part menti település lakosságát tartja rettegésben egy hatalmas jéghegy – írja az MTI. A New York-i Egyetem professzora, David Holland szerint több mint egy évtizede ezt volt a legnagyobb...
2018. JÚLIUS 13.
[ 22:35 ]
Domesztikáció – mesterségesen szabályozott háziasítás. E kifejezést nem csupán az állatokat érintően használjuk, hiszen növényeink egy része is domesztikáción ment keresztül. A gyökeres változást hozó mezőgazdaság kialakulása, mely magában foglalja a földművelést és állattenyésztést is, körülbelül 10 ezer...
2018. JÚLIUS 11.
[ 14:39 ]
A dinoszauruszok helyi „kortársait” is láthatják Szegeden a szombaton nyíló dinó-kiállításon az érdeklődők. A Móra Ferenc Múzeum gazdag természettudományi gyűjteményében számos olyan lelet található, mely abból a korból származnak, amikor a dinoszauruszok éltek.A növényvilág is fontos része volt a...
2018. JÚLIUS 11.
[ 10:32 ]
Beolvasás folyamatban