Tudomány
Járványként terjed a rövidlátás a fejlett világban

Manapság egyre kevesebb az olyan embertársunk, akinek ne lenne valamilyen problémája a látásával. Mivel az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, a rövidlátás terjedésével egyre behatóbban foglalkoznak a szakértők – szerencsére ma már elfogadható áron is hozzájuthatunk a látáskorrekció valamennyi eszközéhez.

Bár egyre népszerűbbé és elérhetőbbé válnak a szemműtétek, sokan valamiért nem tudnak, vagy nem akarnak belevágni az akár igen kockázatos beavatkozásba. A dioptriás szemüvegek viszont ma már könnyű szerrel kiválthatóak, és ha csak nem speciális látásromlással van dolga az optikusnak, megfizethető áron kínálják a divatos, akár sokdioptriás, mégis vékonyított lencsével ellátott modelleket.

A rohamos változás a múlt század óta válik egyre szembetűnőbbé – elég végigsétálni az utcán, és a legtöbb szembejövő bizony visel valamilyen szemüveget, hogy lehetőségeihez képest minél kevesebb hátrányt érzékeljen látásának gyengeségéből. A felmérések azt mutatják, hogy az európai fiatal felnőttek csaknem felét érinti a rövidlátás – ez pedig a 1900-as évek közepén összegyűjtött adatok alapján azt jelenti, hogy megduplázódott a szemüveget viselők aránya néhány tíz év alatt. És azokról még nem beszéltünk, akiknek egyértelműen szüksége lenne a korrekcióra, mégsem tartja eléggé fontosnak.

A kutatók szerint – bár nagyban függ a látásromlás a genetikai adottságoktól – nem okolhatjuk csupán a génjeinket a rendellenesség miatt: a miópia nem csupán adottságainknak köszönhetően terjed. Tény azonban, hogy már nagyon kismértékű szervi eltérés is okozhat súlyos látásromlást: mivel az éleslátásnak egyik legfőbb feltétele az anatómiailag teljesen egészséges szem, az ettől eltérő felépítésű szerv már gyermekkorban előidézheti a gyengébb látást. A rövidlátók látószervére összességében az jellemző, hogy maga a szem nyújtottabb és hosszabb – ennek eredményeképpen a befogadott kép nem a látóhártyára vetül, mint az egészséges szem esetében, hanem valamivel elé fókuszálódik. Ezt a hibát a dioptriás szemüveg, a kontaktlencse, vagy bizonyos esetekben a szemműtét tudja orvosolni.

A szakértők szerint azonban a modern életmód is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ilyen léptékben terjed a látásromlás, nemre és korra való tekintet nélkül. A megfigyelések alapján a szakemberek arra következtetnek, hogy a legnagyobb probléma a folyamatos közelre történő fókuszálás – mivel a 21. századi trendeknek megfelelően sokszor használunk monitort, papírt, a legtöbbször csak magunk elé nézünk, és mivel a természetbe is egyre kevesebbet tartózkodunk, alig használjuk a szemünket a rendeltetésének megfelelően.

Szintén nagyon fontos faktor az, hogy hogyan védjük meg szemünket a természetjárás során a nap káros sugaraitól: ma már léteznek magas minőségű gyermek, női és férfi napszemüvegek is, és ezek használatával rengeteget tehetünk legfontosabb érzékszervünk egészségének megőrzése céljából. Ne hanyagoljuk el szemünket, az évek múlásával meghálálja majd a törődést!

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Több plutónium - illusztráció
2019. MÁRCIUS 18.
[ 18:50 ]
Harmincegyezer milliárd számjegyig adta meg a pi értékét a Google cég egyik alkalmazottja, megdöntve a korábbi rekordot, amely 22 ezer milliárd számjegy volt - jelentette be a vállalat csütörtökön, a nemzetközi pi napon. A japán Emma Haruka Iwao számításához 170 terabyte mennyiségű adatra és 25 virtuális gép 121 napi...
2019. MÁRCIUS 14.
[ 18:07 ]
A nemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb számának, a π (pí) számnak az ünnepe. A π-napot 1988 óta március 14-én ünnepelik, mivel az aznapi dátum (03.14.) számjegyei két tizedesjegyig megegyeznek a matematikai π értékével (3,14...). Ez alkalomból egyre szélesebb körben világszerte különböző rendezvényekkel,...
2019. MÁRCIUS 14.
[ 8:35 ]
A visszaélések megakadályozása, valamint a személyes adatok és a szólásszabadság védelmének érdekében kell fejleszteni a világhálót - mondta kedden Tim Berners-Lee, a World Wide Web brit feltalálója, a globális információs rendszer megszületésének 30. évfordulója alkalmából Genfben. „Ma már az emberiség 50...
2019. MÁRCIUS 13.
[ 10:24 ]
Beolvasás folyamatban