Tudomány
A vajdasági családok átalakulásáról szerveznek tudományos konferenciát Topolyán

November 10-én 10 órától a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében tartják meg a Kiss Lajos Néprajzi Társaság tudományos konferenciáját. A vajdasági magyar családok átalakulása a szocialista Jugoszláviában 1945 és 1990 között címmel megrendezendő konferencián előadások és könyvbemutató, majd díjkiosztó követi egymást.

A vajdasági magyar néprajz-tudományban korábban önálló kutatásként nem valósult még meg a magyar családok átalakulásának a feltárása. Egymástól elszigetelve találkozhattunk csak kisebb tanulmányokban különböző megközelítésekkel, de ezek a későbbiekben is gyakran egyáltalán nem, vagy csak kevésbé váltak elemzés tárgyává. Ebből a megfontolásból kiindulva a Kiss Lajos Néprajzi Társaság azt a célkitűzést fogalmazta meg, hogy találkozási alkalmat teremt mindazoknak a kutatóknak, akik e témát tudományosan körül járják, bemutatják és megjelentetésre a társaság rendelkezésére bocsájtják.

Szombaton a Művelődési Ház kiállítótermében kerül sor a tudományos konferenciára. A 10 órakor kezdődő rendezvény három részből áll majd. Először az értekezésekre kerül sor. Boja P. Sarolta és Szalai Lilla Asszonyi sorsok Székelykevén 1945 és 1990 között címmel értekezik, majd Silling István Földet vagy iskolát? címmel a kupuszinai családok átalakulásáról tart előadást a továbbtanulás tükrében. Ezt követően Fehér Viktor előadása következik, melynek címe: A negyvenes generáció biografikus emlékezete. Ebben három férfi életútját dolgozza fel, akik a szocialista Jugoszláviában próbáltak boldogulni. Ezt követően, Silling Léda Életstratégiák és családátalakulások Kupuszinán 1945 után címmel értekezik. Mészáros Zoltán ez után következő előadása a Tito és a hagyományos családmodell címet viseli. Hallgató Imre értekezésének a címe: Reformátusként – Személyes családtörténet. Ezt követően dr. Szőke Anna: A zárt közösségek megszűnése, majd pedig Raffai Judit Jézuska, vagy Télapó, avagy a vajdasági magyarok karácsonyi és újévi szokásai a szocializmus időszaka alatt címmel tart előadást.

A konferencia második részében Silling István – Silling Léda: Nyugat-Bácskai Szűzanya-emlékek című most megjelent kötetét Szőke Anna és Németh Ferenc mutatja be.

A konferencia harmadik részében a Kiss Lajos Néprajzi Társaság díjkiosztó ünnepségére is sor kerül majd. Kiss Lajos Emlékplakettet kap Brezovszki Eszter a népdalgyűjtés és ismételt meghonosítás területén elért eredményeiért. Dr. Czékus Géza egyetemi tanár a temetőkultúra területén végzett néprajzi kutatásaiért Garay Ákos Emlékplakettet vehet át. A Samu Katalin Oklevél, a Kálmány Lajos Oklevél és az Arnold György Oklevél ünnepélyes átadására is ekkor kerül majd sor.

A konferencia megszervezését Magyarország Kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács és Topolya Község Művelődési Háza támogatja.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kazacsok - illusztráció
2019. MÁRCIUS 25.
[ 7:30 ]
Ötvenötezer szót tartalmaz a TINTA Kiadó gondozásában megjelent új, 1008 oldalas Nagy magyar tájszótár, amelynek elkészítéséhez 25 korábban megjelent forrás anyagát használták fel. "Azt gondoltuk, itt lenne az ideje, hogy az 1960-ban lezárt Új magyar tájszótár után hatvan évvel ismét összefoglaló...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 8:16 ]
Az amerikai Scripps Research kutatóintézet érdekes kísérletet végzett, ami előre vetítheti a különböző szenvedélybetegségek gyógyítását: patkányok agyában lézerrel iktatták ki azokat az idegsejteket és útvonalakat, amelyek ezek szerint a függőségért és az elvonási tünetekért felelnek, és bármennyire sci-finek...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 7:28 ]
Belgrád középkori történetéről tartott előadást Marko Bogdanović művészettörténész a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezetének székházában szervezett szerdai vitaestjén. Az előadás azért volt különösen érdekes, mert a művészettörténész a városnak elsősorban a magyar vonatkozású eseményeiről...
2019. MÁRCIUS 22.
[ 22:06 ]
Beolvasás folyamatban