Tudomány
A WHO két ebolaellenes gyógyszert talált hatékonynak

Két megfelelően hatékonynak bizonyult gyógyszert választott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ebola leküzdésére kifejlesztett gyógyszerek közül, s ezentúl csak ezeket alkalmazzák a járványos betegség kezeléséhez.

A WHO a 2018 novemberében Kongóban kitört ebolajárvány nyomán indította el négy ebolagyógyszer hatékonyságának vizsgálatát. Ennek eredményeként választották ki azt a két, REGN-EB3 és mAb114 nevű hatóanyagot, amely a többinél hatékonyabbnak bizonyult.

A WHO hétfői közleményében leszögezi, hogy ezentúl csak ezt a két szert használják a kezelésekhez, mivel akár 90 százalékos túlélési arány is el lehet érni velük, ha korai stádiumban megkezdik a kezelést.

Az ebola olyan vírus, amely a beteg vagy elhalálozott testnedveivel, vérével való közvetlen kontaktus útján fertőz. A vírust fertőzött denevérek és főemlősök is terjeszthetik. A betegség lázzal, izomfájdalommal, fáradtsággal, hányással, súlyos fejfájással, gyengeséggel, hasmenéssel, hasi fájdalmakkal, indokolatlan vérzéssel jár. A fertőzöttel való kontaktus után 2-21 nap alatt alakul ki a betegség.

Jelenleg nincs elfogadott oltóanyag vagy kezelés a vírus ellen, ezért nagyon fontos a megelőzés.

A kongói ebolajárványt egy hónappal ezelőtt nyilvánította globális egészségügyi vészhelyzetté a WHO. Augusztus 6-ig az országban 2781 ebolás esetet jegyeztek fel, a vírusfertőzés 1866 ember halálát okozta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. AUGUSZTUS 14. [ 15:53 ]

A gyógyszeripar a legjobb üzlet a világon. Lásd védőoltások, tömeggyógyszerek, plusz a mellékhatásokra gyógyszer. Ma már bárhol a világon ki lehet robbantani járványt és mehet a védőoltás eladás. Ez vonatkozik a mezőgazdaságra is, bármilyen növényi és állati betegség terjeszthető bárhol a világon, utána lehet árulni a védekezésre szolgáló permetszert, gyógyszert. Állati betegségeknél gazdasági okok is állhatnak a "mesterséges járványok" háttérben.


Nozy
2019. AUGUSZTUS 13. [ 23:43 ]

AZOK , AKIK KIKISÉRLETEZTÉK AZ EBOLA VIRUST, NAGYON JÓL TUDJÁK AZ ELLENSZERÉT IS.


Az eddigi legkisebb kiterjedésű volt az északi- és a déli-sarki tengeri jég 2019 júliusában, amely a valaha mért legmelegebb júliusi hónap volt a világon az időjárási feljegyzések kezdete, 1880 óta - közölte az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) csütörtökön. A NOAA mérései szerint júliusban...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 22:24 ]
Ausztrál kutatók azt szeretnék, ha az országban nagy mennyiségben termesztenének Asparagopsis vörös algát, hogy aztán abból takarmány készülhessen a szarvasmarhák számára. Az új állatélelmezési módszer bevezetésének hátterében az állna, hogy a kis mennyiségű Asparagopsis algát fogyasztó tehenek gyomrában akár 99...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 19:18 ]
A legrangosabb nemzetközi szakmai kitüntetést nyerte el Tokióban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Földrajztudományi Intézet szerkesztésében megjelent Magyarország Nemzeti Atlasza - Természeti környezet című kötet angol kiadása. A nagyméretű, reprezentatív kötet több...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 16:21 ]
Beolvasás folyamatban