Tudomány
Vass Szabolcs kapta idén a Kristálygömb Díjat

A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia (VMTDK) 2018. évi Kristálygömb Díját a kuratórium (Kastori Rudolf akadémikus, dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanár és dr. Gábrity Molnár Irén egyetemi tanár) egyhangúlag Vass Szabolcsnak ítélte oda a képzőművészet terén elért kiváló eredményeiért, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciákon való kiemelkedő szerepléseiért, egy autonóm posztmodern művészi világkép körvonalazásáért, áll a kuratórium közleményében.

Vass Szabolcs az újvidéki Művészeti Akadémia Képgrafika Szakán diplomált 2017-ben. Sok műfajban kipróbálta már magát: készített festményeket, rajzokat, kerámiát, digitális képeket, performanszokat és installációkat. Középiskolás korában kapcsolódott be az újvidéki Jelfolyam online művészeti folyóirat munkájába. 2011 óta szerepel a VMTDK-án, háromszor szekcióelső díjat nyert, az OTDK-án pedig kétszer vett részt. Rendszeresen részt vesz a vajdasági és a magyarországi művésztelepek munkájában. Öt önálló és több mint harminc csoportos kiállítása volt itthon és külföldön.

„Munkáit ironikus szimbólumhasználat, erősen tükröződő szociális érzékenység, politikai éleslátás és társadalomkritika jellemzi. Olyan alkotások létrehozására törekszik, amelyek prezentálni tudják a társadalmi-politikai problémákat, valamint hatással vannak a közhangulatra és a közízlésre. Ilyen szempontból kiemelendő a Rokon Ilonka Copyright című ironikus projektje, amely a Facebookon hódít sok-sok hozzászólást szerezve, s ezáltal a vajdasági magyar nyelv- és mentalitáskutatáshoz értékes forrásanyagot generálva” – fogalmaznak a közleményben.

A Kristálygömb Díjat a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián 2006-tól kezdődően ítélik oda a tudományok és művészetek minden ágát egyenrangúan szem előtt tartva és értékelve. A díj oklevélből, egy feliratozott kristálygömbből és pénzjutalomból áll. A Kristálygömb Díj eddigi nyertesei dr. Samu János Vilmos, dr. Simon Vilmos, mgr. Lázár Tibor, dr. Telek Tamás, dr. Holló Berta, Beke Ottó, dr. Novák Anikó, dr. Kiss Ferenc, Beretka Sándor, dr. Harmathy Norbert, Pápista Zsolt, Lendák-Kabók Karolina.

A díjat 2018. november 24-én, a 17. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián, Újvidéken, a Technológiai Kar amfiteátrumában adja át dr. Csányi Erzsébet, a VMTDK tudományos bizottságának elnöke.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vészesen apad a kardszárnyú delfinek száma, az elmúlt három évben megállíthatatlanul csökkenés mutatkozott. Ennek oka, hogy a lazac - amely a fő táplálékuk - kevés, a vizek pedig szennyezettek.A Csendes-óceán Washington állam és a kanadai Vancouver-sziget közötti vizeiben élő kardszárnyú delfinei mellett emelte fel...
2018. DECEMBER 15.
[ 7:50 ]
93 éves korában meghalt Evelyn Berezin, akit a szövegszerkesztő feltalálójaként tartanak számon.Berezin unokaöccse arról tájékoztatott mindenkit, hogy a 93 éves elhunyt rákban szenvedett, a kezelést pedig visszautasította.Evelyn Berezin 1962-ben megalkotta a világ egyik első számítógépes repülőjegy-foglaló rendszerét, de...
2018. DECEMBER 13.
[ 16:01 ]
Elkezdte küldeni az adatokat az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Parker Solar Probe űrszondája, amely november elején ért a legközelebb a Naphoz - írta a BBC hírportálja. Az elküldött adatok között szerepel egy felvétel, amelyen a csillagból nagy energiával kilövellt gáz - a plazma - látható, a gázcsóva alatti fénylő...
2018. DECEMBER 13.
[ 14:01 ]
Beolvasás folyamatban