Tudomány
Másodjára indít útnak holdjárót India

India elindítja második űrszondáját a Holdra július közepén. Szerdai bejelentésük szerint sima landolást terveznek, majd útnak indítanak egy holdjárót is.

Amennyiben sikeres lesz a küldetés, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után India lehet a negyedik ország, amelynek sikerül űreszközt küldenie a Holdra. Legutóbb januárban, Kína irányításával landolt rover a Holdon.

A legénység nélküli Csandraján–2 program részét képező rakétát, landolóeszközt és holdjárót az Indiai Űrkutató Szervezet (ISRO) építette.

A szerdán ismertetett tervek szerint július 15-én történik meg a kilövés a GSLV Mk III-as hordozórakéta segítségével. Az ISRO közlése szerint mintegy 10 milliárd rúpiába (40,8 milliárd forintba) kerül a jelenlegi küldetés.

A mintegy 50 napig tartó út után az ISRO leszállóegysége puha, irányított leszállást hajt végre szeptember 6. körül a Hold felszínén.

A landolás előtti utolsó 15 perc lesz a legizgalmasabb számunkra – mondta K. Sivan, az ISRO vezetője. Ez az ISRO valaha végrehajtott legkomplexebb missziója – tette hozzá.

A szervezet szerint a Hold gravitációjának változásai, a terep adottságai és a por is okozhat problémákat.

Az indiai lesz az idei harmadik, Holdra irányuló landolási kísérlet, miután a kínai Csang’o–4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

A Csandraján–1 India első, 2008-ban indított programja. A 79 millió dolláros projekt során az indiai űrszonda segítségével erősítették meg, hogy létezik víz a Holdon.

A Csandraján–2-t eredetileg az orosz Roszkoszmosszal közös együttműködésben tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India technikai különbözőségek miatt megszakította az együttműködést. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában az elmúlt három hónapban - adta hírül a BBC honlapja. Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását. Kutatók a neonikotinoid és a fipronil tartalmú rovarirtó szerek...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 17:03 ]
A Richter Gedeon Nyrt. a Terrosa bioszimiláris teriparatide készítményének európai bevezetéséről tájékoztatta kedden az MTI-t. A cég közleménye szerint a Terrosát a felnőtt páciensek ugyanazon indikációs területeken használhatják majd, mint az Eli Lilly által kifejlesztett Forsteo készítményt. A...
2019. AUGUSZTUS 20.
[ 13:12 ]
Kínában sikerrel próbálták ki a Smart Dragon-1 rakétát, amelyet kis műholdak alacsony pályára állításához fejlesztettek ki. Kevesebb mint 10 hónap leforgása alatt a negyedik különböző, szilárd hajtóanyaggal működő, gyorsan bevethető, viszonylag kis tolóerejű hordozórakéta tesztrepülésére került sor Kínában....
2019. AUGUSZTUS 19.
[ 0:06 ]
Beolvasás folyamatban