Tudomány
Mibe halunk bele? A tíz vezető halálok a világban

A világon minden harmadik ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, globálisan ez számít a legfőbb haláloknak. A BBC felmérése szerint közel kétszer annyi ember hal meg világszerte öngyilkosság miatt, mint emberölés következtében.

2017-ben 56 millió ember halt meg a világon. A halálesetek több mint 70 százalékát nem fertőző, krónikus betegségek okozzák. A leggyakoribb haláloknak a szív- és érrendszeri betegségek számítanak, minden harmadik haláleset köthető hozzájuk – derül ki a BBC megbízásából készült, a 2017-es év adatait vizsgáló szakértői tanulmányból.

A második leggyakoribb halálok a rák, minden hatodik halálozás mögött a daganatos betegségek állnak. Más, nem fertőző betegségek, mint a cukorbetegség, bizonyos légzőszervi betegségek szintén a leggyakoribb halálokok listájának első felében találhatók.

A tanulmány igazán sokkoló része azonban azon emberek számával kapcsolatos, akik viszonylag könnyen megelőzhető okokból vesztik életüket. 2017-ben mintegy 1,6 millió ember hunyt el hasmenéses megbetegedésben, amivel ez a halálok szintén szerepel a top 10-es listán. Sőt, néhány országban ez a harmadik legfőbb halálok.

A születés utáni első 28 napban bekövetkező betegségekben 1,8 millió újszülött halt meg. Ezen halálesetek gyakorisága országról országra változik. Japánban például ezer újszülöttre vetítve kevesebb, mint egy csecsemő hal meg az első 28 napban, szemben a világ legszegényebb országainak mutatójával, ahol 20 csecsemőre közel egy haláleset jut.

Más megelőzhető halálok is szerepel a tízes listán.

Az autóbalesetekben elhunytak száma mind a leggazdagabb, mind a legszegényebb országokban magas: összességében 1,2 millió ember halt meg az utakon 2017-ben.

Miközben sok magas jövedelmű országban jelentősen csökkent az autóbalesetekben életüket vesztők száma az utóbbi évtizedekben, globálisan az utakon elhunytak száma szinte nem változott.

Ugyanakkor közel kétszer annyi ember hal meg világszerte öngyilkosság miatt, mint emberölés következtében.

Régebben a fertőző betegségek nagyobb arányban járultak hozzá a halálesetekhez. 1990-ben minden harmadik halálesetet fertőző és ragályos betegségek okoztak, 2017-ben ez az arány egyötödre csökkent.

Legfőbb halálokok:

  1. Szív- és érrendszeri betegségek (32,3%)
  2. Rák (16,3%)
  3. Légzőszervi megbetegedések (6,5%)
  4. Cukorbetegség (5,8%)
  5. Alsó légúti fertőzések (4,4%)
  6. Demencia (4,4%)
  7. Csecsemőhalálozás az első 28 napban (3,2%)
  8. Hasmenéses megbetegedések (3%)
  9. Autóbalesetek (2,5%)
  10. Májbetegségek (2,3%)

(világszerte, százalékos arányban, 2017, forrás: BBC)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Több plutónium - illusztráció
2019. MÁRCIUS 18.
[ 18:50 ]
Harmincegyezer milliárd számjegyig adta meg a pi értékét a Google cég egyik alkalmazottja, megdöntve a korábbi rekordot, amely 22 ezer milliárd számjegy volt - jelentette be a vállalat csütörtökön, a nemzetközi pi napon. A japán Emma Haruka Iwao számításához 170 terabyte mennyiségű adatra és 25 virtuális gép 121 napi...
2019. MÁRCIUS 14.
[ 18:07 ]
A nemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb számának, a π (pí) számnak az ünnepe. A π-napot 1988 óta március 14-én ünnepelik, mivel az aznapi dátum (03.14.) számjegyei két tizedesjegyig megegyeznek a matematikai π értékével (3,14...). Ez alkalomból egyre szélesebb körben világszerte különböző rendezvényekkel,...
2019. MÁRCIUS 14.
[ 8:35 ]
A visszaélések megakadályozása, valamint a személyes adatok és a szólásszabadság védelmének érdekében kell fejleszteni a világhálót - mondta kedden Tim Berners-Lee, a World Wide Web brit feltalálója, a globális információs rendszer megszületésének 30. évfordulója alkalmából Genfben. „Ma már az emberiség 50...
2019. MÁRCIUS 13.
[ 10:24 ]
Beolvasás folyamatban