Tudomány
Éghajlatváltozás: Jégmentesek az alaszkai vizek

A globális felmelegedés miatt eltűnt az utolsó egybefüggő jégtábla is a kontinensről, az alaszkai vizek ezzel gyakorlatilag teljesen jégmentessé váltak.

Az idei, rekordmeleg nyár nem csak a nagyvárosokban tapasztalható hőség miatt pusztító. A tudósok szerint Alaszka amúgy is kétszer olyan gyorsan melegszik, mint Észak-Amerika többi része, most pedig bekövetkezett az a jelenség, ami miatt már tavasz óta aggódtak a klímakutatók:

Az alaszkai vizek már teljesen jégmentesek, miután a Beaufort-tengeren a Prudhoe-öböl partján lévő utolsó jégtábla is elolvadt

– osztotta meg a szomorú fejleményeket a Twitteren Rick Thorman, az alaszkai klímaközpont (ACCAP) szakértője. A kutató arról is írt, hogy Kaktoviktól északkeletre találni már csak jeget, ha azonban látni szeretné, ehhez 240 kilométert kellene utaznia.

Az Északi-sarkvidék évente Skócia méreténél is nagyobb jégtakarót veszít, a helyzet pedig már olyan tragikus, hogy a jövőben a jég nélküli nyarak lesznek az átlagosak. A mostani nyár 2 millió négyzetkilométernyi jégtáblával maradt alul a mindenkori átlaghoz képest, az őszi jég kiterjedése pedig 13 százalékkal csökkent az elmúlt 40 évben.

Az egyre gyakoribb sarkvidéki erdőtüzek is hozzájárulnak az ökoszisztéma felborulásához. Az eddig a jégtáblákon vadászó jegesmedvék kénytelenek délebbre költözni a kontinensen. Ez sokszor jár azzal, hogy megjelennek az ember lakta településeken, ahol könnyebb ennivalóhoz jutniuk.

A Prudhoe-öbölbeli jégtábla után az Alaszkához legközelebbi 240 kilométerre található, az északkeleti térségben. 30 évvel ezelőtt, ugyanezen a helyen még csak keskeny szakaszok szolgáltak a hajózásra a mai állapotokkal ellentétben.

A jég gyors olvadása természetesen nem csak Alaszkában gond, az eredetileg jeges Grönlandon is tapasztalni. Június közepén egy klímakutató több mint hihetetlen képet tett közzé. A felvételen az látható, ahogy szánhúzó kutyái a jég helyett térdig érő vízben gázolnak. (Grönlandon amúgy is rekordközeli az olvadás mértéke. Csak azon a napon, amelyen Steffen M. Olsen is elkészítette a felvételét, 2 milliárd tonna jeget veszített az ország.)

Azonban jó hír is van: a dán északi-sarkvidéki kutatóintézetek adatai szerint Grönlandon a helyzet mostanra mérséklődött. A Polar Portal viszont ennél is örömtelibb dolgot közölt nemrég: a tetőzésnek vége, most már több hó képződik, mint amennyi elolvad a felszínen. Itt legalábbis. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kínában sikerrel próbálták ki a Smart Dragon-1 rakétát, amelyet kis műholdak alacsony pályára állításához fejlesztettek ki. Kevesebb mint 10 hónap leforgása alatt a negyedik különböző, szilárd hajtóanyaggal működő, gyorsan bevethető, viszonylag kis tolóerejű hordozórakéta tesztrepülésére került sor Kínában....
2019. AUGUSZTUS 19.
[ 0:06 ]
Még évekig eltarthat a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja, az egyik kislány már jól van, a másikat mélyaltatásban tartják, mindketten lázasak, vírusfertőzésen esnek át - mondták el a műtétsorozatot levezető magyar orvosok vasárnap budapesti...
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 22:18 ]
Tömeges lazacpusztulásról számoltak be Alaszkában, miután a környéken eddig sosem látott hőhullám tombolt idén nyáron - írja a CNN. Júliusban az átlaghőmérséklet 3 fokkal volt magasabb a megszokottnál. A vörös lazac, a ketalazac és a gorbusalazac állományából is nagy számban találtak elpusztult egyedeket....
2019. AUGUSZTUS 18.
[ 14:45 ]
Beolvasás folyamatban