Tudomány
Mibe halunk bele? A tíz vezető halálok a világban

A világon minden harmadik ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, globálisan ez számít a legfőbb haláloknak. A BBC felmérése szerint közel kétszer annyi ember hal meg világszerte öngyilkosság miatt, mint emberölés következtében.

2017-ben 56 millió ember halt meg a világon. A halálesetek több mint 70 százalékát nem fertőző, krónikus betegségek okozzák. A leggyakoribb haláloknak a szív- és érrendszeri betegségek számítanak, minden harmadik haláleset köthető hozzájuk – derül ki a BBC megbízásából készült, a 2017-es év adatait vizsgáló szakértői tanulmányból.

A második leggyakoribb halálok a rák, minden hatodik halálozás mögött a daganatos betegségek állnak. Más, nem fertőző betegségek, mint a cukorbetegség, bizonyos légzőszervi betegségek szintén a leggyakoribb halálokok listájának első felében találhatók.

A tanulmány igazán sokkoló része azonban azon emberek számával kapcsolatos, akik viszonylag könnyen megelőzhető okokból vesztik életüket. 2017-ben mintegy 1,6 millió ember hunyt el hasmenéses megbetegedésben, amivel ez a halálok szintén szerepel a top 10-es listán. Sőt, néhány országban ez a harmadik legfőbb halálok.

A születés utáni első 28 napban bekövetkező betegségekben 1,8 millió újszülött halt meg. Ezen halálesetek gyakorisága országról országra változik. Japánban például ezer újszülöttre vetítve kevesebb, mint egy csecsemő hal meg az első 28 napban, szemben a világ legszegényebb országainak mutatójával, ahol 20 csecsemőre közel egy haláleset jut.

Más megelőzhető halálok is szerepel a tízes listán.

Az autóbalesetekben elhunytak száma mind a leggazdagabb, mind a legszegényebb országokban magas: összességében 1,2 millió ember halt meg az utakon 2017-ben.

Miközben sok magas jövedelmű országban jelentősen csökkent az autóbalesetekben életüket vesztők száma az utóbbi évtizedekben, globálisan az utakon elhunytak száma szinte nem változott.

Ugyanakkor közel kétszer annyi ember hal meg világszerte öngyilkosság miatt, mint emberölés következtében.

Régebben a fertőző betegségek nagyobb arányban járultak hozzá a halálesetekhez. 1990-ben minden harmadik halálesetet fertőző és ragályos betegségek okoztak, 2017-ben ez az arány egyötödre csökkent.

Legfőbb halálokok:

  1. Szív- és érrendszeri betegségek (32,3%)
  2. Rák (16,3%)
  3. Légzőszervi megbetegedések (6,5%)
  4. Cukorbetegség (5,8%)
  5. Alsó légúti fertőzések (4,4%)
  6. Demencia (4,4%)
  7. Csecsemőhalálozás az első 28 napban (3,2%)
  8. Hasmenéses megbetegedések (3%)
  9. Autóbalesetek (2,5%)
  10. Májbetegségek (2,3%)

(világszerte, százalékos arányban, 2017, forrás: BBC)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete Lokális, regionális és globális kihívások című nemzetközi közgazdasági konferenciáját és műhelymunkát szervez 2019. május 16-án és 17-én. A rendezvény egyrészt tudományos konferencia, csütörtökön és péntek délelőtt hazai, magyarországi, szlovákiai és...
2019. MÁJUS 14.
[ 12:53 ]
(A Kultúra rovatból átvett tudósítás) Ünnepélyes keretek között mutatták be ma este a zentai Alkotóházban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Délvidéki Soroló elnevezésű sorozatának nyolcadik kötetét, amely Veremidő – Magyarok a királyi Jugoszláviában (1918–1941) – Cikkek, tudósítások, helyzetjelentések...
2019. MÁJUS 13.
[ 22:59 ]
Habár alapjában véve nem tematikus számtól van szó, egy kicsit mégis az a Bácsország vajdasági honismereti szemle 2019/1. száma, ami sorrendben már a 86. A szerkesztőség úgy döntött, hogy a száz évvel ezelőtti, azaz a közvetlenül a Nagy háború utáni, 1919-es esztendő eseményeit veszik sorra, de a 170. jubileum kapcsán...
2019. MÁJUS 10.
[ 13:12 ]
Beolvasás folyamatban