Tudomány
TUDOK 2020: Szabadkán megtartották a vajdasági regionális konferenciát

A Kutató Diákok Mozgalma a 2019/20-as tanévben is meghirdette a Tudományos Diákkörök XX. Kárpát-medencei Konferenciáját (TUDOK 2020), melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést a tudományos gondolkodás és a kutatás iránt. A konferencián saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával lehetett elindulni az idén is, témamegkötés nélkül.

A válogatók Magyarországon tematikus alapon történnek majd a jövő év elején, a határon túli fordulók pedig regionális alapon kerülnek megrendezésre még 2019 végén Erdélyben, Felvidéken és Vajdaságban. A vajdasági rendezvényt szombaton tartották Szabadkán, a Vegyészeti-Technológiai Iskolában.

A vajdasági regionális konferenciákat közel két évtizede Muhi Béla tanár szervezi, aki a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsban a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületét és a GENIUS tehetséggondozó mozgalmat képviseli. A regionális konferencia lebonyolításában együttműködő partner a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete.

- Ez egy 20 évvel ezelőtt indult mozgalom, ami arra szolgált, hogy megkeressük a középiskolákban azokat a diákköröket, amelyek foglalkoznak tehetséggondozással, ahol kutatómunkák folynak, ahol a diákok bemutathatják tudásukat – mondja Muhi Béla. - A mozgalom elindítója Csermely Péter professzor volt. A diákok bemutathatják, mivel foglalkoznak, mi az, ami őket érdekli, a munkájukat pedig mentorok segítik. Nagyon sok tehetséget sikerült felfedeznünk. Kezdetektől fogva a határon túl is vannak regionális rendezvények, nálunk 15-16 éve működik mindez.

- Hány résztvevő van az idén?

- Érdekes, hogy csappan a résztvevők száma. Ma 14 előadás fog elhangzani. Ezek közül 7 természettudományi és 7 a humántudományok témakörébe tartozó dolgozat. A diákok kiállnak a zsűri elé és negyedóra áll a rendelkezésükre, hogy bemutassák, mivel foglalkoztak, s milyen eredményekre jutottak. Évekkel ezelőtt nem volt ritka, amikor 130 körüli résztvevője volt a rendezvénynek.

- Mi a csökkenés oka?

- Egyrészt az, hogy

az aktívabb tanárok elköltöznek vagy pályát módosítanak, inkább az iparban keresnek maguknak megélhetést. Másrészt a tanárok annyira le vannak terhelve az adminisztrációval, elektromos naplóval, kötelező továbbképzésekkel, hogy nem jut idejük a tehetséggondozásra.

- És milyenek az eredmények? A vajdasági diákok milyen teljesítményt nyújtanak, ha a magyarországi társaik munkáival hasonlítjuk össze a dolgozataikat?

- Mondhatom azt, hogy amikor megjelenik a csapat a Kárpát-medencei TUDOK döntőn, nagy tekintélynek örvendenek. Sok első díjunk van már.

A szociológia és a pszichológia a legerősebb témakör nálunk, de jók az eredmények robotikából és kémiából is.

Muhi Béla elmondta, hogy a TUDOK eredményei alapján Zenta és Topolya környéke kimagasló munkát végez a tehetséggondozásban, majd következik Szabadka és Magyarkanizsa. Bánátból már nem érkeznek diákok a rendezvényre, de Újvidékről sem.

Wilhelm József, a zombori Veljko Petrović Gimnázium történelemtanára két diákjával, Szladek Laurával és Galac Dórával érkezett a TUDOK-ra.

- Közös dolgozatot készített a két tanuló. Történészként általában helytörténeti témákkal foglalkozunk. Most az 1896-os zombori millenniumi ünnepséget kutattuk, hogy miként zajlott. Régi könyveket, régi újságokat lapozunk fel, lehet találni adatokat. Érdekes a gyerekeknek ezzel foglalkozni, megismerhetik saját városuk történetét.

- Zombor is már sajnos szórványnak számít. Vannak esetleg még olyanok, akik hallomásból, nagyszüleik elbeszéléséből tudnak valamit ezekről az időkről?

- Kevesen. Néhányan tudják, hogy erre az alkalomra festették meg a Zentai csata című képet, ami a megyeházán látható, s ami ma Szerbia legnagyobb olajfestményének számít. Ez az, ami megmaradt az emberek emlékezetében és semmi más. Ezért volt az, hogy a gyerekek rájöttek arra, érdemes kutatni ezt a témát, mert nem emlékeznek már a városban arra, hogyan ünnepelték több mint 120 éve a városban ezt az ünnepséget.

A konferencia témái egyébként nagyon változatosak voltak. Foglalkoztak például a diákok a műanyagok használatával, azzal, hogy mennyire váltunk ezek rabjaivá. Elhangzott egy előadás a mobiltelefon választás preferenciáiról, a tinédzserek viszonyáról a sporthoz. A témák között szerepelt még a biokontroll a mezőgazdaságban, illetve a fiatalok étkezési szokásai.

A tematikus és határon túli konferenciáról továbbjutott előadások alapján a szervezők szekciókat állítanak össze a TUDOK Kárpát-medencei Döntőjére, mely minden esetben magyarországi helyszínen kerül megrendezésre. A díjazottakat különböző publikációs lehetőségek várják, illetve lehetőségük van, hogy kijussanak a stockholmi Nobel-díj átadóra, valamint induljanak a kétévente a felsőoktatásban kutatást végző hallgatók számára megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

A vajdasági, regionális TUDOK továbbjutói

TERMÉSZETTUDOMÁNYOK SZEKCIÓ:

- Sav-aktiválta fémorganikus ródium komplexek (kémia). Fodor Gábor és Kulcsár Tamás, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium - Zenta, mentor Mészáros János és Szórád Endre.

- A nyílthalmazok alakja (fizika-csillagászat). Toldi Emese, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola - Topolya, mentor Dr. Csizmadia Szilárd.

HUMÁNTUDOMÁNYOK SZEKCIÓ:

- Egy csodás ünnepség feledésbe merülése (helytörténet). Galac Dóra és Szladek Laura, Veljko Petrović Gimnázium - Zombor, mentor Wilhelm József.

- Intermedialitás a vajdasági neoavantgárd irodalomban (irodalom). Szabó Réka Dorottya, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium - Szabadka, mentor Takács Izabella.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A SOTE kutatói elsőként vizsgálták meg egy aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét. A vírus felszínét koronaszerűen borító tüskék rendkívül mozgékonyak, a vírus pedig öngyógyító, és az egyik legrugalmasabb, biológiai organizmus lehet, amit az ember ismer. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem kutatócsoportjának...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 12:12 ]
Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője azután jelentette be igényét, hogy életre utaló jeleket találtak a bolygón. Ezen a héten egy kutatócsoport bejelentette, hogy a Vénusz légkörében foszfinnyomokat fedeztek fel. Ezt a gázt bizonyos mikroorganizmusok termelik anaerob, vagyis oxigéntől elzárt környezetben. A...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 9:25 ]
A szükséges 40 ezer helyett több mint 60 ezer önkéntes jelentkezett Moszkvában a Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakaszára - jelentette be Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere vasárnap a Rosszija 1 televízióban, miközben az új koronavírus-fertőzések száma...
2020. SZEPTEMBER 20.
[ 12:44 ]
Beolvasás folyamatban