Tudomány
Hangosabb éneklésre kényszeríti a madarakat a repülőgépek zaja

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a légi járművek zaja elnyomja a madarak halk csicsergését, ezért nagyobb hangerőn kezdtek énekelni, hogy kompenzálják.

Az új tanulmány szerint a madaraknak jóval hangosabban kell énekelniük, hogy a repülőgépek zaja mellett is meghallják egymást – olvasható a Daily Mail cikkében.

A majdnem 900 ezer, Amerikában rögzített és elemzett hangfelvételből az derült ki, hogy a madarak két százalékkal emeltek a hangerejükön, amikor gépeket is lehetett hallani a környéken.

A felvételeket 48 parkban, 130 eltérő helyen rögzítették. Kurt Fristrup, a National Park Service kutatója elmondta, a kutatócsoport úgy vélte, nehezebb lesz észlelni a madarak hangját a háttérzajok miatt.

Fristrup szerint azonban további vizsgálatok szükségesek, hogy felmérjék a probléma eddigi mértékét, illetve azt is érdemes megvizsgálni, hogy a légi útvonalak környékén élő egyedek már alapvetően hangosabban énekelnek-e.

Felmerült továbbá az is, hogy vajon gyakorol-e ez valamilyen pszichológiai hatást a madarakra.

A kutató elmondta, hogy a következőkben áttekintik a meglévő adatokat, és szétválogatják a hangtípusokat, illetve hogy mely fajokat érint leginkább a probléma. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A SOTE kutatói elsőként vizsgálták meg egy aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét. A vírus felszínét koronaszerűen borító tüskék rendkívül mozgékonyak, a vírus pedig öngyógyító, és az egyik legrugalmasabb, biológiai organizmus lehet, amit az ember ismer. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem kutatócsoportjának...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 12:12 ]
Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője azután jelentette be igényét, hogy életre utaló jeleket találtak a bolygón. Ezen a héten egy kutatócsoport bejelentette, hogy a Vénusz légkörében foszfinnyomokat fedeztek fel. Ezt a gázt bizonyos mikroorganizmusok termelik anaerob, vagyis oxigéntől elzárt környezetben. A...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 9:25 ]
A szükséges 40 ezer helyett több mint 60 ezer önkéntes jelentkezett Moszkvában a Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakaszára - jelentette be Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere vasárnap a Rosszija 1 televízióban, miközben az új koronavírus-fertőzések száma...
2020. SZEPTEMBER 20.
[ 12:44 ]
Beolvasás folyamatban