GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. március 13. [18:09]

Novicsok: A Moszkva és London viszonyát mérgező "Újonc"

Novicsok: A Moszkva és London viszonyát mérgező "Újonc"

Még a körülmények kedvező alakulása esetén sem épül fel teljesen Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerző és lánya, ha valóban a Novicsok (Újonc) típusú idegméreggel próbálták meggyilkolni őket - nyilatkozott a szer egyik kifejlesztője, Vil Mirzajan volt szovjet vegyész a The Daily Telegraph című brit lapnak.

"Ez minden más idegméregnél tízszer erősebb. Mi több, gyakorlatilag gyógyíthatatlan. Ezek az emberek, a férfi meg a lánya, gyakorlatilag már elmentek. Még ha életben is maradnak, nem fognak felépülni" - jelentette ki az Egyesült Államokban élő Mirzajan az Interfax hírügynökség által is ismertetett interjúban.

Theresa May brit miniszterelnök hétfőn a londoni parlamentben azt állította, hogy a Szkripal és lánya elleni múlt heti angliai gyilkossági kísérlethez fegyverekben is használható minőségű, "Oroszországban kifejlesztett", a Novicsok hatóanyagcsoportba tartozó idegmérget használtak, ezért "nagyon valószínű", hogy a támadás mögött Moszkva áll. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden kijelentette, hogy Moszkva "nem bűnös" a mérgezésben.

Mirzajan feltételezése szerint a bináris - két alkotóelemből álló - méreg önmagában ártalmatlan alkotóelemeit külön-külön szállíthatták Nagy-Britanniába, ahol közvetlenül a bevetés előtt aeroszolt állítottak össze belőlük. A szakértő szerint a hatóanyagból nyári időben kétgrammnyi is elegendő ahhoz, hogy 500 embert megöljön.

A Kommerszant című orosz gazdasági napilap közölte, hogy a Novicsok szériájú "harmadik generációs", alkotói szerint páratlan hatóerejű idegmérgeket a nyolcvanas évek közepére fejlesztették ki a Szovjetunióban, a Szaratov megyei Sihaniban, a Szerves Kémiai és Technológiai Tudományos Állami Kutatóintézetben (GNIIOHT). A program vezetői 1991-ben Lenin-rendet kaptak.

Az Izraelből és Ukrajnából szerkesztett, orosz nyelvű NEWSru.com hírportál szerint a Novicsok hatóanyagokon az 1973-ban elindított titkos Foliant program keretében 200 tudós dolgozott, P.P. Kirpicsov tudományos főmunkatársa irányítása alatt. A cél új, a külföldi analógiákat meghaladó hatóerejű, gyorsan lebomló, közeli kontaktusban, rendkívül kis mennyiségben alkalmazható idegméreg kidolgozása volt. A program keretében, amelynek részleteit az 1990-es évek elején Mirzajan és egy kollégája, Vlagyimir Ugljov tárta a nyilvánosság elé, kidolgozták a 33-as anyag, az A-232 és az A 234-es kódnevű szert; ezek alkotják a Novicsok családot.

Hatásmechanizmusuk alapján a Novicsok csoport tagjai az acetilkolin-észteráz enzim irreverzibilis gátlói közé tartoznak. Az acetilkolin ingerületátvivő anyag, amelyet az enzim rendes esetben lebont, elkezd felhalmozódni az idegátkapcsolódásokban, ami az idegrendszer túlzott ingerléséhez, majd gyors kimerüléséhez vezet. A Novicsok-mérgezés tüneteiről kevés nyilvános információ jelent meg, a feltételezések szerint azonban a klinikai kép hasonló lehet ahhoz, ami a közönséges idegbénító mérgek (szarin, szomán, VX) esetében.

Vannak azonban különbségek is: a sérülések gyakorlatilag gyógyíthatatlanok, a megmérgezett emberek pedig, ha életben is maradnak, munkaképtelen nyomorékká válnak. Késleltetett neurotoxicitás - az idegrendszer súlyos, bénulásokban jelentkező sérülése - alakul ki a mérgezést követő egy-három hétben, ami az ismert gyógymódok segítségével nem kúrálható ki.

A Novicsok alkalmazásának a Szkripal-ügyig egyetlen esete vált ismertté: 1995-ben így mérgezték meg Ivan Kivipidit, a Roszbizneszbank elnökét, akinek a telefonkagylójára került az A-232-es szerből. Meghalt Kivipidi titkárnője is, aki az egyik forrás szerint ugyanarról a telefonról hívta a mentőket, egy másik szerint viszont csak port törölt az irodában. Sajtóforrások szerint meghalt a boncolást végző orvos is.

A bűncselekmény mögött a bankár üzlettársa, Vlagyimir Hucisvili állt, aki a Novicsokot a GNIIOHT egyik munkatársától szerezte be. A szertől állítólag a gyilkos is súlyos mérgezést kapott. Hucisvilit és a kutatóintézet vele összejátszó munkatársát leültették.

A Kommerszant az orosz szakszolgálatok egy meg nem nevezett volt munkatársára hivatkozva azt írta, hogy idegbénító szereket csak abban az esetben szokás alkalmazni, ha az incidens körül valaki nagy port akar felverni. Az informátor "piszkos módszernek" nevezte az "alany" harci eszközökkel történő "likvidálását", mert ilyen esetben fennáll mások nem szándékos megmérgezésének veszélye is.

Mint arra a Szkripal-ügy kirobbanása után több moszkvai tisztségviselő is rámutatott, Oroszország tavaly szeptember 27-én jelentette be, hogy maradéktalanul felszámolta vegyifegyver-készleteit.

Mirzajan mégis úgy vélekedett, hogy a Szkripal-ügy mögött csakis Oroszország állhat, mert az elképzelhetetlen, hogy Moszkva feloldaná az Újonc csoport képletét, a később vegyítendő reagenseket viszont diplomáciai postával bárhová el tudja juttatni. Az ügyben megszólaló orosz politikusok és szakértők ezzel szemben arra hívták fel a figyelmet, hogy a Novicsok alkotóelemeit a Szovjetunió más volt köztársaságaiban is tárolhatták, sőt, hogy a méreg képlete ennyi idő alatt más országokba is eljuthatott. (MTI)


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 17. [7:12]

Külön alkalmazás segíti ezúttal azokat, akik szeretnek felhőket fotózni és a jövőben ezt szívesen meg is osztanák a NASA kutatóival: egy projekt keretében többek között... >>

2018. március 14. [6:13]

Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós szerdára virradóra hunyt el cambridge-i házában - közölte családja."Mély szomorúsággal közöljük,... >>

2018. március 13. [18:09]

Még a körülmények kedvező alakulása esetén sem épül fel teljesen Szergej Szkripal volt orosz katonai hírszerző és lánya, ha valóban a Novicsok (Újonc) típusú... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.35 dinár
1 dollár 96.10 dinár
100 forint 37.98 dinár
100 dinár 263.27 forint
Heti kérdés
A magyarokat különösebben nem érinti, mert számunkra Nagybecskerek Nagybecskerek marad, mégis megkérdezzük: támogatja-e a város hivatalos szerb nevének megváltóztatását Zrenjaninról Petrovgradra.
Legyen Petrovgrad
Maradjon Zrenjanin
Állítsák vissza a város eredeti nevét

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Szerbia: A harmadik gyermek után 12.000, a negyedik után 18.000 dinár havonta
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány