Tudomány
Radaros műhold Indiából

A RISAT-2B katonai és felderítési, valamint polgári célból is gyűjt majd adatokat a Föld felszínéről, éjjel-nappal, mindenféle időjárási körülmények között.

A radaros elven működő RISAT-2B műhold május 22-én, magyar idő szerint 2:00-kor emelkedett a magasba egy PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) hordozórakétával. Az indítóhely Sriharikota szigete, a Satish Dhawan Űrközpont volt.

A RISAT-2B tervezett működési élettartama 5 év. Fedélzetén egy X-sávú radarberendezés utazik. A műholdat az Indiai Űrügynökség (Indian Space Research Organization, IRSO) építette, starttömege 615 kg. A tányér alakú, 3,6 m átmérőjű radarantennát a pályára állást követően nyitják ki rajta. Az ISRO közleménye szerint mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és katasztrófa-elhárítási célból használják majd az új műhold radarképeit, de azok katonai és nemzetbiztonsági feladatokra is alkalmazhatók lesznek. A műhold számára választott alacsony pálya hajlásszögét tekintve eltér az ilyen űreszközöknél megszokott, a pólusok fölött áthaladó pályától, így a RISAT-2B nem fog globális lefedettséget nyújtani. Viszont rendszeresen elhalad India és a szomszédos Pakisztán területei fölött. Ez utóbbi országgal az indiaiak nem ápolnak barátságos viszonyt.

Idén nem kevesebb mint négy indiai radaros műhold felbocsátását tervezik, a sort most a RISAT-2B nyitotta. Az új generációs optikai földmegfigyelő sorozat, a Cartosat-3 is ebben az évben, akár már júniusban indulhat, ugyancsak egy PSLV rakéta segítségével.

A mostani volt az indiai PSLV rakéta 48. küldetése, annak 1993-as bemutatkozása óta. Ezen belül is 14. alkalommal használták olyan konfigurációban, amikor az első fokozatot alkotó fő hajtóművet nem egészítették ki oldalsó segédrakétákkal. Idén már harmadik alkalommal állítottak pályára űreszközöket Indiából PSLV rakétával. A RISAT-2B 2012 óta az első új indiai radaros hold. Elődje, a RISAT-2 még 2009-ben indult, és azóta is működőképes maradt. X-sávú radarberendezését Izraelben gyártották. 2012-ben az Indiában készült C-sávú radarral felszerelt RISAT-1 állt pályára, de az az űreszköz már nem üzemel. (Űrvilág)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Másodszor is elindult a nagy szemételtakarítás, hogy a Kalifornia és Hawaii között a Csendes-óceánon úszó hatalmas szemétszigetet felszámolják – jelentette be a Twitteren az úszó szemétcsapda feltalálója, Boyan Slat. A 25 éves holland férfi, a The Ocean Cleanup projekt kitalálója fejlesztette ki a System 001 nevű...
2019. JÚNIUS 23.
[ 22:19 ]
Néhány héten belül befejeződhet Szulejmán szultán Szigetvár melletti sírkomplexumának régészeti feltárása, év végére pedig a munkálatok írásos, tudományos összefoglalója is elkészül - közölte Pap Norbert, a kutatás vezetője az MTI-vel. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) történeti földrajz professzora elmondta: a...
2019. JÚNIUS 22.
[ 23:18 ]
Ha tíz éven át túlórázik, 45 százalékkal nagyobb eséllyel kaphat agyvérzést, mutatták ki francia tudósok. Napi több mint tíz óra munka évente legalább ötven napon át növeli az agyvérzés kockázatát francia tudósok új tanulmánya szerint. A kockázat azoknál volt a legnagyobb, akik több mint egy évtizeden át...
2019. JÚNIUS 21.
[ 22:35 ]
Beolvasás folyamatban