Tudomány
Asztúria hercegnője-díj: Sylvia Earle amerikai óceánkutató az egyetértés kategóriai idei nyertese
Betűméret:             

Sylvia Earle amerikai óceánkutató nyerte idén a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat egyetértés kategóriában - jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

A döntőbizottság 23 ország 37 jelöltje közül választotta ki a világhírű, élő legendának tartott tudóst, értékelésében kiemelve több mint hat évtizede tartó elkötelezettségét az óceánok felfedezése, kutatása és megóvása mellett.

Sylvia Earle széleskörű munkája alapvető volt annak felismerésében, hogy az óceánok közös vagyont jelentenek, hogy a bennük felgyülemlő a műagyag és egyéb hulladék súlyos kockázatot hordoznak, fenyegetik az emberi egészséget és a bolygó biodiverzitását - indokolta választását a zsűri.

A 83 éves tengerbiológus életét az óceánok megismerésének szentelte, számtalan dokumentumfilmet készített a National Geographic számára. Több nagy hírű amerikai egyetemen (Berkeley, Harvard) végzett kutatói munkát. Volt elnöki tanácsadói testület tagja az Egyesült Államokban, és máig közreműködik olyan alapítványok, bizottságok munkájában, amelyek a tengerek és óceánok kutatásával, védelmével foglalkoztak. Világszerte több mint 100 expedícióban vett részt, búvárként több mint 7000 órát merült. 90 országban szólalt fel konferenciákon, és több mint 200 publikációt, könyvet jegyez. Mission Blue című, pályafutását áttekintő dokumentumfilmjét 2015-ben Emmy-díjjal jutalmazták. 1998-ban az amerikai Time magazin "A bolygó hősének" választotta.

Az Asztúria hercegnője-díjat az együttműködés kategóriában tavaly az Európai Unió, egy évvel korábban pedig az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete kapta.

Az elismerést minden évben nyolc kategóriában ítélik oda.

Idén az eddig bejelentett díjazottak: Marin Scorsese amerikai filmrendező a művészeti kategória, Alma Estela Guillermoprieto mexikói újságíró a kommunikáció és humántudományok kategória, valamint az AMREF Health Africa nevű afrikai orvosi és kutatói alapítvány a nemzetközi együttműködés kategória nyertese. A sport kategóriában az olasz Reinhold Messner és a lengyel Krzysztof Wielicki hegymászókat ismerték el, irodalom kategóriában Fred Vargas francia írónőt, társadalomtudományok kategóriában pedig Michael J. Sandel amerikai filozófust. A tudományos kutatás és technológia kitüntetettje Svante Pääbo svéd biológus lett.

A díjazottak egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót vehetnek át az uralkodótól az októberi díjátadón Oviedóban. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban