Tudomány
Vass Szabolcs kapta idén a Kristálygömb Díjat

A Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia (VMTDK) 2018. évi Kristálygömb Díját a kuratórium (Kastori Rudolf akadémikus, dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanár és dr. Gábrity Molnár Irén egyetemi tanár) egyhangúlag Vass Szabolcsnak ítélte oda a képzőművészet terén elért kiváló eredményeiért, a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciákon való kiemelkedő szerepléseiért, egy autonóm posztmodern művészi világkép körvonalazásáért, áll a kuratórium közleményében.

Vass Szabolcs az újvidéki Művészeti Akadémia Képgrafika Szakán diplomált 2017-ben. Sok műfajban kipróbálta már magát: készített festményeket, rajzokat, kerámiát, digitális képeket, performanszokat és installációkat. Középiskolás korában kapcsolódott be az újvidéki Jelfolyam online művészeti folyóirat munkájába. 2011 óta szerepel a VMTDK-án, háromszor szekcióelső díjat nyert, az OTDK-án pedig kétszer vett részt. Rendszeresen részt vesz a vajdasági és a magyarországi művésztelepek munkájában. Öt önálló és több mint harminc csoportos kiállítása volt itthon és külföldön.

„Munkáit ironikus szimbólumhasználat, erősen tükröződő szociális érzékenység, politikai éleslátás és társadalomkritika jellemzi. Olyan alkotások létrehozására törekszik, amelyek prezentálni tudják a társadalmi-politikai problémákat, valamint hatással vannak a közhangulatra és a közízlésre. Ilyen szempontból kiemelendő a Rokon Ilonka Copyright című ironikus projektje, amely a Facebookon hódít sok-sok hozzászólást szerezve, s ezáltal a vajdasági magyar nyelv- és mentalitáskutatáshoz értékes forrásanyagot generálva” – fogalmaznak a közleményben.

A Kristálygömb Díjat a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián 2006-tól kezdődően ítélik oda a tudományok és művészetek minden ágát egyenrangúan szem előtt tartva és értékelve. A díj oklevélből, egy feliratozott kristálygömbből és pénzjutalomból áll. A Kristálygömb Díj eddigi nyertesei dr. Samu János Vilmos, dr. Simon Vilmos, mgr. Lázár Tibor, dr. Telek Tamás, dr. Holló Berta, Beke Ottó, dr. Novák Anikó, dr. Kiss Ferenc, Beretka Sándor, dr. Harmathy Norbert, Pápista Zsolt, Lendák-Kabók Karolina.

A díjat 2018. november 24-én, a 17. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián, Újvidéken, a Technológiai Kar amfiteátrumában adja át dr. Csányi Erzsébet, a VMTDK tudományos bizottságának elnöke.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Radaros műhold Indiából - illusztráció
2019. MÁJUS 23.
[ 6:37 ]
Az ember genetikai összetétele jelentős mértékben befolyásolja, hogy az illető kutyatulajdonossá válik-e vagy sem - derült ki svéd és brit kutatók tanulmányából. A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmány készítői a Svéd Ikerregisztert használva több mint 35 ezer ikerpár genetikai összetételét...
2019. MÁJUS 20.
[ 18:41 ]
Hétfőtől megújul a Nemzetközi Mértékegységrendszer, az SI (Systeme International d'Unites), amelynek alapegységei mostantól természeti/technikai állandókhoz vannak kötve. A szakértők még tavaly novemberben fogadták el többek között a kilogramm új definícióját a Párizs melletti Versailles-ban az Általános...
2019. MÁJUS 20.
[ 15:01 ]
Az utóbbi években kissé megváltozott a nagy légtömegek vándorlási iránya: míg korábban általában nyugatról keletre jöttek a nagy légtömegek, most a hosszúsági körök mentén történnek a hatalmas nagy légáramlások, ezt a jelenséget a globális felmelegedés okozhatja és ez lehet a magyarázata az elmúlt hetekben...
2019. MÁJUS 20.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban