Tudomány
Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással a Szojuz űrkabin

Sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással vasárnap nulla óra 48 perckor az első Holdra szállás 50. évfordulója tiszteletéből feljuttatott orosz űrkabin.

Az első Holdra szállás 50. évfordulója tiszteletéből feljuttatott orosz űrkabin vasárnap nulla óra 48 perckor sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással – tájékoztatott a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

Közölték, az utazás igen gyors volt: a bajkonuri űrközpontból mindössze 6 óra 20 percbe telt célhoz érni. A Szojuz kabin három űrhajóst vitt az állomásra, egy amerikait, egy oroszt és egy olaszt, hogy csatlakozzanak a március óta fent levő orosz és két amerikai kollégájukhoz.

Mint ismeretes, a sikeres bajkonúri kilövés után szombaton állt Föld körüli pályára, pontosan ötven évvel az első sikeres Holdra szállás után Szojuz MSZ-13 orosz űrhajó, három űrhajóssal a fedélzetén.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal arról tájékoztatott: az ISS-en háromfős csapat teljesít szolgálatot, Nick Hague és Christina Koch amerikai és Alekszej Ovcsinin orosz űrhajósok, hozzájuk csatlakozik várhatóan néhány órán belül az amerikai Andrew Morgan, az orosz Alekszandr Szkvorcov és az olasz Luca Parmitano.

Szkvorcovnak ez a harmadik, Parmitanónak pedig a második űrutazása, Morgannek ez az első útja. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy újkőkori termékenységistennő 6000 éves "monumentális" szobrát fedezték fel a közép-szerbiai Aleksandrovac mellett, az úgynevezett vitkovói mezőn, ahol fél évszázada négy másik "prehisztorikus Vénusz" került elő. A tájegységről Župai Vénusznak elnevezett nőalak több mint 30 centiméteres, ami...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 13:58 ]
Polimerekből építettek Rubik-kockát amerikai és kínai vegyészek, hogy új módot találjanak információtárolásra. A struktúra színes hidrogél kockákból áll, amelyek alakra ugyanolyanok és ugyanúgy működnek, mint a valódi Rubik-kocka. A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem játék céljára készítették, információk...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 11:23 ]
Két megfelelően hatékonynak bizonyult gyógyszert választott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ebola leküzdésére kifejlesztett gyógyszerek közül, s ezentúl csak ezeket alkalmazzák a járványos betegség kezeléséhez. A WHO a 2018 novemberében Kongóban kitört ebolajárvány nyomán indította el négy...
2019. AUGUSZTUS 13.
[ 17:23 ]
Beolvasás folyamatban