Tudomány
OTDK anyaországi és külhoni középiskolások részvételével

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) első alkalommal szervezetten vesznek részt olyan magyarországi és külhoni középiskolások is, akik felsőoktatási intézményi konferenciákon, vagy egyéb tudományos fórumon mutatták be kutatási eredményeiket, és az OTDK-ra jelölést szereztek - hangzott el kedden az Óbudai Egyetemen.

A felsőoktatási intézmény idén az informatikatudományi, valamint a had- és rendészettudományi szekciónak ad otthont április 16-18. között. A két szekcióba több mint 300 pályamunka érkezett, amelyek a három nap alatt 33 tematikus tagozatban hangzanak el - közölte az egyetem az MTI-vel.

Réger Mihály rektor kedden - a közlés szerint - úgy fogalmazott: egyetemük ösztönzi a legtehetségesebb hallgatók képességeinek kibontakoztatását, bevonja őket az érdeklődésükre számot tartó kutatási területekbe, tudományos diákköri munkákba.

A tehetséggondozás e formája egyetemi stratégiai szempontból kiemelt jelentőségű, mivel ezek a hallgatók jelentik a doktori iskolák és az oktatói-kutatói utánpótlás legfőbb humán erőforrás bázisát - tette hozzá.

Mezey Barnabás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnökhelyettese kiemelte, hogy az OTDK mozgalma 64 évvel ezelőtt indult; a kialakult hálózat egyedülálló az európai felsőoktatási rendszerben, lehetőséget biztosít a tehetségek kibontakoztatására, az elért eredmények nyilvános bemutatására, szakmai kapcsolatok kiépítésére. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A kormány azt szeretné elérni, hogy Magyarország minél nagyobb arányban részesedjen a digitalizáció előnyeiből - mondta a pénzügyminiszter az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatika-tudományi Szekciójának megnyitóján, kedden Budapesten, az Óbudai Egyetemen. Varga Mihály hangsúlyozta: erre jó esély...
2019. ÁPRILIS 16.
[ 13:45 ]
A Tel Aviv Egyetem tudósai mutatták be azt a szívet, amit 3D nyomtatási technikával, de emberi szövetekkel és véredényekkel, a páciens saját sejtjeiből hoztak létre. Eddig hasonló eredményt még nem publikált egy orvoscsoport sem, igaz minta szövetekből már sikerült szívet is készíteni, de abban például véredények nem...
2019. ÁPRILIS 15.
[ 19:13 ]
Vannak azok a sportok, aminek alapjai már akár évezredek óta köztünk élnek, és most itt az első olyan csapatjáték, amit mesterséges intelligencia fejlesztett, a neve pedig az, hogy Speedgate. Az ötlet az AKQA nevű designcégtől indult, a végeredmény pedig egy olyan labdajáték, amit hatan játszanak, három kapura- írja az...
2019. ÁPRILIS 15.
[ 10:22 ]
Beolvasás folyamatban