Tudomány
Népbetegség a cukorbetegség

Ahogy a derék-, hát- és fejfájását, úgy a cukorbetegséget is népbetegségként tartják számon, amit ha nem vesz az ember komolyan, később nagyon súlyos következmények követnek. A leggyakoribb szövődmények közé a vakságot és az érszűkületet sorolják, ami az esetek nagy többségében végtag amputációval is jár.

Ijesztőek a cukorbetegségre vonatkozó magyar adatok, mert a felmérések azt mutatják, hogy manapság szinten minden tizedik ember cukorbeteg és ez a szám évről-évről csak nő. Ameddig régebben főleg az idősebb korosztály képviselőitől lehetett hallani, hogy diabétesszel küzdenek, ma már a fiatalabbak is ki vannak téve ennek a modern kori betegségnek. De az általános magas vércukorszint és az inzulinrezisztencia is nagyon sokakat érint. Akiknek ezekkel a problémákkal kell együtt élniük, azoknak nagyon oda kell figyelniük arra, hogy mit és milyen mennyiségben esznek, nem beszélve arról, hogy ha felüti fejét a diabétesz, akkor ott csak egy teljes életmódváltással lehet megelőzni a komolyabb bajokat.


Mitől lesz valaki cukorbeteg?

A cukorbetegség kialakulásának döntő tényezője a túlzott táplálékfelvétel, és a kóros elhízás, valamint a nagy mennyiségű finomított szénhidrát, cukor fogyasztása, egyesekénél pedig a genetikai hajlam is közrejátszik. A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezelésében elengedhetetlen, hogy figyeljünk arra mit, mikor és mennyit eszünk, mert a kezelés hatékonysága csak 40%-ban függ a gyógyszertől, 60%-ban az életmódváltás hozza meg a várt sikert.


Amputáció cukorbetegség miatt

Ma, Magyarországon az alsó végtag elvesztése az esetek felében súlyos cukorbetegség miatt történik. A cukorbetegek amputációs gyakorisága tizenötszöröse a nem cukorbeteg személyekének – olvasható a dohmeier.hu oldalon. Férfiaknál gyakoribb, mint a nőknél, ám az életkor előrehaladtával fokozott veszélynek van kitéve mindenki, akik 60 évesnél idősebb.

Mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszre jellemző, hogy úgynevezett mészlerakódás jelentkezik az érfalban, melynek nyomán alsó végtagi érszűkület alakul ki. A cukorbetegség és az érszűkület együttes előfordulása, a késői diagnosztika és ebből adódóan a megfelelő kezelések elmaradása sokszorosára növeli az amputáció kockázatát. Napjainkban rengetegen élnek cukorbetegség következtében végzett amputáció után művégtaggal, protézissel. Ezeket az eszközöket a betegek egyedi szükségleteihez igazítják, majd használatukat gyógytornász segítségével tanulják meg a páciensek. Ilyenkor sajátítják el az amputáltak a protézis funkcióinak optimális használatát és a megfelelő járáskép elsajátítását is. Ma már igazából egy protézissel is lehet szinte teljes életet élni, de ez nagyban függ attól is, hogy a páciens mennyire „elfogadó” megváltozott élethelyzetével szemben.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Gyakoribb a túlsúlyos kutya a kövér gazdiknál, mint a normál testsúlyú kutyatulajdonosoknál - derítette ki a Koppenhágai Egyetem állatorvosainak kutatása. A szakemberek kimutatták, hogy ennek oka részben az, hogy a gazdik a jutalomfalatokat a kutya képzésének eszközeként használják, vagy csupán azért, hogy...
2019. SZEPTEMBER 20.
[ 12:15 ]
Az észak-amerikai kontinensről mintegy hárommilliárd madár tűnt el 1970 óta, a teljes állomány mintegy 30 százaléka, az olyan mindennapos madaraknak, mint a veréb és a feketerigó is csökken a populációja - írták amerikai és kanadai kutatók a Science című tudományos folyóirat honlapján közzétett tanulmányukban. ...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 22:28 ]
A rák ellen is használt sugárkezelés hatásosnak bizonyult a súlyos szívritmuszavar enyhítésére egy új, kis létszámú amerikai kutatásban. A St. Louis-i Washingtoni Orvostudományi Egyetem 19 beteg részvételével folyt, mindannyian súlyos, életveszélyes szívritmuszavarban, úgynevezett kamrai tachycardiában szenvedtek és a...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 17:17 ]
Beolvasás folyamatban