Tudomány
Megsínylik a delfinek is a klímaváltozást

Ausztrália delfinjei is megsínylik a klímaváltozást a víz hőmérsékletének növekedése miatt. Zürichi kutatók tanulmánya szerint a hőség miatt csökken az utódok száma, kisebb az állatok túlélési esélye.

Az Ausztrália nyugati partjainál lévő Cápa-öböl szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és elsősorban az itt élő delfinekről ismert. Ezek azonban a klímaváltozás miatt szorult helyzetbe jutottak – állapította meg a Zürichi Egyetem két tudósa, Sonja Wild és Michael Krützen által vezetett nemzetközi kutatócsoport.

A kutatók több száz állaton vizsgálták hosszú időn keresztül, hogy milyen hatása volt rájuk a 2011-es hőhullámnak. Ekkor a vízhőmérsékletek 4 Celsius-fokkal emelkedtek a sokévi átlag fölé. A hőhullám hatására kihaltak a tengerifűmezők és csökkent a halállomány. A 2007 és 2017 közötti időszakot felölelő adatokból kiderül, hogy a hőség a delfineket is megviselte.

Túlélési arányuk a hőhullám után 12 százalékkal csökkent.

Ráadásul a nőstények kevesebb borjat hoztak a világra, és a hőhullámnak ez a hatása még 2017-ben is észrevehető volt. Az, hogy az utódszám még hat év után sem normalizálódott, meglehetősen szokatlan– írják a szakértők a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányukban. "A hőhullám negatív hatásainak mértéke meglepett minket" – mondta Sonja Wild.

A kutatók szerint több ok is húzódhat a háttérben: magyarázat lehet a rendelkezésre álló táplálék mennyiségének csökkenése, a késői ivarérés vagy a borjak elhanyagolása, ami az újszülöttek megnövekedett halálozási arányához vezethet. Ezeket a lehetséges okokat a tudósok alaposabban meg fogják vizsgálni.

A tanulmány szerint egyes delfincsoportok kevésbé érintettek: azok, amelyek egy speciális technikával a mélyebb vizekben is találnak táplálékot. A delfinek időnként tengeri szivacsokat használnak "orrvédőként", amikor a tengerfenéken kutatnak táplálék után. Ez a technika kulturálisan tanult módszer, tehát a csoporton belül utánzással terjed.

A kutatás első alkalommal mutatta ki, hogy a tengeri hőhullámok nemcsak a tápláléklánc alján lévő élőlényeket fenyegetik, hanem a tápláléklánc csúcsán lévőkre is jelentős, hosszú távú hatással van.

A klímaváltozás hatására a hőhullámok gyakoribbá válnak, ráadásul nemcsak a szárazföldön, hanem a tengerekben és óceánokban is. A hőhullámok számának növekedése a tengerekben nemcsak a delfinpopuláció jövője szempontjából problematikus, hanem az óceánok teljes ökoszisztémáját tekintve is - mondta Michael Krützen.(hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy finn cég, a Solar Foods levegőből csinál élelmiszert, egy fehér, lisztszerű és -ízű anyagot, írja a Big Think. A Solein nevű por fehérjeforrás, 50 százaléka fehérje, 5-10 százaléka zsír, 20-25 százaléka pedig szénhidrát. Mi kell hozzá? Víz, áram és széndioxid. A tervek szerint 2021-re több élelmiszer alapanyaga...
2019. JÚLIUS 20.
[ 20:48 ]
Orosz tudósok egyszer használatos ehető edényeket készítettek almából - számolt be az MTI. A Szamarai Állami Műszaki Egyetem biotechnológusai ehető élelemből előállított film fejlesztését kezdték meg, aminek segítségével csökkenteni lehetne a hagyományos műanyag csomagolásból keletkező hulladék mennyiségét. Az...
2019. JÚLIUS 20.
[ 8:42 ]
Az eldobott és a talajba kerülő cigarettacsikkek gátolhatják a növények fejlődését egy új brit tanulmány szerint. Az Anglia Ruskin Egyetem vezette kutatás azt állapította meg, hogy a csikkek jelenléte a talajban 27 százalékkal csökkentette a lóhere kicsírázásának esélyét és 28 százalékkal a szárhosszt - olvasható...
2019. JÚLIUS 19.
[ 22:02 ]
Beolvasás folyamatban