Tudomány
Szerbia: Megalakult az interszexuális személyeket tömörítő XY Spectrum szervezet

(Belgrádi tudósítónktól)

Az interszexualitás gyakoriságát nehéz megítélni. Az egy modern fogalom, amely a nem tipikus biológiai nemi jellegzetességek széles spektrumát foglalja magában. Közülük néhány rögtön nyilvánvaló, míg mások rejtettek vagy nehezen feltárhatók még orvosi megfigyeléssel is. Az interszexualitás ritka, de elég gyakori ahhoz, hogy felfigyeljünk rá. Hasznos lenne, nemcsak az érintett személyek, hanem az egész társadalom számára, ha mindenki tájékozottabb lenne ebben a kérdésben.

Interszexuálisnak nevezzük azokat az embereket, akik olyan biológiai nemi jellegzetességekkel rendelkeznek, amelyek nem sorolhatóak be kizárólagosan tipikus női vagy férfi kategóriába, vagy mindkettőnek megfelelnek. Az interszexuális állapot leggyakrabban veleszületett, de előfordul az is, hogy a szexuális fejlődés későbbi fázisában alakul ki. A legelterjedtebb becslés szerint minden 1500–2000 élve született gyermek közül egy esetben szakembert hívnak az újszülött nemének eldöntéséhez. További, ismeretlen számú interszexuális állapotot nem vesznek észre az újszülöttnél, csupán jóval később. Feltételezhető tehát, hogy száz újszülött közül egynek a testi megjelenése különbözik a tipikus férfitól vagy nőtől, s ezer közül egy csecsemőnél műtéttel „normalizálják” a nemi szerveiket.

Az interszexuális személyek testi rendellenességük mellett méginkább az azzal járó lelki problémákkal küszködnek, hogyan megérteni és elfogadni másságukat, és ebben a folyamatban gyakorlatilag az egész család részt vesz. Szerbiában a szóban forgó közösség egyik élharcosa a belgrádi Kristian Ranđelović, a tavaly létrehozott XY Spectrum szervezet ügyvezető igazgatója, aki több mint tíz éve foglalkozik a homoszexuálisok és a transzneműek tanácsolásával és aki jómaga is interszexuális személyként született.

"Interszexuális aktivizmus gyakorlatilag nincs, még csak most tapossuk ki az utat", magyarázza Kristian Ranđelović. "A közösség láthatatlan, az infók, a tájékoztatások legjobb esetben csak az érintettekig jutnak el. Ez a téma szinte teljesen ismeretlen nemcsak Szerbiában, hanem a környező országokban is. Nagyon meglepő a számomra, hogy eddig senki sem emelte fel hangosabban a szavát nagyobb figyelmet és készséget követelve a társadalom részéről, hogy foglalkozzon e jelenséggel. Gondolok itt elsősorban azokra, akiken korai gyermekkorukban végeztek műtétet megkérdezésük nélkül. Ugyanakkor vannak itt egyéb orvosi és jogi kérdések, amelyek jobb megoldásra várnak."

Az orvosoknak nincs joguk arra, hogy döntsenek bárki életéről vagy irányítsák azt. A tapasztalat azt mutatja, hogy az orvosok nagyon rövid távon gondoskodnak a testről, hogyan néz majd ki, hogyan működik és végül összhangban lesz-e majd a személy identitásával. Meg kell becsülni az egyén döntését, hogy nőként vagy férfiként szeretne-e élni, s hogy egyáltalán elfogadja-e a külső beavatkozást. Amennyiben sor kerül a műtétre, sem Szerbiában, sem a környező országokban nincs kellőképpen megoldva a gyermek testi-lelki fejlődésének ellenőrzése.

Kristian Ranđelovićnak, elmondása szerint, a legnehezebb megértenie és elfogadnia a csendet és a hallgatást, a titoktartást arról, hogy a családban előfordult ilyen születési rendellenesség.

"A szülők leggyakrabban elhallgatják a gyermekük elől, hogy interszexuális személyként születtek. Legjobb esetben kamaszkorban, vagy egészen felnőtt, érett korban tudják meg. Egyesek pedig sohasem. Tabu marad, amiről senki nem beszél, ami szerintem helytelen. Kifogásolom továbbá a korai korrigáló orvosi beavatkozásokat, mert gyakran feleslegesek, sőt károsak lehetnek. Mert csak egy igen alapos vizsgálat és gondos meghatározás mutathatja meg a szükséges egyéni intézkedéseket minden esetben. Szerintem sokkal előnyösebb lenne, ha bármilyen beavatkozás előtt előbb megvárnánk, hogy kikristályosodjon mely irányban fejlődik a gyermek és akarja-e egyáltalán műtétnek alávetni magát."

Az XY Spectrum szervezet (www.xyspectrum.org) egy éve működik Belgrádban és elsősorban az így született gyermekek jogainak tiszteletben tartásáért száll síkra, továbbá azért, hogy az interszexuális egyének saját maguk dönthessenek testükről. Tanácsadó szolgálatuk az érintettek és szüleik rendelkezésére áll. Nem szabad elfelednünk, hogy a szülőknek is gyakran külső segítségre van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék az elfogadás nehéz időszakát.

Tóth Elvira

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vészesen apad a kardszárnyú delfinek száma, az elmúlt három évben megállíthatatlanul csökkenés mutatkozott. Ennek oka, hogy a lazac - amely a fő táplálékuk - kevés, a vizek pedig szennyezettek.A Csendes-óceán Washington állam és a kanadai Vancouver-sziget közötti vizeiben élő kardszárnyú delfinei mellett emelte fel...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:50 ]
93 éves korában meghalt Evelyn Berezin, akit a szövegszerkesztő feltalálójaként tartanak számon.Berezin unokaöccse arról tájékoztatott mindenkit, hogy a 93 éves elhunyt rákban szenvedett, a kezelést pedig visszautasította.Evelyn Berezin 1962-ben megalkotta a világ egyik első számítógépes repülőjegy-foglaló rendszerét, de...
2018. DECEMBER 13.
[ 16:01 ]
Elkezdte küldeni az adatokat az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Parker Solar Probe űrszondája, amely november elején ért a legközelebb a Naphoz - írta a BBC hírportálja. Az elküldött adatok között szerepel egy felvétel, amelyen a csillagból nagy energiával kilövellt gáz - a plazma - látható, a gázcsóva alatti fénylő...
2018. DECEMBER 13.
[ 14:01 ]
Beolvasás folyamatban