Tudomány
Népbetegség a cukorbetegség

Ahogy a derék-, hát- és fejfájását, úgy a cukorbetegséget is népbetegségként tartják számon, amit ha nem vesz az ember komolyan, később nagyon súlyos következmények követnek. A leggyakoribb szövődmények közé a vakságot és az érszűkületet sorolják, ami az esetek nagy többségében végtag amputációval is jár.

Ijesztőek a cukorbetegségre vonatkozó magyar adatok, mert a felmérések azt mutatják, hogy manapság szinten minden tizedik ember cukorbeteg és ez a szám évről-évről csak nő. Ameddig régebben főleg az idősebb korosztály képviselőitől lehetett hallani, hogy diabétesszel küzdenek, ma már a fiatalabbak is ki vannak téve ennek a modern kori betegségnek. De az általános magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia is nagyon sokakat érint. Akiknek ezekkel a problémákkal kell együtt élniük, azoknak nagyon oda kell figyelniük arra, hogy mit és milyen mennyiségben esznek, nem beszélve arról, hogy ha felüti fejét a diabétesz, akkor ott csak egy teljes életmódváltással lehet megelőzni a komolyabb bajokat.


Mitől lesz valaki cukorbeteg?

A cukorbetegség kialakulásának döntő tényezője a túlzott táplálékfelvétel, és a kóros elhízás, valamint a nagy mennyiségű finomított szénhidrát, cukor fogyasztása, egyesekénél pedig a genetikai hajlam is közrejátszik. A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezelésében elengedhetetlen, hogy figyeljünk arra mit, mikor és mennyit eszünk, mert a kezelés hatékonysága csak 40%-ban függ a gyógyszertől, 60%-ban az életmódváltás hozza meg a várt sikert.


Amputáció cukorbetegség miatt

Ma, Magyarországon az alsó végtag elvesztése az esetek felében súlyos cukorbetegség miatt történik. A cukorbetegek amputációs gyakorisága tizenötszöröse a nem cukorbeteg személyekének – olvasható a dohmeier.hu oldalon. Férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél, ám az életkor előrehaladtával fokozott veszélynek van kitéve mindenki, akik 60 évesnél idősebb.

Mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszre jellemző, hogy úgynevezett mészlerakódás jelentkezik az érfalban, melynek nyomán alsó végtagi érszűkület alakul ki. A cukorbetegség és az érszűkület együttes előfordulása, a késői diagnosztika és ebből adódóan a megfelelő kezelések elmaradása sokszorosára növeli az amputáció kockázatát. Napjainkban rengetegen élnek cukorbetegség következtében végzett amputáció után művégtaggal, protézissel. Ezeket az eszközöket a betegek egyedi szükségleteihez igazítják, majd használatukat gyógytornász segítségével tanulják meg a páciensek. Ilyenkor sajátítják el az amputáltak a protézis funkcióinak optimális használatát és a megfelelő járáskép elsajátítását is. Ma már igazából egy protézissel is lehet szinte teljes életet élni, de ez nagyban függ attól is, hogy a páciens mennyire „elfogadó” megváltozott élethelyzetével szemben.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy finn cég, a Solar Foods levegőből csinál élelmiszert, egy fehér, lisztszerű és -ízű anyagot, írja a Big Think. A Solein nevű por fehérjeforrás, 50 százaléka fehérje, 5-10 százaléka zsír, 20-25 százaléka pedig szénhidrát. Mi kell hozzá? Víz, áram és széndioxid. A tervek szerint 2021-re több élelmiszer alapanyaga...
2019. JÚLIUS 20.
[ 20:48 ]
Orosz tudósok egyszer használatos ehető edényeket készítettek almából - számolt be az MTI. A Szamarai Állami Műszaki Egyetem biotechnológusai ehető élelemből előállított film fejlesztését kezdték meg, aminek segítségével csökkenteni lehetne a hagyományos műanyag csomagolásból keletkező hulladék mennyiségét. Az...
2019. JÚLIUS 20.
[ 8:42 ]
Az eldobott és a talajba kerülő cigarettacsikkek gátolhatják a növények fejlődését egy új brit tanulmány szerint. Az Anglia Ruskin Egyetem vezette kutatás azt állapította meg, hogy a csikkek jelenléte a talajban 27 százalékkal csökkentette a lóhere kicsírázásának esélyét és 28 százalékkal a szárhosszt - olvasható...
2019. JÚLIUS 19.
[ 22:02 ]
Beolvasás folyamatban