Tudomány
Zenta: Bemutatták Máriás Ildikó és Szórád Endre közös kötetét
Betűméret:             

Ünnepélyes keretek között mutatták be ma este a zentai BeeHome Közösségi Házban Máriás Ildikó és Szórád Endre Tehetséggondozás a kémiaoktatásban című közös kötetét, amely a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete gondozásában látott napvilágot.

A rendezvény kezdetén Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, a tehetséggondozás szerepe napjainkban egyre inkább felértékelődik, aminek a zentai oktatási intézményekben is igen nagy figyelmet szentelnek, és ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a Tehetséggondozás a kémiaoktatásban című kötet is két zentai oktatási intézmény, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Zentai Gimnázium kiváló kémiatanárai közös munkájának eredményeképpen látott napvilágot. Hozzátette, fontos, hogy olyan értékeket közvetítsünk a fiatalok felé, amelyek hozzájárulhatnak a fejlődésükhöz, valamint értékrendjük formálásához is, amire ez a kiadvány is kiváló példaként szolgál.

A köszöntőt követően az est vendégei, Máriás Ildikó, a Zentai Gimnázium kémiatanára és Szórád Endre, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium kémiatanára, a Tehetséggondozás a kémiaoktatásban című könyv két szerzője, valamint Muhi Béla nyugalmazott fizikatanár, a kötet szerkesztője, a rendezvény moderátora, Bózsó Izabella kérdéseire válaszolva meséltek a kiadvány létrejöttének körülményeiről, a kötet felépítésről, valamint a tehetséggondozás terén szerzett több évtizedes tapasztalataikról is.

Muhi Béla kifejtette, a két szerző nemcsak Vajdaság, hanem az egész Kárpát-medence legemblematikusabb kémiatanárai közé tartoznak, majd hozzátette, Zentán igen nagy hagyománya van a kémiaoktatásnak, köszönhetően mások mellett Máriás Vilmosnak, aki egykor szintén írt olyan könyveket és füzeteket, amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak a vajdasági magyar kémiaoktatásban, és akinek a lánya, Ildikó is kiváló kémiatanár, olyan innovatív módszerek kidolgozója, amelyeket mind Vajdaságban, mind az egész Kárpát-medencében egyre többen alkalmaznak. Mint mondta, a másik szerző, Szórád Endre pedig, aki az iparból evezett át az oktatás vizeire, nagyon gyorsan a csúcsra ért, a határtalan szorgalmának, a magas színvonalú szakmai tudásának és a diákokhoz való különleges viszonyulásának köszönhetően mára szinte minden olyan díjat megkapott, amelyeket kémiatanár megkaphat.

Máriás Ildikó és Szórád Endre elmondták, a kötettel az volt a céljuk, hogy összefoglalják és mások számára is elérhetővé tegyék azokat a tapasztalatokat, amelyeket az elmúlt évek, évtizedek során összegyűjtöttek, ugyanis úgy vélték, azokból mások is sok ötletet meríthetnek, köztük nemcsak a tanítók és a tanárok, hanem a szülők és a diákok is. Mint mondták, mindketten más-más szemszögből közelítették meg a tehetséggondozás kérdéskörét, és ezek az egymástól eltérő aspektusok kiválóan kiegészítik egymást a kötetben, hiszen ezáltal válik lehetővé az, hogy ne csupán azon pedagógusok számára kínáljanak izgalmasabbnál izgalmasabb módszereket, akiknek az intézménye jól felszerelt laboratóriummal rendelkezik, hanem azoknak is, akiknek nem állnak rendelkezésükre a szükséges technikai feltételek.

A szerzők kitértek arra is, hogy a kötet több részből épül fel, az elméleti részben a tehetség és a tehetséggondozás legfontosabb ismérveit foglalják össze, a gyakorlati részben pedig különféle kísérletekkel, illetve a diákok kreativitásának és a problémamegoldó készségének fejlesztésére irányuló feladatokkal találkozhatnak az olvasók, akik mindemellett abba is betekintést nyerhetnek, miért fontos a tehetséggondozás a tanórákon kívüli tevékenységekben, illetve milyen lehetőségek állnak rendelkezésre ennek művelésére.

A vendégek egyetértettek abban, hogy a gyermekekben benne van a kíváncsiság, és a jó pedagógus feladata az, hogy ezt ne ölje ki belőlük, hanem sokkal inkább táplálja bennük, hiszen – ahogyan fogalmaztak – a megfelelő módszerek alkalmazása révén igenis érdekessé tehetőek számukra az olyan komoly dolgok is, mint amilyen például a fizika, a kémia vagy éppen a biológia. Mint mondták, ez a fajta kíváncsiság sok esetben elmúlik, mire a diákok a középiskolába kerülnek, és igen komoly kihívást jelent, hogy megpróbálják újra feléleszteni bennük, rámutatva számukra arra, hogy a természettudományok nem csupán az elmélet szintjén közelíthetők meg, hanem a gyakorlat szintjén is, ami minden korosztály tagjai számára igazán izgalmassá tudja azokat tenni.

Azt est vendégei kitértek a folyamatos fejlődés, az új módszerek megismerése, valamint a tanári továbbképzéseken való részvétel fontosságára, illetve számos egyéb kérdéskörre is a kötet kapcsán, amelyet Muhi Béla valódi sikertörténetnek nevezett, és a nyilvánosság előtt is felkérte a szerzőket arra, hogy mielőbb kezdjenek hozzá a folytatás megírásához, hiszen abban minden bizonnyal még izgalmasabb tapasztalatokat oszthatnak majd meg mind a pedagógustársadalommal, mind a nagyközönséggel.

A zentai BeeHome Közösségi Házban életre hívott rendezvény Zenta község önkormányzata támogatásával valósult meg.

H. A.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Stipsicz András matematikusnak, az MTA rendes tagjának és a Pál Csaba biológusnak, az MTA levelező tagjának is odaítélte az Európai Kutatási Tanács az elmúlt tíz évben jelentős kutatási eredményeket elérő, vezető kutatók számára kiírt Advanced Grantet. Az Európai Unió legjelentősebb, felfedező kutatásokat...
2024. ÁPRILIS 11.
[ 14:58 ]
Először végeztek Magyarországon a magzat altatásával járó méhen belüli beavatkozást a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján – tudatta az egyetem hivatalos honlapja, amelyet a telex.hu szemléz. Az eljárással sikerült elkerülni, hogy az érintett baba extrém koraszülött legyen. Az első sikeres...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 22:25 ]
Elhunyt Peter Higgs Nobel-díjas brit elméleti fizikus, aki évtizedekkel az „isteni részecskeként” is emlegetett Higgs-bozon létének tudományos igazolása előtt megjósolta e közvetítő részecske létezését. 94 éves korában meghalt Peter Higgs Nobel-díjas brit fizikus, a Higgs-bozon részecskék felfedezője – írta a BBC...
2024. ÁPRILIS 9.
[ 20:05 ]
Beolvasás folyamatban