Tudomány
Közel egymilliárd embert veszélyeztet közvetlenül a klímaváltozás
Betűméret:             

Az ausztráliai Gazdaság- és Békekutató Intézet (IEP) által készített „globális békeindex” szerint világszerte 971 millió ember olyan területen él, ahol magas vagy nagyon magas a klímaváltozás miatt jelentkező veszélyek kockázata. A 971 millió ember közül mintegy 2,4 millió Ausztráliában él.

Ilyen veszélyt jelentő tényezők a ciklonok, áradások, bozóttüzek, a tengerszint növekedése és az elsivatagosodás.

Steve Killelea, az IEP alapítója és vezetője az ABC ausztrál televíziónak elmondta, hogy a legmagasabb kockázatú kilenc ország mindegyike Ázsiában található, a lista élén a Fülöp-szigetek áll.

„A csendes-óceáni szigeteket hatalmas mértékben befolyásolni fogja az emelkedő tengerszint” – mondta.

Ausztráliában a legnagyobb veszélyt jelentő jelenségek a déli és keleti területeken a növekvő tengerszint, az aszály és az elsivatagosodás, északon pedig a hurrikánok és ciklonok.

A beszámoló szerint a 2017-ben a világszerte otthonukat elhagyók 60 százaléka a klímához köthető katasztrófa miatt, 40 százaléka pedig fegyveres konfliktus miatt kényszerült elvándorlásra.

Az ABC közlése szerint februárban az ausztrál farmerek egy része kedvezőbb körülményeket keresve délre, Tasmaniába kezdett vándorolni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. JÚNIUS 13. [ 18:31 ]

Szerény becslés, mert ha az 1 milliárd elkezd vándorolni, akkor a többi 6 milliárd is veszélybe lesz. Még nagyobb veszély, hogy csak a megállapítás szintjéig jutunk el, de cselekvésből túl kevés. Az emberek, a mezőgazdasági termelők egyáltalán nincsenek felkészítve a klímaváltozásra és a szélsőséges időjárásra. A téli előadások továbbra is a vedd meg, edd meg, dobd el témákról szól és legkevesebbet a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról.


Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban