Tudomány
Környezetbarát kozmetikumokra vált a divatipar

Európában körülbelül 10-12 millió kísérleti állatot használnak évente, ebből pedig a második legtöbbet a kozmetikumokban. Bőrgyógyászok szerint pedig rengeteg bőrbetegség, akne és más kellemetlenség azért alakul ki, mert olyan kozmetikumokat használunk, mely tele van, olyan anyagokkal mely káros lehet a bőrünkre. Ezért aztán egyre több ember arra a döntésre jut, hogy inkább olyan kozmetikumokat használ a mindennapjaiban, amely környezetbarát, tehát valóban jó hatással van ránk, illetve nem káros az állatokra nézve sem, hiszen nem tesztelik őket állatokon. A kozmetikai ipar folyamatosan újabb és újabb termékkel lát el minket és mindegyik tud valami olyat, amelyet eddig még egyik sem tudott.

Megfiatalodhat bőrünk, eltűnhetnek a ráncok, búcsút mondhatunk a pattanásos, aknés bőrnek, vagy éppen a száraz és hámló bőrnek. Mindezt pedig úgy teszik, hogy a terméke összetevőiben, sok esetben olyan toxikus anyagok is megtalálhatóak, melyek valójában cseppet sem tesznek jót nekünk. Ha ezeket a termékeket használjuk, akkor nem csak saját szervezetünket, de még környezetünket is károsítjuk. Vannak azonban olyan megfizethető alternatívák, melyek organikusak, bőr- illetve teljesen környezetbarát összetevőkből áll. Sokan el sem olvassuk a szépségápolási termékeken található hosszú összetevő listát, vagy, mert nem értünk hozzá, vagy, mert lusták vagyunk. Soha ne vásároljunk a netről ismeretlen eredetű és gyártójú kozmetikai terméket! Az olyan nagyobb vállaltok, mint az Oriflame, vagy más TV-ben is hirdetett márkák, általában erősebb kormányzati és civil kontroll alatt állnak, így megbízhatóbbak. Ha tehetjük jobb, ha mindig olyan termékcsaládot választunk, akikről tudni, hogy elkötelezettek a természetvédelem mellet, ennek köszönhetően pedig biztos, hogy tőlük garantáltan környezetbarát termékeket fogunk vásárolni.

Milyen anyagokat célszerű kerülni?

A legtöbb dezodorok sajnos alumínium felhasználásával készül, annak ellenére is, hogy bizonyított tény, hogy mennyire káros az egészségre az alumínium. Nem elég hogy eltömíti a bőr pólusait, de igen gyakran gyulladást okoz, ahogy a bőr felszínére kerül. Célszerű tehát alumínium-mentes dezodorokat keresni a drogériák polcain. A szájhigiénia és a fogak ápolása az egyik legfontosabb feladat, melyet naponta többször is el kell végeznünk.

Azt azonban, sajnos nagyon kevesen tudják, hogy a legtöbb fogkrémben olyan anyagok vannak, melyek károsak a szervezetünkre tekintve. Például parabének, titán-dioxidok, illetve sok esetben magas a fluorid tartama is. Ám szerencsére sok márkát találhatunk manapság már a boltok polcain, akik mentesek ezektől a méreganyagoktól és természetes védelmet nyújtanak fogainknak. A Petróleum egy kenőanyag, melyet sűrűn használnak a kozmetikumok előállítása során.

Melyek az állatkísérlet-mentes termékek?

Azzal ugye sokan egyetértünk, hogy igazán kegyetlen és etikátlan az, hogy rengeteg állat hal meg azért, hogy mi valami illatos krémmel kenjük az arcunkat lefekvés előtt. Sokan elhatározzák, hogy csak olyan termékeket fognak vásárolni és használni, melyek garantáltan állatkísérlet-mentesek. Nekik azonban nincs egyszerű dolguk. Sokszor ott állnak a drogéria sorai között és böngészik a terméken található leírás legapróbb bekezdéseit annak érdekében, hogy kérdésükre választ kapjanak. Sajnos sok esetben pedig még az eladók sem tudnak segíteni.

Szerencsére több olyan nemzetközi szervezet is létezik, akiknek szívügye, hogy az állatkísérlet ellen harcoljon, ők pedig listát állítanak össze, melyeken megtalálhatjuk a számunkra megfelelő kozmetikumokat. Segítségünkre lehetnek azok a nyuszis logók, melyek csak akkor kerülhetnek a termék csomagolására, ha az biztosan állatkísérlet mentes. Legnagyobb márkák közülük a Feeman, A Faith in Nature, Paul Mitchell, Mannaszappan, a NYX vagy a Lily Lolo. Ám olcsóbb kategóriából is könnyen tudunk válogatni, hiszen például a Dm sajátmárkás termékei (igaz hogy nincsenek a nyuszis logóval ellátva mégis) állatkísérlet mentesek. Ezek a Balea, Alverde, Babylove, S-he Stylezon termékek. Magyar márkák közül pedig a Helia-D, a Biola, Az Ilcsi, illetve a Love2Smile közül válogathatunk, ha védeni szeretnénk az állatokat! Legyünk körültekintőek a boltokban és mindig gondosan olvassuk át a csomagoláson található leírást, hogy biztosan környezetbarát és állatkísérlet mentes terméket válasszunk.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ausztrál kutatók megfejthették, miért rövidíti meg az életet a magas fehérjetartalmú étrend, mint amilyen például a paleo(lit) diéta is. Az új eredmények azt is alátámasztják, hogy a szénhidrátok nem feltétlenül kerülendők, ahogy sokan állítják. "Az régóta ismert, hogy a túl sok étel – különösen a...
2019. FEBRUÁR 22.
[ 12:51 ]
Az emberiség teljes szén-dioxid-kibocsátása kevesebb mint öt nemzedék múlva elérheti azt a szintet, amely a Föld egyik legszélsőségesebb üvegházhatású felmelegedési eseményét jellemezte mintegy 56 millió éve. A szén-dioxid-kibocsátás 140 év múlva elérheti a Föld legszélsőségesebb globális felmelegedési...
2019. FEBRUÁR 21.
[ 16:00 ]
Szombaton Szabadkán szervezi meg 12. Közoktatási konferenciáját az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete (ÉMPE). A rendezvény alcíme: Iskolafejlesztés, tudásmegosztás, együttműködés. A tanácskozás résztvevőit 9.30-ra várják az új városháza épületébe. A regisztráció után 10 órakor hangzanak el az...
2019. FEBRUÁR 21.
[ 15:23 ]
Beolvasás folyamatban