Tudomány
Újra elérhető a Galileo kezdeti szolgáltatása

A Galileo műholdas navigációs rendszer földi infrastruktúrájában lévő berendezés meghibásodásából adódóan a szolgáltatásokban jelentős kiesés történt 2019. július 11–18 között.

A szolgáltatást július 18-ára sikerült helyreállítani, habár kisebb ingadozások és kimaradások még előfordulhatnak a későbbiekben is.

A technikai incidenst a Galileo irányítórendszerében lévő berendezés meghibásodása okozta, amely a pálya- és órabecslésekért felelős. A műholdak pozíció- és óraadatcsomagokat továbbítanak a Földre, de a Galileo feldolgozórendszer hibájának köszönhetően a számítások rossz dátumon alapultak, így hibás időbélyegek születtek. Ez nem a műholdak meghibásodását jelenti, az onnan érkező jelek pontosak voltak, a földi adatfeldolgozás során a pozíciók viszont nem frissültek valamilyen okból kifolyólag. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a kiesés ennek ellenére nem érintette a Galileo vészhelyzeti (Search and Rescue) szolgáltatását, így a bajba jutottak segítségére tudtak sietni ez idő alatt is.

A meghibásodást egy szakértőkből álló csapat – melynek tagjai különböző szervezetektől érkeztek – megállás nélkül próbálta megoldani, hogy minél hamarabb visszaállíthassák a Galileo szolgáltatásait a megfelelő minőségi szintre. Ezen kívül felállítottak egy független vizsgálóbizottságot is az eseményt kiváltó okok azonosításának érdekében, hogy a jövőben ez ne fordulhasson elő újra.

A Galileo 2016 decembere óta üzemelteti kezdeti szolgáltatásait. Ebben a fázisban még egyelőre a Galileo jeleinek vétele más műholdas navigációs rendszerekkel együtt használható, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a mostanihoz hasonló technikai jellegű problémákat észleljék még mielőtt a rendszer teljes kiépítettsége megtörténne. A következő fázisba lépve már, a teljes kiépítést követően azonban a Galileónak önállóan is, más navigációs rendszerektől függetlenül is működőképesnek kell lennie.

Több mint 100 millió eszköz képes a Galileo jeleinek vételére, de a kiesésből a felhasználók szerencsére egyelőre nem sokat érzékelhettek, mivel mindegyik eszköz úgy van megtervezve, hogy egy esetleges probléma során automatikusan térjenek át egy másik platformra, például a GPS rendszeréhez. Enélkül viszont ez a mostani probléma hatalmas gondot okozhatott volna. (Űrvilág)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Meghalt Ormos Mária történész - illusztráció
2019. DECEMBER 9.
[ 12:58 ]
A Kutató Diákok Mozgalma a 2019/20-as tanévben is meghirdette a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2020), melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt. A konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehetett elindulni az...
2019. DECEMBER 7.
[ 16:51 ]
Tegnap délután adták át a Pulz utcában a Szegedi Tudományegyetem újonnan kialakított Mikrosebészeti Oktató Központját. „A Szegedi Tudományegyetem Oktatási-képzési hátterének infrastrukturális fejlesztése, egészségügyi skill laborok kialakítása, technológiai korszerűsítése” című pályázat mintegy 200 millió...
2019. DECEMBER 4.
[ 18:31 ]
Előre nem látott génmutációkat okozhatott a génszerkesztés annál a tavaly született két kínai babánál, akinek a génjeit még embrió állapotukban módosították, hogy ellenállók legyenek a HIV-vírussal szemben - közölték kutatók az után, hogy először tették közzé a kínai tudományos kutatásról készült...
2019. DECEMBER 3.
[ 21:49 ]
Beolvasás folyamatban