Tudomány
Zenta: Tudományos konferencia légzőszervi betegségekről
Betűméret:             

A légzőszervi betegségekről szerveztek tudományos tanácskozást a hétvégén Zentán. A 22. Vajdasági Tudományos Konferenciát a Magyar Egészségügyi Társaság és annak vajdasági tagozata hívta életre és a szombati tudományos programjukban a meghívottak több neves szakember előadásait hallgathatták meg.

A Kárpát-medencében élő egészségügyi dolgozókat tömörítő Magyar Egészségügyi Társaság minden évben a határon túli régiókban szervez meg egy konferenciát, s az idei helyszín ezúttal Zentán volt. Az előadók és témaköreik között szerepelt Kellermayer Miklós (Pécs) A tudomány csúcsa az ötfokozatú titok voltunk bizonyossága; Somfay Attila (Szeged) Felnőttkori obstruktív betegségek klinikuma; Kovács Lajos ( Budapest) Gyermekbronchológia; Gyurkovits Kálmán (Mosdós) A cystás fibrosis complex terápiája és gondozása; Novák Zoltán (Szeged) Klímaváltozás hatása a léguti betegségekre és Ábrám Zoltán (Marosvásárhely) Amerikai, magyarországi és romániai együttműködésen alapuló dohányzáskutatás címmel tartott beszámolója.

Az emberi élet az, az első levegővétellel kezdődik, és az utolsóval fejeződik be, ezért is választották az idei tanácskozás témájául - magyarázta Farkas Emil, a Magyar Egészségügyi Társaság Vajdasági Tagozatának elnöke. A konferencia a szakmabeliek jelentős találkozója, tudományos kérdések megvitatása mellett fontos számukra a résztvevők tapasztalatcseréje és a Kárpát-medence legkiválóbb szakembereinek barátkozása is.

Dr. Grezsa István, a Magyar Köztársaság miniszteri biztosa köszöntőjében kiemelte: „Ha már teleszülni nem tudjuk, akkor szellemileg lakjuk be azt, amit otthonunknak nevezhetünk. Ha az otthonunk a Kárpát-medence, akkor más kötelességünk nem lehet, mint az, hogy újra egy nemzeti közösségbe szervezzük Kárpát-medence minden magyarját. Ahhoz, hogy ez a munka sikerré tudjon érni, ahhoz kellenek azok a típusú szakmai társaságok, azok a típusú civil kapcsolatok, azok a tudományos és önkormányzati, testvér települési kapcsolatok, amelyek körbeszövik azt a magyar hálózatot, amely az elmúlt száz esztendőben elveszett. (…) Nekünk magyaroknak nagy ellenség a demográfiai fogyás és az elvándorlás ténye, de én általában első helyre szoktam tenni a kishitűséget, amelynek számtalan oka és reális alapja lehet az elmúlt egy évszázadban. De ez a borzalmas huszadik század után rá kell jönnünk, és meg kell jegyeznünk azt, hogy semmiféle politikai akadály nem tornyosul ma előttünk, a már említett nemzetegyesítés is egyfajta magyar expanzió itt a Kárpát-medencében.”

Ezt követően Vickó Ferenc, az egészségügyi minisztérium államtitkára üdvözlő szavaiban hansúlyozta, hogy Magyarországnak és Szerbiának soha eddig nem volt ilyen jó kapcsolata, ilyen jó viszonya. Szerbia egyre többet tesz a fejlesztésekért. Ilyen nagy beruházás az egészségügyben nem volt az utóbbi negyven évben, mint manapság és ez Zentán is meg fog látszódni. A mostanihoz hasonló összejövetelek fontosak az anyanyelv szakmai fejlesztése szempontjából is, hiszen azoknak, akik nem magyarul fejezték az egyetemet, ez sok gondot okoz.

Vasas Mihály, a zentai kórház igazgatója büszke a város kórházára, hiszen immár 180 éves tradícióval rendelkezik és eddig nagyon sok nehézség előtt állt ez az intézmény. Ez az év megmutatta, hogy az elhangzott ígéretek kezdenek valósággá válni. Majd részletesebben is beszámolt a felújításokról, korszerűsítésekről.

A szervezők Dr. Andrásofszky Barnáról is megemlékeztek, aki negyed századdal ezelőtt, Mosdóson alapította meg a Magyar Egészségügyi Társaságot. A neves orvosról egy dokumentumfilmet tekintettek meg. Ezt követően sor került az előadásokra és a konferencia további programjaira.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban