Tudomány
Kritikus mértékben olvad az Antarktisz jege
Betűméret:             

Egy új kutatás szerint az elmúlt évszázadban olyan mértékben csökkent az Antarktisz jégtömege, hogy a földrész nyugati részének jégkészletei komoly veszélybe kerültek.

A szakértők úgy gondolják, hogy az Antarktisz bizonyos területein tapasztalható jégveszteség csak a klímaváltozással magyarázható. Egy új kutatás szerint a helyzet mára igen súlyossá vált: a nyugat-antarktiszi jégkészlet 25 százalékát az olvadás fenyegeti – írja a Live Science. Az adatok alapján a Thwaites- és a Pine-szigeti gleccser, a régió két legnagyobb gleccsere az 1992-es állapotokhoz képest ötször gyorsabban olvad.

Az új vizsgálatban a szakértők 25 évnyi műholdas adatot elemeztek, emellett klimatikus modelleket is segítségül hívtak. Az analízissel ki tudták zárni a szezonálisan változó hótakarót, és sikerült felmérni a tartós jég állapotának változását.

Az eredmények alapján az Antarktisz több területén is szignifikánsan csökkent a jégmennyiség. A probléma főként a kontinens nyugati részén súlyos, itt 415 ezer négyzetkilométernyi jég destabilizálódott. Csak az Antarktiszi-félszigeten 17 ezer négyzetkilométeren instabil a jég állapota.

Andy Shepherd, az Egyesült Királyság Sarkmegfigyelési és Modellezési Központjának munkatársa és a csapat vezetője szerint immár igazolt, hogy az elvékonyodás egyre terjed az Antarktiszon. A gleccserek olvadása nagyban hozzájárul a tengerszint emelkedéséhez. (National Gegraphic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban