Tudomány
Almából fejlesztettek egyszer használatos edényeket orosz kutatók
Betűméret:             

Orosz tudósok egyszer használatos ehető edényeket készítettek almából - számolt be az MTI.

A Szamarai Állami Műszaki Egyetem biotechnológusai ehető élelemből előállított film fejlesztését kezdték meg, aminek segítségével csökkenteni lehetne a hagyományos műanyag csomagolásból keletkező hulladék mennyiségét. Az általuk elállított termék kizárólag természetes alapanyagokból készült, nincs benne semmilyen tartósítószer vagy festékanyag, és mély kémiai változásokat előidéző semmilyen folyamat sem szükséges előállításához - olvasható a Phys.org portálon.

Az alkalmazott technológia az élelmiszeripar hagyományos folyamataira alapul, az elegyítésre, a koncentrálásra és a nyers alapanyagok rétegezésére. A kutatók gyümölcs- vagy zöldségpürét használtak, amihez egy képlékenyítő szert adtak, egy speciális természetes alapanyagot, amelynek összetételét nem hozták nyilvánosságra. Az így létrehozott filmréteget kiszárították 60 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékleten.

2018-ban az ehető csomagolás létrehozásának technológiája három orosz védjegyet is kapott és ez szolgált alapul az ehető edények létrehozásához. A kísérleteket pohárral kezdték, mivel ez a legelterjedtebb egyszer használatos műanyag edény a világon.

Léteznek már rizsből, kávéból, avokádómagból készült ehető csomagolóanyagok és edények, de ezek csak bizonyos feltételekkel ehetők, mivel mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak, amelyeket az emberi szervezet nem képes teljesen feldolgozni. Az orosz kutatók által alkalmazott kötőanyag teljesen biztonságos és csak természetes növényi anyagokból készült.

A kutatók alapanyagként kipróbáltak számos gyümölcsöt, bogyósokat, zöldségeket, például almát, sárgarépát, ribizlit, szilvát, epret, zöldbabot, tököt és áfonyát, de az almát találták a legmegfelelőbbnek. Egy alma alapú csésze például kiállja a beleöntött forrásban lévő víz hőmérsékeltét, és két-három órán át tárolja a folyadékot.

Az orosz kutatók azt tervezik, hogy piacra dobják a terméket, ehhez az szükséges, hogy automatizálják az előállítási folyamatot. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban