Tudomány
Másodjára indít útnak holdjárót India

India elindítja második űrszondáját a Holdra július közepén. Szerdai bejelentésük szerint sima landolást terveznek, majd útnak indítanak egy holdjárót is.

Amennyiben sikeres lesz a küldetés, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után India lehet a negyedik ország, amelynek sikerül űreszközt küldenie a Holdra. Legutóbb januárban, Kína irányításával landolt rover a Holdon.

A legénység nélküli Csandraján–2 program részét képező rakétát, landolóeszközt és holdjárót az Indiai Űrkutató Szervezet (ISRO) építette.

A szerdán ismertetett tervek szerint július 15-én történik meg a kilövés a GSLV Mk III-as hordozórakéta segítségével. Az ISRO közlése szerint mintegy 10 milliárd rúpiába (40,8 milliárd forintba) kerül a jelenlegi küldetés.

A mintegy 50 napig tartó út után az ISRO leszállóegysége puha, irányított leszállást hajt végre szeptember 6. körül a Hold felszínén.

A landolás előtti utolsó 15 perc lesz a legizgalmasabb számunkra – mondta K. Sivan, az ISRO vezetője. Ez az ISRO valaha végrehajtott legkomplexebb missziója – tette hozzá.

A szervezet szerint a Hold gravitációjának változásai, a terep adottságai és a por is okozhat problémákat.

Az indiai lesz az idei harmadik, Holdra irányuló landolási kísérlet, miután a kínai Csang’o–4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

A Csandraján–1 India első, 2008-ban indított programja. A 79 millió dolláros projekt során az indiai űrszonda segítségével erősítették meg, hogy létezik víz a Holdon.

A Csandraján–2-t eredetileg az orosz Roszkoszmosszal közös együttműködésben tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India technikai különbözőségek miatt megszakította az együttműködést. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az ausztráliai Gazdaság- és Békekutató Intézet (IEP) által készített „globális békeindex” szerint világszerte 971 millió ember olyan területen él, ahol magas vagy nagyon magas a klímaváltozás miatt jelentkező veszélyek kockázata. A 971 millió ember közül mintegy 2,4 millió Ausztráliában él. Ilyen veszélyt...
2019. JÚNIUS 13.
[ 17:14 ]
Visszatért a "halálból" a nagy bermudai szárazföldi csiga: miután negyven éve kihaltnak hitték, élő példányokat találtak egy hamiltoni sikátorban. A bermudai nagy szárazföldi csiga (Poecilozonites bermudensis) egy üres házát találták meg Bermuda fővárosában, Hamiltonban, majd élő példányokat is találtak...
2019. JÚNIUS 13.
[ 15:43 ]
A Kiskunság és Észak-Vajdaság területén található vizes élőhelyek jobb, természetvédelmi célú kezelésére dolgoznak ki megoldásokat magyarországi és vajdasági szakemberek - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. Az Alföldön a mesterséges csatornahálózatot a 20....
2019. JÚNIUS 13.
[ 9:10 ]
Beolvasás folyamatban