Tudomány
Radaros műhold Indiából

A RISAT-2B katonai és felderítési, valamint polgári célból is gyűjt majd adatokat a Föld felszínéről, éjjel-nappal, mindenféle időjárási körülmények között.

A radaros elven működő RISAT-2B műhold május 22-én, magyar idő szerint 2:00-kor emelkedett a magasba egy PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) hordozórakétával. Az indítóhely Sriharikota szigete, a Satish Dhawan Űrközpont volt.

A RISAT-2B tervezett működési élettartama 5 év. Fedélzetén egy X-sávú radarberendezés utazik. A műholdat az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organization, IRSO) építette, starttömege 615 kg. A tányér alakú, 3,6 m átmérőjű radarantennát a pályára állást követően nyitják ki rajta. Az ISRO közleménye szerint mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és katasztrófa-elhárítási célból használják majd az új műhold radarképeit, de azok katonai és nemzetbiztonsági feladatokra is alkalmazhatók lesznek. A műhold számára választott alacsony pálya hajlásszögét tekintve eltér az ilyen űreszközöknél megszokott, a pólusok fölött áthaladó pályától, így a RISAT-2B nem fog globális lefedettséget nyújtani. Viszont rendszeresen elhalad India és a szomszédos Pakisztán területei fölött. Ez utóbbi országgal az indiaiak nem ápolnak barátságos viszonyt.

Idén nem kevesebb mint négy indiai radaros műhold felbocsátását tervezik, a sort most a RISAT-2B nyitotta. Az új generációs optikai földmegfigyelő sorozat, a Cartosat-3 is ebben az évben, akár már júniusban indulhat, ugyancsak egy PSLV rakéta segítségével.

A mostani volt az indiai PSLV rakéta 48. küldetése, annak 1993-as bemutatkozása óta. Ezen belül is 14. alkalommal használták olyan konfigurációban, amikor az első fokozatot alkotó fő hajtóművet nem egészítették ki oldalsó segédrakétákkal. Idén már harmadik alkalommal állítottak pályára űreszközöket Indiából PSLV rakétával. A RISAT-2B 2012 óta az első új indiai radaros hold. Elődje, a RISAT-2 még 2009-ben indult, és azóta is működőképes maradt. X-sávú radarberendezését Izraelben gyártották. 2012-ben az Indiában készült C-sávú radarral felszerelt RISAT-1 állt pályára, de az az űreszköz már nem üzemel. (Űrvilág)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Amilyen a gazda, olyan a kutyája - illusztráció
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 12:15 ]
A rák ellen is használt sugárkezelés hatásosnak bizonyult a súlyos szívritmuszavar enyhítésére egy új, kis létszámú amerikai kutatásban. A St. Louis-i Washingtoni Orvostudományi Egyetem 19 beteg részvételével folyt, mindannyian súlyos, életveszélyes szívritmuszavarban, úgynevezett kamrai tachycardiában szenvedtek és a...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 17:17 ]
A szárazföldre és az óceánra egyaránt kiterjedő intézkedésekre, köztük a megújuló energiaforrásokra való átállásra van szükség ausztrál kutatók szerint a korallzátonyok pusztulásának megfékezéséhez. A James Cook Egyetem szakemberei szerint a világ korallzátonyai el fognak tűnni 2070-re, amennyiben a...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 17:12 ]
A párizsi klímaegyezmény célja a globális átlaghőmérséklet emelkedésének megállítása volt annak érdekében, hogy a felmelegedés 2 fok alatt maradjon az iparosodás előtti szinthez képest. Három év elteltével már fékezhetetlennek tűnik az üvegházhatás. Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres most úgy fogalmazott, hogy...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban