Tudomány
Éghajlatváltozás: Jégmentesek az alaszkai vizek

A globális felmelegedés miatt eltűnt az utolsó egybefüggő jégtábla is a kontinensről, az alaszkai vizek ezzel gyakorlatilag teljesen jégmentessé váltak.

Az idei, rekordmeleg nyár nem csak a nagyvárosokban tapasztalható hőség miatt pusztító. A tudósok szerint Alaszka amúgy is kétszer olyan gyorsan melegszik, mint Észak-Amerika többi része, most pedig bekövetkezett az a jelenség, ami miatt már tavasz óta aggódtak a klímakutatók:

Az alaszkai vizek már teljesen jégmentesek, miután a Beaufort-tengeren a Prudhoe-öböl partján lévő utolsó jégtábla is elolvadt

– osztotta meg a szomorú fejleményeket a Twitteren Rick Thorman, az alaszkai klímaközpont (ACCAP) szakértője. A kutató arról is írt, hogy Kaktoviktól északkeletre találni már csak jeget, ha azonban látni szeretné, ehhez 240 kilométert kellene utaznia.

Az Északi-sarkvidék évente Skócia méreténél is nagyobb jégtakarót veszít, a helyzet pedig már olyan tragikus, hogy a jövőben a jég nélküli nyarak lesznek az átlagosak. A mostani nyár 2 millió négyzetkilométernyi jégtáblával maradt alul a mindenkori átlaghoz képest, az őszi jég kiterjedése pedig 13 százalékkal csökkent az elmúlt 40 évben.

Az egyre gyakoribb sarkvidéki erdőtüzek is hozzájárulnak az ökoszisztéma felborulásához. Az eddig a jégtáblákon vadászó jegesmedvék kénytelenek délebbre költözni a kontinensen. Ez sokszor jár azzal, hogy megjelennek az ember lakta településeken, ahol könnyebb ennivalóhoz jutniuk.

A Prudhoe-öbölbeli jégtábla után az Alaszkához legközelebbi 240 kilométerre található, az északkeleti térségben. 30 évvel ezelőtt, ugyanezen a helyen még csak keskeny szakaszok szolgáltak a hajózásra a mai állapotokkal ellentétben.

A jég gyors olvadása természetesen nem csak Alaszkában gond, az eredetileg jeges Grönlandon is tapasztalni. Június közepén egy klímakutató több mint hihetetlen képet tett közzé. A felvételen az látható, ahogy szánhúzó kutyái a jég helyett térdig érő vízben gázolnak. (Grönlandon amúgy is rekordközeli az olvadás mértéke. Csak azon a napon, amelyen Steffen M. Olsen is elkészítette a felvételét, 2 milliárd tonna jeget veszített az ország.)

Azonban jó hír is van: a dán északi-sarkvidéki kutatóintézetek adatai szerint Grönlandon a helyzet mostanra mérséklődött. A Polar Portal viszont ennél is örömtelibb dolgot közölt nemrég: a tetőzésnek vége, most már több hó képződik, mint amennyi elolvad a felszínen. Itt legalábbis. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Ormos Mária történész - illusztráció
2019. DECEMBER 9.
[ 12:58 ]
A Kutató Diákok Mozgalma a 2019/20-as tanévben is meghirdette a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2020), melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt. A konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehetett elindulni az...
2019. DECEMBER 7.
[ 16:51 ]
Tegnap délután adták át a Pulz utcában a Szegedi Tudományegyetem újonnan kialakított Mikrosebészeti Oktató Központját. „A Szegedi Tudományegyetem Oktatási-képzési hátterének infrastrukturális fejlesztése, egészségügyi skill laborok kialakítása, technológiai korszerűsítése” című pályázat mintegy 200 millió...
2019. DECEMBER 4.
[ 18:31 ]
Előre nem látott génmutációkat okozhatott a génszerkesztés annál a tavaly született két kínai babánál, akinek a génjeit még embrió állapotukban módosították, hogy ellenállók legyenek a HIV-vírussal szemben - közölték kutatók az után, hogy először tették közzé a kínai tudományos kutatásról készült...
2019. DECEMBER 3.
[ 21:49 ]
Beolvasás folyamatban