Tudomány
Órasoroló: Megjelent a Magyar Tanszék újabb módszertani kiadványa
A kötetet március 17-én mutatják be a pedagógusoknak

„Az Órasoroló a magyar szakos tanárjelöltek munkáit tartalmazza, többnyire gyakorlatban megvalósított óraterveket. Az e-könyv az általános és a középiskolai magyartanároknak nyújt segítséget, ad kreativitásra serkentő ötleteket, valamint hozzájárul a pedagógusok kompetenciafejlesztéséhez” – áll a kiadvány előszavában.

„A gyűjteményben irodalom- és nyelvtanórákat találnak a kezdő és tapasztalt magyartanárok. A szerkesztők arra is törekedtek, hogy a regionális és lokális mozzanatok, a kultuszteremtő törekvések szintén helyet kapjanak az óratervekben. Egy ilyen típusú kiadvány a vajdasági magyartanárok kommunikációját is elősegíti, hiszen a tanárjelöltek óráinak kidolgozásában – hospitálásuk folyamán – a gyakorló pedagógusok segítettek, az óramodellek létrejöttéhez tehát ők is hozzájárultak. Az itt közölt óratervek szerzői többségükben befejezték tanulmányaikat, vagy posztgraduális képzésre iratkoztak.

Az Órasoroló célja a magyartanárokkal való következetes kapcsolatteremtés, valamint az állandó újításra, hangsúlyváltoztatásra, továbbképzésre való motiváció. A kidolgozott óratervekhez időszerű bibliográfia társul, amelyből a magyartanárok az új kiadványokról, értelmezési stratégiákról és tudományos kutatásokról tájékozódhatnak. Felhasználhatják a képanyagot, a vázlatokat és prezentációkat, az intertextuális és interdiszciplináris lehetőségeket, valamint a kreatív feladatsorokat. Mindezek dinamikus koncepcióváltásra, élményközpontú és kompetencia alapú tanításra ösztönözhetik a pedagógusokat, akik újabb diáknemzedékeikkel együtt egy közös ügyet képviselnek, a változás igényét. A tanárjelöltek, akik korban közel állnak tanítványaikhoz, változatos módszerek, illetve munkaformák alkalmazására törekedtek, a tanári szerepváltásra és az egyéni utak felvállalásának fontosságára könnyen ráéreztek, lelkesíteni tudták tanulóikat.

Az e-könyv »kortárs szemléletű« mintákat és lehetőségeket közvetít, amelyeket fiatalok hoztak létre fiataloknak a mediális ingerekkel telítődött világban. Az óraterveket közösen (oktatók és tanárjelöltek) átnéztük, a bibliográfiát és az újabb kutatásokra vonatkozó adatokat kiegészítettük. Reméljük, a magyartanárok szívesen fogadják újabb kiadványunkat.” – ismerteti az Órasoroló szerkesztőpárosa, Hózsa Éva és Horváth Futó Hargita. A gyűjtemény az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának kiadásában jelent meg 2017-ben.

A kötetet március 17-én mutatják be a pedagógusoknak a Magyar Tanszék akkreditált továbbképzése keretében, ahol minden magyartanár ingyenesen hozzájuthat a kiadványhoz. Az érdeklődők jelentkezhetnek a Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékén vagy maguknál a szerkesztőknél – nyilatkozta a Vajdaság Mának Horváth Futó Hargita szerkesztő.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az okostelefonok és más digitális eszközök kék fénye felgyorsítja a látásromlást egy kutatás szerint. Az amerikai Toledói Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a digitális eszközök kék fényének folyamatosan kitett szem fényérzékeny sejtjeiben olyan molekulák keletkezhetnek, amelyek ötven-hatvan éves kor felett...
2018. AUGUSZTUS 17.
[ 8:30 ]
Tehéntej és juh- vagy kecsketej keveréke alkotja a világ legrégebbi keménysajtját, amelyre az egyiptomi Szakkarában bukkantak a Kairói Egyetem régészei egy előkelőség sírjának feltárásakor.1885-ben bukkantak a Kr.e. 13. századi sírra, amelyben a XIX. egyiptomi dinasztia uralkodása idején élt Ptámeszt, Memphisz város...
2018. AUGUSZTUS 16.
[ 20:55 ]
Az eddig véltnél jóval több szén-dioxidot bocsát ki az Antarktiszt övező tengeri jég körüli nyílt víz télen - mutatták ki a térségben elhelyezett 35 úszórobot segítségével amerikai kutatók. A szakemberek a 2014 és 2017 közötti években a Princeton Egyetem vezetésével megvalósult projekt keretében gyűjtöttek...
2018. AUGUSZTUS 15.
[ 19:03 ]
Beolvasás folyamatban