Tudomány
Órasoroló: Megjelent a Magyar Tanszék újabb módszertani kiadványa
A kötetet március 17-én mutatják be a pedagógusoknak

„Az Órasoroló a magyar szakos tanárjelöltek munkáit tartalmazza, többnyire gyakorlatban megvalósított óraterveket. Az e-könyv az általános és a középiskolai magyartanároknak nyújt segítséget, ad kreativitásra serkentő ötleteket, valamint hozzájárul a pedagógusok kompetenciafejlesztéséhez” – áll a kiadvány előszavában.

„A gyűjteményben irodalom- és nyelvtanórákat találnak a kezdő és tapasztalt magyartanárok. A szerkesztők arra is törekedtek, hogy a regionális és lokális mozzanatok, a kultuszteremtő törekvések szintén helyet kapjanak az óratervekben. Egy ilyen típusú kiadvány a vajdasági magyartanárok kommunikációját is elősegíti, hiszen a tanárjelöltek óráinak kidolgozásában – hospitálásuk folyamán – a gyakorló pedagógusok segítettek, az óramodellek létrejöttéhez tehát ők is hozzájárultak. Az itt közölt óratervek szerzői többségükben befejezték tanulmányaikat, vagy posztgraduális képzésre iratkoztak.

Az Órasoroló célja a magyartanárokkal való következetes kapcsolatteremtés, valamint az állandó újításra, hangsúlyváltoztatásra, továbbképzésre való motiváció. A kidolgozott óratervekhez időszerű bibliográfia társul, amelyből a magyartanárok az új kiadványokról, értelmezési stratégiákról és tudományos kutatásokról tájékozódhatnak. Felhasználhatják a képanyagot, a vázlatokat és prezentációkat, az intertextuális és interdiszciplináris lehetőségeket, valamint a kreatív feladatsorokat. Mindezek dinamikus koncepcióváltásra, élményközpontú és kompetencia alapú tanításra ösztönözhetik a pedagógusokat, akik újabb diáknemzedékeikkel együtt egy közös ügyet képviselnek, a változás igényét. A tanárjelöltek, akik korban közel állnak tanítványaikhoz, változatos módszerek, illetve munkaformák alkalmazására törekedtek, a tanári szerepváltásra és az egyéni utak felvállalásának fontosságára könnyen ráéreztek, lelkesíteni tudták tanulóikat.

Az e-könyv »kortárs szemléletű« mintákat és lehetőségeket közvetít, amelyeket fiatalok hoztak létre fiataloknak a mediális ingerekkel telítődött világban. Az óraterveket közösen (oktatók és tanárjelöltek) átnéztük, a bibliográfiát és az újabb kutatásokra vonatkozó adatokat kiegészítettük. Reméljük, a magyartanárok szívesen fogadják újabb kiadványunkat.” – ismerteti az Órasoroló szerkesztőpárosa, Hózsa Éva és Horváth Futó Hargita. A gyűjtemény az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának kiadásában jelent meg 2017-ben.

A kötetet március 17-én mutatják be a pedagógusoknak a Magyar Tanszék akkreditált továbbképzése keretében, ahol minden magyartanár ingyenesen hozzájuthat a kiadványhoz. Az érdeklődők jelentkezhetnek a Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékén vagy maguknál a szerkesztőknél – nyilatkozta a Vajdaság Mának Horváth Futó Hargita szerkesztő.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Nemzetközi Űrállomás 20 éves - illusztráció
2018. NOVEMBER 19.
[ 7:22 ]
Ha kihal egy faj, kihalhat az is, amelyik a másikkal táplálkozott. 5-6 fokos globális hőmérséklet-emelkedés esetén már az élet jelentős része eltűnhet a bolygóról egy friss tanulmány szerint.A növény- és állatfajok szélsőséges környezeti változások miatt bekövetkező kihalása megnöveli annak kockázatát, hogy beindul...
2018. NOVEMBER 15.
[ 6:03 ]
November 17-én, szombaton rendezik meg Zentán a Zentai Gimnázium által életre hívott Fábri Géza Biológiaverseny és a Máriás Vilmos Kémiaverseny döntőjét, amelyekre összesen harmincnyolc kétfős csapat kapott meghívást, így biológiából várhatóan tizennégy, kémiából pedig huszonnégy páros fogja összemérni...
2018. NOVEMBER 14.
[ 21:39 ]
Az egykoron idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében amerikai kutatók szerint. Az Amerikai Szívtársaság chicagói tanácskozásán vasárnap bemutatott és a Circulation nevű folyóiratukban közzétett tanulmányukban az Észak-karolinai Egyetem orvosi...
2018. NOVEMBER 13.
[ 12:45 ]
Beolvasás folyamatban