Tudomány
A telefon kék fénye rontja a szemet
Betűméret:             

Az okostelefonok és más digitális eszközök kék fénye felgyorsítja a látásromlást egy kutatás szerint. Az amerikai Toledói Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a digitális eszközök kék fényének folyamatosan kitett szem fényérzékeny sejtjeiben olyan molekulák keletkezhetnek, amelyek ötven-hatvan éves kor felett sorvadásos betegséget, makuladegenerációt okozhatnak.

Az Egyesült Államokban a látásvesztés fő okai között szerepel a makuladegeneráció, mely nem vezet teljes megvakuláshoz, ám olyan károsodás, amely megnehezíti a mindennapi életet - írja az MTI.

Nem titok, hogy a kék fény a szem retinájának rongálásával károsítja a látást. Kísérleteink megmagyarázzák, hogyan zajlik ez a folyamat, és reméljük, hogy ez olyan terápiák, például új típusú szemcseppek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek lelassítják a makuladegenerációt - mondta el Ajith Karunarathne, az egyetem kémia és biokémia tanszékének adjunktusa. A Scientific Reports tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban olvasható, hogy a makuladegenerációt a fényreceptorok, a fényérzékeny sejtek pusztulása okozza. A fotoreceptor sejtek működéséhez retinál nevű molekulákra van szükség, amelyek érzékelik a fényt, jelzik az agynak, és ezáltal leszünk képesek látni.

Ha a retinált kék fény világítja meg, a molekula elpusztítja a fotoreceptor sejteket, mivel a membránon lévő jelzőmolekula feloldódik - magyarázta Kasun Ratnayake, a kutatás egyik résztvevője, az egyetem doktorandusza. A kutatók retinál molekulákat adtak a test más sejtjeihez, többek között idegsejtekhez, a szív sejtjeihez és rákos sejtekhez. Amikor kék fénynek tették ki őket, ezek a sejtek is elpusztultak. Önmagában sem a kék fény, sem a retinál nincs ilyen hatással a sejtekre, csak a kettő kombinációja.

Zöld, sárga vagy vörös fénynél nem tapasztaltuk a jelenséget - tette hozzá Karunarathne. A kutatók azt találták, hogy az alfa-tokoferol molekula nevű természetes antioxidáns megállítja a sejtpusztulást, azonban idősebb korban, vagy ha az immunrendszer nem működik megfelelően, az ember nem képes felvenni a harcot a retinál és a kék fény kombinációja ellen.

A kék fény elleni védelemre a kutatók azt tanácsolják, hogy a felhasználók viseljenek UV- és kékfény-szűrős szemüveget, sötétben pedig ne használják az okostelefonjukat vagy tabletjüket.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Stipsicz András matematikusnak, az MTA rendes tagjának és a Pál Csaba biológusnak, az MTA levelező tagjának is odaítélte az Európai Kutatási Tanács az elmúlt tíz évben jelentős kutatási eredményeket elérő, vezető kutatók számára kiírt Advanced Grantet. Az Európai Unió legjelentősebb, felfedező kutatásokat...
2024. ÁPRILIS 11.
[ 14:58 ]
Először végeztek Magyarországon a magzat altatásával járó méhen belüli beavatkozást a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján – tudatta az egyetem hivatalos honlapja, amelyet a telex.hu szemléz. Az eljárással sikerült elkerülni, hogy az érintett baba extrém koraszülött legyen. Az első sikeres...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 22:25 ]
Elhunyt Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus, aki évtizedekkel az „isteni részecskeként” is emlegetett Higgs-bozon létének tudományos igazolása előtt megjósolta e közvetítő részecske létezését. 94 éves korában meghalt Peter Higgs Nobel-díjas brit fizikus, a Higgs-bozon részecskék felfedezője – írta a BBC...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 20:05 ]
Beolvasás folyamatban