Tudomány
Mégis csak meg kell inni naponta egy pohár vörösbort!

Bár nagyon sokat lehet hallani az alkohol káros hatásairól, időnként mégis érdemes meginni egy-egy pohár vörösbort! A mértékkel fogyasztott, jó minőségű bor ugyanis kifejezetten jót tehet az egészségünknek. Lássuk, hogyan!

Hogyan lehet egészséges a vörösbor?

A vörösborban számos olyan hatóanyag, antioxidáns és fitonutriens található, amelyek segítségével küzdhetünk bizonyos krónikus betegségek ellen és meghosszabbíthatjuk az életünket. Rendkívül fontos azonban a mennyiségekre odafigyelni: naponta egy-egy pohár vörösbor nem ártalmas, de minél többet iszunk, annál több káros hatással kell szembenéznünk.

Az egyéni jellegzetességeinket is vegyük figyelembe, amikor az alkoholfogyasztás mellett döntünk: a várandós kismamáknak például egyáltalán nem ajánlott az ivás, és bizonyos gyógyszerek szedése mellett is tilos az alkohol.

Mire is hat jótékonyan?

Kifejezetten jót tesz például a vörösbor azoknak, akik szeretnék megvédeni a szervezetüket a szív- és érrendszeri betegségektől. A vörösborban található tápanyagok csökkenthetik a koleszterinszintet, segítik megőrizni a vérerek rugalmasságát, megakadályozhatják a vérrögök kialakulását és az oxidatív stresszel összefüggő károsodásokat is.

A vörösborban található reszveratrol lelassíthatja a daganatok növekedésének ütemét, „beindíthatja” a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget, megakadályozhatja az áttétek kialakulását, és hozzájárulhat a daganatok kialakulásának megelőzéséhez.

A vörösbor különösen hatékony lehet az emlő-, a prosztata- és a vastagbéldaganat megelőzésében. Napi egy pohár vörösbor a demencia és az Alzheimer-kór rizikóját is csökkentheti, szintén a reszveratrolnak köszönhetően.

Egy 2014-ben megjelent tanulmány szerint a vörösbor a szájunk egészségét is segíti megőrizni, mert megakadályozhatja, hogy a fog- és ínybetegségeket okozó baktériumok elszaporodjanak a szánkban. Természetesen, a vörösborral való „öblögetés” nem helyettesíti a fogmosást!

Az antioxidánsok az idő előtti öregedéstől is védhetik a szervezetünket, így többek között a bőrünket is. Az antioxidánsok javítják a bőrünk állapotát, visszaállíthatják annak rugalmasságát, feszességét, megelőzhetik a kisebb-nagyobb ráncok kialakulását is.

A vörösborban nemcsak antioxidánsok, de egyéb hasznos tápanyagok is vannak, melyek a fakó és fénytelen bőr ellen is felveszik a harcot. (egeszsegkalauz.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az újvidéki Bölcsészettudományi Karon megalakult a horvát nyelvi lektorátus.Az Újvidéki Egyetem Rektorátusán írták alá a memorandumot, amivel hivatalosan is megkezdte munkáját a lektorátus.Mint mondták, jelentős lépésről van szó a két ország tudományos együttműködése tekintetében, de történelmi pillanat is a...
2018. JÚNIUS 15.
[ 8:51 ]
A "béke és a remény üzeneteként" sugározzák az űrbe pénteken Stephen Hawking szavait a világhírű elméleti fizikus hamvainak ünnepélyes elhelyezése után.Az "asztrofizika popsztárjaként" is emlegetett tudós gondolataihoz Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu, azaz Vangelis, a legismertebb görög zeneszerző,...
2018. JÚNIUS 14.
[ 18:34 ]
Veszélyezteti a vadvilágot némely LED-lámpa fénye - figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik megvizsgálták, hogyan hatnak a modern fénykibocsátó diódák egyes fajokra. Azt találták, hogy a kék és fehér fényt kibocsátók a legrosszabbak, míg a sárga, a borostyánszínű és a zöld fényt kibocsátók kevésbé károsak. A...
2018. JÚNIUS 13.
[ 21:01 ]
Beolvasás folyamatban