Tudomány
Mégis csak meg kell inni naponta egy pohár vörösbort!

Bár nagyon sokat lehet hallani az alkohol káros hatásairól, időnként mégis érdemes meginni egy-egy pohár vörösbort! A mértékkel fogyasztott, jó minőségű bor ugyanis kifejezetten jót tehet az egészségünknek. Lássuk, hogyan!

Hogyan lehet egészséges a vörösbor?

A vörösborban számos olyan hatóanyag, antioxidáns és fitonutriens található, amelyek segítségével küzdhetünk bizonyos krónikus betegségek ellen és meghosszabbíthatjuk az életünket. Rendkívül fontos azonban a mennyiségekre odafigyelni: naponta egy-egy pohár vörösbor nem ártalmas, de minél többet iszunk, annál több káros hatással kell szembenéznünk.

Az egyéni jellegzetességeinket is vegyük figyelembe, amikor az alkoholfogyasztás mellett döntünk: a várandós kismamáknak például egyáltalán nem ajánlott az ivás, és bizonyos gyógyszerek szedése mellett is tilos az alkohol.

Mire is hat jótékonyan?

Kifejezetten jót tesz például a vörösbor azoknak, akik szeretnék megvédeni a szervezetüket a szív- és érrendszeri betegségektől. A vörösborban található tápanyagok csökkenthetik a koleszterinszintet, segítik megőrizni a vérerek rugalmasságát, megakadályozhatják a vérrögök kialakulását és az oxidatív stresszel összefüggő károsodásokat is.

A vörösborban található reszveratrol lelassíthatja a daganatok növekedésének ütemét, „beindíthatja” a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget, megakadályozhatja az áttétek kialakulását, és hozzájárulhat a daganatok kialakulásának megelőzéséhez.

A vörösbor különösen hatékony lehet az emlő-, a prosztata- és a vastagbéldaganat megelőzésében. Napi egy pohár vörösbor a demencia és az Alzheimer-kór rizikóját is csökkentheti, szintén a reszveratrolnak köszönhetően.

Egy 2014-ben megjelent tanulmány szerint a vörösbor a szájunk egészségét is segíti megőrizni, mert megakadályozhatja, hogy a fog- és ínybetegségeket okozó baktériumok elszaporodjanak a szánkban. Természetesen, a vörösborral való „öblögetés” nem helyettesíti a fogmosást!

Az antioxidánsok az idő előtti öregedéstől is védhetik a szervezetünket, így többek között a bőrünket is. Az antioxidánsok javítják a bőrünk állapotát, visszaállíthatják annak rugalmasságát, feszességét, megelőzhetik a kisebb-nagyobb ráncok kialakulását is.

A vörösborban nemcsak antioxidánsok, de egyéb hasznos tápanyagok is vannak, melyek a fakó és fénytelen bőr ellen is felveszik a harcot. (egeszsegkalauz.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A világ első ismert mindenevő cápafajaként azonosították amerikai kutatók a kerekfejű pörölycápát (Sphyrna tiburo), amelynek étrendjét nagyjából 60 százalékban tengeri fű teszi ki. A pörölycápafélék családjába tartozó faj a Csendes-óceán keleti részének sekélyebb vizeiben, az Atlanti-óceán nyugati részén...
2018. SZEPTEMBER 5.
[ 15:31 ]
Az 1526-ban lezajlott mohácsi csatát a kor négy legnagyobb európai ütközete között tartják számon a történészek - mondta Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán. A főigazgató szerint ez a tény azt jelzi, az a vád,...
2018. SZEPTEMBER 5.
[ 10:26 ]
Egy izraeli kutatócsoport júliusban megjelent tanulmánya új perspektívába helyezi a Facebook-függőséget kiváltó okokat. A Computers in Human Behavior (Számítógépek az emberi viselkedésben) című szaklapban megjelent tanulmány szerint azokat az embereket szippantja be leginkább a digitális börtön, akik mások véleménye,...
2018. SZEPTEMBER 2.
[ 7:20 ]
Beolvasás folyamatban