Tudomány
Egyre magasabbak és nehezebbek vagyunk
Betűméret:             

1975-ben még 14 százalékkal kevesebb volt egy átlagos felnőtt súlya, 1,3 százalékkal alacsonyabb volt, és 6,1 százalékkal kevesebb energiára volt szüksége.

Egyre nehezebb lesz élelemmel ellátni a Föld 2050-re 9 milliárdra becsült lakosságát norvég kutatók szerint, mivel az átlagember magassága és testtömege is folyamatosan növekszik. Daniel B. Müller professzor és munkatársai arra keresték a választ, hogyan változott a világ 186 országában 1975 és 2014 között, és arra jutottak, hogy bár egyre növekszik majd az élelem iránti kereslet, az elöregedés ezt valamelyest ellensúlyozza majd.

A kutatásból kiderült, hogy 1975-ben egy átlagos felnőttnek 14 százalékkal kevesebb volt a súlya, 1,3 százalékkal alacsonyabb és 6,2 százalékkal fiatalabb volt, mindemellett 6,1 százalékkal kevesebb energiára volt szüksége. A szakemberek szerint a testsúly és a testmagasság a világ legtöbb országában növekedni fog, ahogyan az energia iránti igény is.

Utóbbi miatt az emberek fogyasztása globálisan 129 százalékkal nőtt, amelyért a lakosság növekedése 116 százalékban, a növekvő magasság- és súly 15 százalékban felelős. Az idős emberek ugyan kevesebbet fogyasztanak, de a lakosság öregedése miatt 1975 óta csak két százalékkal csökkent a fogyasztás.

Egyes országokban már-már ijesztően gyors az átlagember testtömegének növekedése: a karibi Saint Lucia szigeten 40 év alatt átlagosan 62-ről 82 kilóra gyarapodtak az emberek. A legkisebb és legnagyobb változások Ázsiában és Afrikában mentek végbe. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban