Tudomány
Polimerekből készítettek Rubik-kockát

Polimerekből építettek Rubik-kockát amerikai és kínai vegyészek, hogy új módot találjanak információtárolásra.

A struktúra színes hidrogél kockákból áll, amelyek alakra ugyanolyanok és ugyanúgy működnek, mint a valódi Rubik-kocka. A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem játék céljára készítették, információk tárolásának és detektálásának új útjait keresik.

A játékkockához hasonlóan ez a szerkezet is tartalmaz forgatható önálló oszlopokat és oldallapokat, ám a merev Rubik-kockával ellentétben ezt önkötő hidrogélből alkották meg, egy olyan vizenyős polimeranyagból, amely képes nagy mennyiségű víz felszívására és új kémiai kötések kialakítására, amikor a régi kötések megszakadnak.

A polimerek olyan kémiai vegyületek, amelyek nagyszámú, egy vagy többfajta azonos típusú atomcsoportból, úgynevezett monomer egységből épülnek fel, és ezeket az építőelemeket primer kémiai kötések kapcsolják össze. Elvileg végtelen sok ismétlődő egységből állhatnak.

„Gondoljunk csak a QR-kódra, amely fekete és fehér pixelek mintázata egy kétdimenziós felületen, és amelyet információtárolásra használnak. Keressük az információtárolás lehetőségeit színes mintázatokban és három dimenzióban, ami elméletileg jóval nagyobb információsűrűséghez vezethet el” – idézte Jonathan Sessler professzort, az Advanced Materials című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudmányos-ismeretterjesztő hírportál.

Matematikusok bizonyították, hogy összetettsége miatt összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer; kb. 4,3.1019) Rubik kockaállás hozható létre, ami azt sugallja, hogy egytlen kocka hatalams mennyiségű információt képes tárolni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. AUGUSZTUS 14. [ 16:03 ]

Az információ tárolás leghatékonyabb módszere a DNS-ben rejlik. A teljes információ kiolvasásával még vannak gondjaink, de ha egyszer megértjük,és módosítani is tudjuk, lehet tárolásra is megfelelne. A Teremtő ezt jól megoldotta, a természetben megtalálhatók az információ tárolásának széles skálája, de megértésétől és gyakorlati felhasználásától még távol állunk.


Az eddigi legkisebb kiterjedésű volt az északi- és a déli-sarki tengeri jég 2019 júliusában, amely a valaha mért legmelegebb júliusi hónap volt a világon az időjárási feljegyzések kezdete, 1880 óta - közölte az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) csütörtökön. A NOAA mérései szerint júliusban...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 22:24 ]
Ausztrál kutatók azt szeretnék, ha az országban nagy mennyiségben termesztenének Asparagopsis vörös algát, hogy aztán abból takarmány készülhessen a szarvasmarhák számára. Az új állatélelmezési módszer bevezetésének hátterében az állna, hogy a kis mennyiségű Asparagopsis algát fogyasztó tehenek gyomrában akár 99...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 19:18 ]
A legrangosabb nemzetközi szakmai kitüntetést nyerte el Tokióban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Földrajztudományi Intézet szerkesztésében megjelent Magyarország Nemzeti Atlasza - Természeti környezet című kötet angol kiadása. A nagyméretű, reprezentatív kötet több...
2019. AUGUSZTUS 15.
[ 16:21 ]
Beolvasás folyamatban