Tudomány
Órasoroló: Megjelent a Magyar Tanszék újabb módszertani kiadványa
A kötetet március 17-én mutatják be a pedagógusoknak

„Az Órasoroló a magyar szakos tanárjelöltek munkáit tartalmazza, többnyire gyakorlatban megvalósított óraterveket. Az e-könyv az általános és a középiskolai magyartanároknak nyújt segítséget, ad kreativitásra serkentő ötleteket, valamint hozzájárul a pedagógusok kompetenciafejlesztéséhez” – áll a kiadvány előszavában.

„A gyűjteményben irodalom- és nyelvtanórákat találnak a kezdő és tapasztalt magyartanárok. A szerkesztők arra is törekedtek, hogy a regionális és lokális mozzanatok, a kultuszteremtő törekvések szintén helyet kapjanak az óratervekben. Egy ilyen típusú kiadvány a vajdasági magyartanárok kommunikációját is elősegíti, hiszen a tanárjelöltek óráinak kidolgozásában – hospitálásuk folyamán – a gyakorló pedagógusok segítettek, az óramodellek létrejöttéhez tehát ők is hozzájárultak. Az itt közölt óratervek szerzői többségükben befejezték tanulmányaikat, vagy posztgraduális képzésre iratkoztak.

Az Órasoroló célja a magyartanárokkal való következetes kapcsolatteremtés, valamint az állandó újításra, hangsúlyváltoztatásra, továbbképzésre való motiváció. A kidolgozott óratervekhez időszerű bibliográfia társul, amelyből a magyartanárok az új kiadványokról, értelmezési stratégiákról és tudományos kutatásokról tájékozódhatnak. Felhasználhatják a képanyagot, a vázlatokat és prezentációkat, az intertextuális és interdiszciplináris lehetőségeket, valamint a kreatív feladatsorokat. Mindezek dinamikus koncepcióváltásra, élményközpontú és kompetencia alapú tanításra ösztönözhetik a pedagógusokat, akik újabb diáknemzedékeikkel együtt egy közös ügyet képviselnek, a változás igényét. A tanárjelöltek, akik korban közel állnak tanítványaikhoz, változatos módszerek, illetve munkaformák alkalmazására törekedtek, a tanári szerepváltásra és az egyéni utak felvállalásának fontosságára könnyen ráéreztek, lelkesíteni tudták tanulóikat.

Az e-könyv »kortárs szemléletű« mintákat és lehetőségeket közvetít, amelyeket fiatalok hoztak létre fiataloknak a mediális ingerekkel telítődött világban. Az óraterveket közösen (oktatók és tanárjelöltek) átnéztük, a bibliográfiát és az újabb kutatásokra vonatkozó adatokat kiegészítettük. Reméljük, a magyartanárok szívesen fogadják újabb kiadványunkat.” – ismerteti az Órasoroló szerkesztőpárosa, Hózsa Éva és Horváth Futó Hargita. A gyűjtemény az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának kiadásában jelent meg 2017-ben.

A kötetet március 17-én mutatják be a pedagógusoknak a Magyar Tanszék akkreditált továbbképzése keretében, ahol minden magyartanár ingyenesen hozzájuthat a kiadványhoz. Az érdeklődők jelentkezhetnek a Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékén vagy maguknál a szerkesztőknél – nyilatkozta a Vajdaság Mának Horváth Futó Hargita szerkesztő.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megmentené a Földön élő növény- és állatfajok jelentős többségét a klímaváltozás hatásaitól, ha az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését - hangsúlyozzák a Kelet-Angliai Egyetem kutatói. A Science című folyóiratban közzétett tanulmányukban a tudósok...
2018. MÁJUS 18.
[ 18:21 ]
A 21. század világméretű jelensége, hogy a különböző korosztályú emberek egyre többet ülnek, és az évek előrehaladásával bizony kevesebbet mozognak. Az ilyen embereknél nemcsak csökken az izomtömeg és megnő a szív és az érrendszeri betegségek előfordulásának kockázata, de jelentősen gyengül az egyén ellenálló...
2018. MÁJUS 18.
[ 12:39 ]
A világ természetvédelmi területeinek egyharmadát veszélyezteti emberi tevékenység, és a legtöbb terület védelme nem éri el valódi célját - állapította meg egy a Science tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány.Hatmillió négyzetkilométernyi erdőség, park, természetvédelmi terület van veszélyben az olyan...
2018. MÁJUS 18.
[ 12:18 ]
Beolvasás folyamatban