Tudomány
Tudományos szenzáció: "Megkerülték" a kémia törvényeit a Harvard kutatói

A Harvard Egyetem kutatói lézerek segítségével formáltak két különálló atomot molekulává úgy, hogy ahhoz semmilyen kémiai reakció nem kellett.

A jelenkor egyik legnagyobb kérdése, hogy kinek sikerül először megoldani minden technológiai kihívást egy működő és hosszú távon is használható kvantumszámítógép elkészítéséhez. Hogy ez megvalósuljon, ahhoz számos problémát kell még megoldani, most azonban úgy tűnik, egy apró lépéssel ismét közelebb kerültünk a kvantumszámítógépekhez.

A Harvard Egytem kutatóinak a világon elsőként sikerült kontrollált körülmények között arra bírniuk két önálló atomot, hogy molekulává álljanak össze – számolt be róla az IFLScience. A természetben ilyesmi gyakran előfordul, ám ehhez valamilyen kémiai reakcióra van szükség. Ez azt jelenti, hogy a két (vagy több) atom egyesülése rengeteg atom ütközését eredményezi, ráadásul a végeredmény (vagyis, hogy molekula keletkezik) meglehetősen bizonytalan. Az általunk látott végeredmény egyfajta "átlag", ami azt is jelenti, hogy a reakció közben sokszor nem jön létre molekula, vagy igen, de felbomlik.

Ehhez képest az amerikai tudósoknak kémiai rekació nélkül sikerült molekulát létrehozniuk. Mindez azonban nem volt könnyű: lézerek segítségével lelassították, így gyakorlatilag az abszolút nulla fok közeli állapotba hűtötték a nátrium és a cézium atomot, majd egymáshoz közelítve molekulává formálták őket.

Az állapot nem tartott sokáig, de az eredmény azt jelenti, hogy a technológia és az eljárás már készen áll ahhoz, hogy legközelebb megismételjék a dolgot. A következő lépcsőfok, hogy a molekula tovább "életben maradjon", ami már jóval nagyobb kihívásnak tűnik.

A választás azonban nem véletlenül esett erre a két atomra, a tulajdonságuk alapján ugyanis jó eséllyel lehet majd belőlük kvantumbit (qubit), amely a kvantumszámítógépek legkisebb egységét jelenti. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Róbert
2018. MÁJUS 14. [ 10:21 ]

Ez két alkáli fém összekapcsolása. Azaz egy ötvözet. Biztos lehet molekulának nevezni.


Dr Szabó József
2018. MÁJUS 13. [ 11:49 ]

Itt a " kvencsölés" nem sikerült, ráadásul,szj.


Dr Szabó József
2018. MÁJUS 13. [ 11:46 ]

Ez nem szenzáció. Ezt úgy hívják hogy fotokémia. Régóta.Kell az egyiket gerjeszteni.Az komplexál a másikkal. Utána quenching és kész a molekula.


Az űrben termesztett saláta után a bab lehet a következő friss élelmiszer az űrhajósok étrendjében 2021-től norvég kutatóknak köszönhetően.A speciális zöldségtermesztő berendezés modelljét a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetemen (NTNU) fejlesztették ki.„Minden űrhajós álma, hogy friss élelmiszert ehessen,...
2019. JANUÁR 16.
[ 9:59 ]
Soha nem olvadt ilyen gyorsan az Antarktisz jege: mintegy hatszorosára gyorsult fel a jégolvadás az elmúlt negyven évben és ez a folyamat még jobban emelheti a következő évszázadokban a tengerszintet és az ember által előidézett klímaváltozás mértékét - figyelmeztetett egy nemzetközi tudóscsoport. Az amerikai tudományos...
2019. JANUÁR 16.
[ 8:31 ]
A SpaceX teherűrhajója 39 napos küldetésének végén a Csendes-óceán vizébe csobbant, benne fontos tudományos kísérleti mintákkal.A Dragon CRS-16 repülése tavaly december 5-én kezdődött, amikor egy Falcon-9 rakétával elindult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé a floridai Cape Canaveral bázisról. Felfelé több mint 2 és...
2019. JANUÁR 14.
[ 18:44 ]
Beolvasás folyamatban