Tudomány
Veszély esetén közös nyelven kommunikálnak a növények

Egy új tanulmány szerint a virágok és a fák közös csatornán kommunikálnak. Támadás esetén a növények kémiai anyagok levegőbe bocsátásával figyelmeztetik egymást – írja a Daily Mail.

Biológusok egy csoportja felfedezte, hogy a fák és a virágok egy különleges vészjelzést használnak, mellyel figyelmeztetik egymást a kártevők támadásaira.

Amikor egy rovar kiharap egy darabot egy növény leveléből, virágából vagy szárából, a védelmi mechanizmus részeként automatikusan kellemetlen szagú vegyi anyag szabadul fel. Most a tudósok azt is kiderítették, hogy emellett a virágok úgynevezett illékony szerves vegyületeket is kibocsátanak, hogy más fajok számára jelezzék a közvetlen veszélyt.

A növényeknek a genotípusuk alapján eltérő szaguk van, de támadás esetén ezek a szagok egységessé és ezáltal minden növény számára felismerhetővé válnak. Ezt a Coronell Egyetem egy csapata „közös nyelvként” azonosította, amellyel a növények kommunikálnak egymással.

André Kessler professzor szerint az információcsere független attól, hogy a növényfajok milyen szoros kapcsolatban állnak egymással. „Az egyik növény által kibocsátott illékony szerves vegyületet egy másik növény felveheti, és felkészülhet a védekezésre, vagy közvetlenül használhatja ezt a védekezési mechanizmust” – fejtette ki Kessler.

A kísérlethez a csapat a kanadai aranyvesszőt használta. Számos cserepes növénykört helyeztek el a természetes élőhelyükön, melyek közül a középen állókat növényevő levélbogarak károsították. A cserepes edények lehetővé tették a tudósok számára, hogy kiküszöböljék a gyökéralapú kommunikáció lehetőségét.

Békés időkben csak a saját fajukkal kommunikálnak

Kessler professzor azt is megállapította, hogy míg a növények megosztják egymással az információkat, ha a szélesebb közösséget támadás fenyegeti, békés időkben csak a saját fajukkal kommunikálnak.

Mi is kódoljuk a nyelvünket, ha privát beszélgetést akarunk folytatni. A növényeknél is ez történik, csak kémiai szinten. Ez az analógia egészen meglepő, és nem az, amire számítottunk. Támadás esetén a növények általában anyagcseréjüket szokták megváltoztatni” – fejtette ki a Coronell Egyetem tudósa.

Kessler szerint ezek a kémiai és anyagcsere-változások nem véletlenszerűek, kifejezetten segítik a növények védekezését a kártevőkkel szemben. A reakciójuk nagyon hasonlít a mi immunrendszerünkhöz. Noha a növényeknek nincsenek olyan antitestjeik, mint az embereknek, kemény vegyi reakcióval vívják meg harcukat az életben maradásért. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján a járványhelyzethez és a távoktatáshoz igazodva egy olyan szabadulószobát tervezett, amely a diákokon kívül elérhető a nagyközönség számára is, írja a librarius.hu. A szabadulószoba lényege, hogy...
2020. JÚNIUS 1.
[ 11:31 ]
Közel 19 órával a fellövés után megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajója, a Crew Dragon. Két asztronautával a fedélzetén rendben zajlott a dokkolás, amit a NASA is megerősített. Robert Behnken és Douglas Hurley űrhajósok történelmi küldetésen vesznek részt, a Demo-2 nevű teszt célja az, hogy...
2020. MÁJUS 31.
[ 17:19 ]
Korán kel vagy későn fekszik? A kérdés egyáltalán nem csak azért érdekes, mert a válaszokból következtethetünk arra, hogy valaki keveset, vagy sokat alszik - az alvás idejének még a depresszióra való hajlamosság szempontjából is lehet jelentősége. Azt már régóta tudjuk, hogy a nem kielégítő, vagy valamilyen okból...
2020. MÁJUS 30.
[ 22:36 ]
Beolvasás folyamatban