Tudomány
Magyar fejlesztésű daganatterápiás módszer nyert innovációs versenyt

Rangos díjat nyert a személyre szabott terápiás módszerért egy magyar rákkutató cég. A fejlesztők egy szoftvert dolgoztak ki, ami a beteg számára a legmegfelelőbb gyógyszert választja ki a kezeléshez. A program a hibás géneket találja meg, majd ez alapján javasolja a különböző készítményeket. Ez pedig nemcsak a gyógyulás, de a kutatások időtartamát is jelentősen lerövidítheti.

A verseny a V4 régióban zajlott, ahol a legjobb startup cégek mérték össze erejüket. A cél az volt, hogy megoldást találjanak a gyógyszerek fejlesztésének felgyorsítására. A mai innovatív világban gyorsan kell kifejezni és megmutatni a terveket, ezért jött az ötlet, hogy egy boksz ringben tartsák a versenyt – számolt be Peták István rákkutató, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója az M1 Ma este című műsorában.

Gyors válaszok

Elmondta, a ringben kérdéseket kaptak a versenyzők, amelyekre 40 másodperc alatt kellett válaszokat adni, a menet végét pedig egy gong jelezte, akár csak egy bokszmeccsen. A gyors válaszok lehetővé tették, hogy a közönség és a zsűri is átfogó képet kapjon arról, ki tud áttörőbb és nagyobb jelentőségű innovációval segíteni egy adott problémát – mondta.

A nyertes szoftver lényege, hogy egy olyan személyre szabott terápiás módszer, amely minden daganatos beteg génhibáihoz kapcsolja hozzá azt a célzott módszert, amely arra az adott génhibára hat. Ez lehetővé teszi, hogy egy teljesen személyre szabott kezelést dolgozzanak ki a betegeknek.

Véleménye szerint erre azért is volt szükség, mert ma már 125 különböző gyógyszer van forgalomban az ilyen betegségek gyógyítására. A szoftver azonban nagyon pontosan határozza meg a hibákat, molekuláris diagnosztikát állít fel, így könnyebb a gyógyszerek kiválasztása is, de akár új gyógyszerezési eljárást is ki lehet az eredményekkel dolgozni.

Kiemelte, a módszer orvosi eszköznek minősül, és orvosi használatra is szeretnék átadni. Folyamatosak az onkológusokkal való egyeztetések, és elsősorban a betegeknek is onkológusi konzultációt ajánlanak először, mert nem minden esetben van szükség a módszer alkalmazására – hívta fel a figyelmet.

Nemzetközi és globális célok

Az eljárással az is lehetővé válik, hogy a betegeknél sokkal rövidebb idő alatt következzen be állapotjavulás. És nem utolsó sorban ahhoz is hozzájárul, hogy egy-egy gyógyszer hamarabb kerüljön forgalomba az orvosok, és ez által pedig később a betegek számára – hangsúlyozta. Hozzátette, szeretnék elérni, hogy a terápiás módszer idővel a nemzetközi, majd a globális térbe is bekerüljön.

Közölte, egy tüdődaganatos betegnél már sikeresen alkalmazták az eljárást, a szoftver pontosan meghatározta a génhibát, ígymegfelelő gyógyszeres kezelést tudtak kidolgozni számára az orvosok.

Pár héttel ezelőtt az Amerikai Onkológusok Szövetségének a konferenciáján is részt vettek, amely az áttörő onkológiai fejlesztésekre irányult. A bangkoki szakmai rendezvényen is bemutatták a terápiás módszerüket, amelyért a legjobb absztraktnak járó díjban részesültek – fűzte hozzá Peták István

Bővebb információt ide kattintva olvashat.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az egészségügyi világszervezet szerint még mindig nem értük el a járvány tetőzését. "Elismerjük, hogy bizonyítékok merülnek fel erre vonatkozóan, így nyitottnak kell lennünk erre a lehetőségre, és megismerni a következményeit - jelentette ki virtuális genfi sajtótájékoztatóján Benedetta Allegranzi, a...
2020. JÚLIUS 8.
[ 6:08 ]
Soha nem volt még olyan sokáig műtüdőn koronavírusos beteg, mint az a dél-koreai nő, akin végül a kettős tüdőátültetés segített. Rekordideig, 112 napig tartottak életben testen kívüli műtüdővel egy dél-koreai Covid-19-beteget, akin végül kettős tüdőtranszplantációt hajtottak végre. A páciens a kilencedik a...
2020. JÚLIUS 8.
[ 6:03 ]
Egy nagyszabású spanyol kutatás szerint nagyon távoli lehet még a közösségi immunitás az új koronavírus ellen, több mint 60 ezer lakos közül csak mintegy öt százaléknál találtak ellenanyagot. Közösségi immunitásról akkor beszélhetünk, ha elegendő ember fertőződött meg ahhoz, hogy megállítsa a kórokozó...
2020. JÚLIUS 7.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban