Tudomány
Polimerekből készítettek Rubik-kockát
Betűméret:             

Polimerekből építettek Rubik-kockát amerikai és kínai vegyészek, hogy új módot találjanak információtárolásra.

A struktúra színes hidrogél kockákból áll, amelyek alakra ugyanolyanok és ugyanúgy működnek, mint a valódi Rubik-kocka. A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem játék céljára készítették, információk tárolásának és detektálásának új útjait keresik.

A játékkockához hasonlóan ez a szerkezet is tartalmaz forgatható önálló oszlopokat és oldallapokat, ám a merev Rubik-kockával ellentétben ezt önkötő hidrogélből alkották meg, egy olyan vizenyős polimeranyagból, amely képes nagy mennyiségű víz felszívására és új kémiai kötések kialakítására, amikor a régi kötések megszakadnak.

A polimerek olyan kémiai vegyületek, amelyek nagyszámú, egy vagy többfajta azonos típusú atomcsoportból, úgynevezett monomer egységből épülnek fel, és ezeket az építőelemeket primer kémiai kötések kapcsolják össze. Elvileg végtelen sok ismétlődő egységből állhatnak.

„Gondoljunk csak a QR-kódra, amely fekete és fehér pixelek mintázata egy kétdimenziós felületen, és amelyet információtárolásra használnak. Keressük az információtárolás lehetőségeit színes mintázatokban és három dimenzióban, ami elméletileg jóval nagyobb információsűrűséghez vezethet el” – idézte Jonathan Sessler professzort, az Advanced Materials című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudmányos-ismeretterjesztő hírportál.

Matematikusok bizonyították, hogy összetettsége miatt összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer; kb. 4,3.1019) Rubik kockaállás hozható létre, ami azt sugallja, hogy egytlen kocka hatalams mennyiségű információt képes tárolni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2019. AUGUSZTUS 14. [ 16:03 ]

Az információ tárolás leghatékonyabb módszere a DNS-ben rejlik. A teljes információ kiolvasásával még vannak gondjaink, de ha egyszer megértjük,és módosítani is tudjuk, lehet tárolásra is megfelelne. A Teremtő ezt jól megoldotta, a természetben megtalálhatók az információ tárolásának széles skálája, de megértésétől és gyakorlati felhasználásától még távol állunk.


Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban