Tudomány
InSight: Elakadt a Marson a fúrás

A szakemberek küzdenek, hogy a Marson dolgozó amerikai szonda egyik fő műszere, a felszíntakaró szintje alá fúró berendezés elvégezhesse feladatát.

Az InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) a NASA űrszondája, 2018. november végén érkezett meg a Marsra, az Elysium-síkság (Elysium Planitia) térségébe. Itt szerencsésen landolt egy sima terepen, majd rövidesen elhelyezte fő tudományos műszerei közül az elsőt, a bolygó rengéseit vizsgálni hivatott szeizmométert.

Február elején kezdték meg a másik műszer, a mélybe fúró HP3 (Heat Flow and Physical Properties Probe) telepítését a szonda robotkarja segítségével. Február utolsó napján belekezdtek a fúrásba is. Habár a terep a felszínen simának tűnt, a fúrás helyének megválasztásával a jelek szerint nem volt szerencséjük az InSight szakembereinek. A német vezetéssel készült műszer ugyanis nem nagy mélységben elakadt. A penetrátor kalapács mechanizmusát egyébként – mint a napokban olvashatták – lengyel partnerek készítették.

Már a felszín alá hatolás megkezdése után röviddel, kb. 30 cm mélységben megakadt a fúrás. A jelek szerint a penetrátor egy olyan akadályba ütközött, amin azóta sem tudott túljutni. Március 2-án újabb kalapácsütés-sorozatokkal próbálkoztak, eredménytelenül. A földi irányítók azóta elemzik az adatokat. Még mindig reménykednek benne, hogy a „vakondot” ki tudják szabadítani, de a kutatás vezetője bő egy hónappal az elakadás után úgy nyilatkozott, hogy a HP3 kísérlet sikerének kilátásai nem túl jók. A berendezés tudományos célja a Mars felszíne alá lefúrni – eddig példátlan, akár 3–5 m-es mélységig –, és a hőmérsékletet, valamint az anyag hővezetési tulajdonságait megmérni.

Felmerülhetne, hogy a HP3 műszert a robotkar segítségével áthelyezzék máshová. Az InSight ugyanakkor nem mozgatható, hanem egy helyben állomásozó leszállóegység, ilyen műveletet nem terveztek vele, így a lehetőségek korlátozottak. A penetrátort egyébként úgy alakították ki, hogy bizonyos felszín alatti kődarabokat ki tudjon kerülni. Viszont úgy nem, hogy ellenkező irányban, a talajból kifelé tudjon mozogni. Így csak egyfajta „kitépése”, netán beerőltetése jöhetne számításba a robotkarral, amit a szakemberek nyilván kockázatosnak ítélnek és így legfeljebb csak utolsó elkeseredett próbálkozásként gondolnak a lehetőségre.

Az InSight környezeti adatokat mérő berendezései, valamint a másik fő geofizikai műszer, a francia vezetéssel készült szeizmométer rendben működnek.

A mérnökök az InSight kameráit és magát a marsrengésmérő műszert is tudják használni a helyzet elemzésére. Március 27-én beiktattak egy újabb rövid kalapálós szakaszt, hogy a HP3keltette rezgéseket detektálják. A mérésektől azt remélik, hogy kiderül: egyetlen nagyobb kődarab jelenti-e az akadályt, vagy egy egész vastag, áthatolhatatlan réteg. A szeizmométer nagy időfelbontással (másodpercenként 500-szor) regisztrált adatainak letöltése, elemzése folyik. (Űrvilág)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kormány azt szeretné elérni, hogy Magyarország minél nagyobb arányban részesedjen a digitalizáció előnyeiből - mondta a pénzügyminiszter az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika-tudományi Szekciójának megnyitóján, kedden Budapesten, az Óbudai Egyetemen. Varga Mihály hangsúlyozta: erre jó esély...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 13:45 ]
A Tel Aviv Egyetem tudósai mutatták be azt a szívet, amit 3D nyomtatási technikával, de emberi szövetekkel és véredényekkel, a páciens saját sejtjeiből hoztak létre. Eddig hasonló eredményt még nem publikált egy orvoscsoport sem, igaz minta szövetekből már sikerült szívet is készíteni, de abban például véredények nem...
2019. ÁPRILIS 15.
[ 19:13 ]
Vannak azok a sportok, aminek alapjai már akár évezredek óta köztünk élnek, és most itt az első olyan csapatjáték, amit mesterséges intelligencia fejlesztett, a neve pedig az, hogy Speedgate. Az ötlet az AKQA nevű designcégtől indult, a végeredmény pedig egy olyan labdajáték, amit hatan játszanak, három kapura- írja az...
2019. ÁPRILIS 15.
[ 10:22 ]
Beolvasás folyamatban