Tudomány
Mégis csak meg kell inni naponta egy pohár vörösbort!

Bár nagyon sokat lehet hallani az alkohol káros hatásairól, időnként mégis érdemes meginni egy-egy pohár vörösbort! A mértékkel fogyasztott, jó minőségű bor ugyanis kifejezetten jót tehet az egészségünknek. Lássuk, hogyan!

Hogyan lehet egészséges a vörösbor?

A vörösborban számos olyan hatóanyag, antioxidáns és fitonutriens található, amelyek segítségével küzdhetünk bizonyos krónikus betegségek ellen és meghosszabbíthatjuk az életünket. Rendkívül fontos azonban a mennyiségekre odafigyelni: naponta egy-egy pohár vörösbor nem ártalmas, de minél többet iszunk, annál több káros hatással kell szembenéznünk.

Az egyéni jellegzetességeinket is vegyük figyelembe, amikor az alkoholfogyasztás mellett döntünk: a várandós kismamáknak például egyáltalán nem ajánlott az ivás, és bizonyos gyógyszerek szedése mellett is tilos az alkohol.

Mire is hat jótékonyan?

Kifejezetten jót tesz például a vörösbor azoknak, akik szeretnék megvédeni a szervezetüket a szív- és érrendszeri betegségektől. A vörösborban található tápanyagok csökkenthetik a koleszterinszintet, segítik megőrizni a vérerek rugalmasságát, megakadályozhatják a vérrögök kialakulását és az oxidatív stresszel összefüggő károsodásokat is.

A vörösborban található reszveratrol lelassíthatja a daganatok növekedésének ütemét, „beindíthatja” a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget, megakadályozhatja az áttétek kialakulását, és hozzájárulhat a daganatok kialakulásának megelőzéséhez.

A vörösbor különösen hatékony lehet az emlő-, a prosztata- és a vastagbéldaganat megelőzésében. Napi egy pohár vörösbor a demencia és az Alzheimer-kór rizikóját is csökkentheti, szintén a reszveratrolnak köszönhetően.

Egy 2014-ben megjelent tanulmány szerint a vörösbor a szájunk egészségét is segíti megőrizni, mert megakadályozhatja, hogy a fog- és ínybetegségeket okozó baktériumok elszaporodjanak a szánkban. Természetesen, a vörösborral való „öblögetés” nem helyettesíti a fogmosást!

Az antioxidánsok az idő előtti öregedéstől is védhetik a szervezetünket, így többek között a bőrünket is. Az antioxidánsok javítják a bőrünk állapotát, visszaállíthatják annak rugalmasságát, feszességét, megelőzhetik a kisebb-nagyobb ráncok kialakulását is.

A vörösborban nemcsak antioxidánsok, de egyéb hasznos tápanyagok is vannak, melyek a fakó és fénytelen bőr ellen is felveszik a harcot. (egeszsegkalauz.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az egykoron idős férfiak betegségének tartott szívroham egyre gyakrabban fordul elő fiatal emberek, különösen nők körében amerikai kutatók szerint. Az Amerikai Szívtársaság chicagói tanácskozásán vasárnap bemutatott és a Circulation nevű folyóiratukban közzétett tanulmányukban az Észak-karolinai Egyetem orvosi...
2018. NOVEMBER 13.
[ 12:45 ]
Ír tudósok felfedezése magyarázatot adhat arra, miért lesznek nagyobb valószínűséggel rákosok a kövér emberek. A londoni Trinity College kutatócsoportja feltárta, hogy a zsír által elzáródnak és megszűnnek működni azok a sejttípusok, amelyeket a szervezet felhasznál a rákos sejtek megsemmisítésére.Az elhízás a...
2018. NOVEMBER 13.
[ 11:09 ]
Európa-szerte nő a rezisztens, vagyis ellenálló baktériumokkal fertőzöttek száma, az antibiotikumok pedig egyre kevésbé segítenek a kezelésben.Ehhez hozzájárult az antibiotikumok irracionális alkalmazása az olyan betegségeknél, amelyek esetében nincs szükség az ilyen jellegű kezelésre. Szerbia azok közé az államok közé...
2018. NOVEMBER 12.
[ 19:20 ]
Beolvasás folyamatban