Tudomány
Veszély esetén közös nyelven kommunikálnak a növények

Egy új tanulmány szerint a virágok és a fák közös csatornán kommunikálnak. Támadás esetén a növények kémiai anyagok levegőbe bocsátásával figyelmeztetik egymást – írja a Daily Mail.

Biológusok egy csoportja felfedezte, hogy a fák és a virágok egy különleges vészjelzést használnak, mellyel figyelmeztetik egymást a kártevők támadásaira.

Amikor egy rovar kiharap egy darabot egy növény leveléből, virágából vagy szárából, a védelmi mechanizmus részeként automatikusan kellemetlen szagú vegyi anyag szabadul fel. Most a tudósok azt is kiderítették, hogy emellett a virágok úgynevezett illékony szerves vegyületeket is kibocsátanak, hogy más fajok számára jelezzék a közvetlen veszélyt.

A növényeknek a genotípusuk alapján eltérő szaguk van, de támadás esetén ezek a szagok egységessé és ezáltal minden növény számára felismerhetővé válnak. Ezt a Coronell Egyetem egy csapata „közös nyelvként” azonosította, amellyel a növények kommunikálnak egymással.

André Kessler professzor szerint az információcsere független attól, hogy a növényfajok milyen szoros kapcsolatban állnak egymással. „Az egyik növény által kibocsátott illékony szerves vegyületet egy másik növény felveheti, és felkészülhet a védekezésre, vagy közvetlenül használhatja ezt a védekezési mechanizmust” – fejtette ki Kessler.

A kísérlethez a csapat a kanadai aranyvesszőt használta. Számos cserepes növénykört helyeztek el a természetes élőhelyükön, melyek közül a középen állókat növényevő levélbogarak károsították. A cserepes edények lehetővé tették a tudósok számára, hogy kiküszöböljék a gyökéralapú kommunikáció lehetőségét.

Békés időkben csak a saját fajukkal kommunikálnak

Kessler professzor azt is megállapította, hogy míg a növények megosztják egymással az információkat, ha a szélesebb közösséget támadás fenyegeti, békés időkben csak a saját fajukkal kommunikálnak.

Mi is kódoljuk a nyelvünket, ha privát beszélgetést akarunk folytatni. A növényeknél is ez történik, csak kémiai szinten. Ez az analógia egészen meglepő, és nem az, amire számítottunk. Támadás esetén a növények általában anyagcseréjüket szokták megváltoztatni” – fejtette ki a Coronell Egyetem tudósa.

Kessler szerint ezek a kémiai és anyagcsere-változások nem véletlenszerűek, kifejezetten segítik a növények védekezését a kártevőkkel szemben. A reakciójuk nagyon hasonlít a mi immunrendszerünkhöz. Noha a növényeknek nincsenek olyan antitestjeik, mint az embereknek, kemény vegyi reakcióval vívják meg harcukat az életben maradásért. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Már a lájkolást is tanulni lehet - illusztráció
2019. OKTÓBER 18.
[ 13:13 ]
A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A kilencmillió svéd korona (908 ezer dollár)...
2019. OKTÓBER 14.
[ 12:26 ]
Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya is, a gyaloglás leggyorsabb, de még nem futó tempója ugyanis jó jelzője a szervezet és az agy öregedésének egy új amerikai kutatás szerint. A lassabban gyaloglóknál egy 19 fokozatú skálán "gyorsabb öregedést" mutattak ki, tüdejük,...
2019. OKTÓBER 13.
[ 18:09 ]
A szemészeti ellátáshoz való korlátozott hozzáférés, a népességöregedés és a változó életmód a fő oka annak, hogy globálisan egyre nő a látásromlással élők száma – derült ki a témában született első tanulmányból, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) készített. A jelentés szerint világszerte...
2019. OKTÓBER 12.
[ 16:43 ]
Beolvasás folyamatban