Tudomány
Járványként terjed a rövidlátás a fejlett világban

Manapság egyre kevesebb az olyan embertársunk, akinek ne lenne valamilyen problémája a látásával. Mivel az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, a rövidlátás terjedésével egyre behatóbban foglalkoznak a szakértők – szerencsére ma már elfogadható áron is hozzájuthatunk a látáskorrekció valamennyi eszközéhez.

Bár egyre népszerűbbé és elérhetőbbé válnak a szemműtétek, sokan valamiért nem tudnak, vagy nem akarnak belevágni az akár igen kockázatos beavatkozásba. A dioptriás szemüvegek viszont ma már könnyű szerrel kiválthatóak, és ha csak nem speciális látásromlással van dolga az optikusnak, megfizethető áron kínálják a divatos, akár sokdioptriás, mégis vékonyított lencsével ellátott modelleket.

A rohamos változás a múlt század óta válik egyre szembetűnőbbé – elég végigsétálni az utcán, és a legtöbb szembejövő bizony visel valamilyen szemüveget, hogy lehetőségeihez képest minél kevesebb hátrányt érzékeljen látásának gyengeségéből. A felmérések azt mutatják, hogy az európai fiatal felnőttek csaknem felét érinti a rövidlátás – ez pedig a 1900-as évek közepén összegyűjtött adatok alapján azt jelenti, hogy megduplázódott a szemüveget viselők aránya néhány tíz év alatt. És azokról még nem beszéltünk, akiknek egyértelműen szüksége lenne a korrekcióra, mégsem tartja eléggé fontosnak.

A kutatók szerint – bár nagyban függ a látásromlás a genetikai adottságoktól – nem okolhatjuk csupán a génjeinket a rendellenesség miatt: a miópia nem csupán adottságainknak köszönhetően terjed. Tény azonban, hogy már nagyon kismértékű szervi eltérés is okozhat súlyos látásromlást: mivel az éleslátásnak egyik legfőbb feltétele az anatómiailag teljesen egészséges szem, az ettől eltérő felépítésű szerv már gyermekkorban előidézheti a gyengébb látást. A rövidlátók látószervére összességében az jellemző, hogy maga a szem nyújtottabb és hosszabb – ennek eredményeképpen a befogadott kép nem a látóhártyára vetül, mint az egészséges szem esetében, hanem valamivel elé fókuszálódik. Ezt a hibát a dioptriás szemüveg, a kontaktlencse, vagy bizonyos esetekben a szemműtét tudja orvosolni.

A szakértők szerint azonban a modern életmód is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ilyen léptékben terjed a látásromlás, nemre és korra való tekintet nélkül. A megfigyelések alapján a szakemberek arra következtetnek, hogy a legnagyobb probléma a folyamatos közelre történő fókuszálás – mivel a 21. századi trendeknek megfelelően sokszor használunk monitort, papírt, a legtöbbször csak magunk elé nézünk, és mivel a természetbe is egyre kevesebbet tartózkodunk, alig használjuk a szemünket a rendeltetésének megfelelően.

Szintén nagyon fontos faktor az, hogy hogyan védjük meg szemünket a természetjárás során a nap káros sugaraitól: ma már léteznek magas minőségű gyermek, női és férfi napszemüvegek is, és ezek használatával rengeteget tehetünk legfontosabb érzékszervünk egészségének megőrzése céljából. Ne hanyagoljuk el szemünket, az évek múlásával meghálálja majd a törődést!

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete Lokális, regionális és globális kihívások című nemzetközi közgazdasági konferenciáját és műhelymunkát szervez 2019. május 16-án és 17-én. A rendezvény egyrészt tudományos konferencia, csütörtökön és péntek délelőtt hazai, magyarországi, szlovákiai és...
2019. MÁJUS 14.
[ 12:53 ]
(A Kultúra rovatból átvett tudósítás) Ünnepélyes keretek között mutatták be ma este a zentai Alkotóházban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Délvidéki Soroló elnevezésű sorozatának nyolcadik kötetét, amely Veremidő – Magyarok a királyi Jugoszláviában (1918–1941) – Cikkek, tudósítások, helyzetjelentések...
2019. MÁJUS 13.
[ 22:59 ]
Habár alapjában véve nem tematikus számtól van szó, egy kicsit mégis az a Bácsország vajdasági honismereti szemle 2019/1. száma, ami sorrendben már a 86. A szerkesztőség úgy döntött, hogy a száz évvel ezelőtti, azaz a közvetlenül a Nagy háború utáni, 1919-es esztendő eseményeit veszik sorra, de a 170. jubileum kapcsán...
2019. MÁJUS 10.
[ 13:12 ]
Beolvasás folyamatban