Tudomány
A vajdasági családok átalakulásáról szerveznek tudományos konferenciát Topolyán

November 10-én 10 órától a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében tartják meg a Kiss Lajos Néprajzi Társaság tudományos konferenciáját. A vajdasági magyar családok átalakulása a szocialista Jugoszláviában 1945 és 1990 között címmel megrendezendő konferencián előadások és könyvbemutató, majd díjkiosztó követi egymást.

A vajdasági magyar néprajz-tudományban korábban önálló kutatásként nem valósult még meg a magyar családok átalakulásának a feltárása. Egymástól elszigetelve találkozhattunk csak kisebb tanulmányokban különböző megközelítésekkel, de ezek a későbbiekben is gyakran egyáltalán nem, vagy csak kevésbé váltak elemzés tárgyává. Ebből a megfontolásból kiindulva a Kiss Lajos Néprajzi Társaság azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy találkozási alkalmat teremt mindazoknak a kutatóknak, akik e témát tudományosan körül járják, bemutatják és megjelentetésre a társaság rendelkezésére bocsájtják.

Szombaton a Művelődési Ház kiállítótermében kerül sor a tudományos konferenciára. A 10 órakor kezdődő rendezvény három részből áll majd. Először az értekezésekre kerül sor. Boja P. Sarolta és Szalai Lilla Asszonyi sorsok Székelykevén 1945 és 1990 között címmel értekezik, majd Silling István Földet vagy iskolát? címmel a kupuszinai családok átalakulásáról tart előadást a továbbtanulás tükrében. Ezt követően Fehér Viktor előadása következik, melynek címe: A negyvenes generáció biografikus emlékezete. Ebben három férfi életútját dolgozza fel, akik a szocialista Jugoszláviában próbáltak boldogulni. Ezt követően, Silling Léda Életstratégiák és családátalakulások Kupuszinán 1945 után címmel értekezik. Mészáros Zoltán ez után következő előadása a Tito és a hagyományos családmodell címet viseli. Hallgató Imre értekezésének a címe: Reformátusként – Személyes családtörténet. Ezt követően dr. Szőke Anna: A zárt közösségek megszűnése, majd pedig Raffai Judit Jézuska, vagy Télapó, avagy a vajdasági magyarok karácsonyi és újévi szokásai a szocializmus időszaka alatt címmel tart előadást.

A konferencia második részében Silling István – Silling Léda: Nyugat-Bácskai Szűzanya-emlékek című most megjelent kötetét Szőke Anna és Németh Ferenc mutatja be.

A konferencia harmadik részében a Kiss Lajos Néprajzi Társaság díjkiosztó ünnepségére is sor kerül majd. Kiss Lajos Emlékplakettet kap Brezovszki Eszter a népdalgyűjtés és ismételt meghonosítás területén elért eredményeiért. Dr. Czékus Géza egyetemi tanár a temetőkultúra területén végzett néprajzi kutatásaiért Garay Ákos Emlékplakettet vehet át. A Samu Katalin Oklevél, a Kálmány Lajos Oklevél és az Arnold György Oklevél ünnepélyes átadására is ekkor kerül majd sor.

A konferencia megszervezését Magyarország Kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács és Topolya Község Művelődési Háza támogatja.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bemutatták A magyar nyelv nagyszótára hetedik kötetét, valamint online változatát szerdán Budapesten, az MTA Nyelvtudományi Intézetében. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a kötetet méltatva azt mondta: a kiadvány hatalmas szolgálat a magyar kultúrának. "Egy ilyen nagyszótárnak az...
2019. JANUÁR 16.
[ 12:46 ]
Az űrben termesztett saláta után a bab lehet a következő friss élelmiszer az űrhajósok étrendjében 2021-től norvég kutatóknak köszönhetően.A speciális zöldségtermesztő berendezés modelljét a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetemen (NTNU) fejlesztették ki.„Minden űrhajós álma, hogy friss élelmiszert ehessen,...
2019. JANUÁR 16.
[ 9:59 ]
Soha nem olvadt ilyen gyorsan az Antarktisz jege: mintegy hatszorosára gyorsult fel a jégolvadás az elmúlt negyven évben és ez a folyamat még jobban emelheti a következő évszázadokban a tengerszintet és az ember által előidézett klímaváltozás mértékét - figyelmeztetett egy nemzetközi tudóscsoport. Az amerikai tudományos...
2019. JANUÁR 16.
[ 8:31 ]
Beolvasás folyamatban