Tudomány
Hangosabb éneklésre kényszeríti a madarakat a repülőgépek zaja

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a légi járművek zaja elnyomja a madarak halk csicsergését, ezért nagyobb hangerőn kezdtek énekelni, hogy kompenzálják.

Az új tanulmány szerint a madaraknak jóval hangosabban kell énekelniük, hogy a repülőgépek zaja mellett is meghallják egymást – olvasható a Daily Mail cikkében.

A majdnem 900 ezer, Amerikában rögzített és elemzett hangfelvételből az derült ki, hogy a madarak két százalékkal emeltek a hangerejükön, amikor gépeket is lehetett hallani a környéken.

A felvételeket 48 parkban, 130 eltérő helyen rögzítették. Kurt Fristrup, a National Park Service kutatója elmondta, a kutatócsoport úgy vélte, nehezebb lesz észlelni a madarak hangját a háttérzajok miatt.

Fristrup szerint azonban további vizsgálatok szükségesek, hogy felmérjék a probléma eddigi mértékét, illetve azt is érdemes megvizsgálni, hogy a légi útvonalak környékén élő egyedek már alapvetően hangosabban énekelnek-e.

Felmerült továbbá az is, hogy vajon gyakorol-e ez valamilyen pszichológiai hatást a madarakra.

A kutató elmondta, hogy a következőkben áttekintik a meglévő adatokat, és szétválogatják a hangtípusokat, illetve hogy mely fajokat érint leginkább a probléma. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Soros György egy új oktatási hálózatot vázolt fel a Davosi világgazdasági fórumon csütörtök este. A beszédében elmondta ezt „The Open Society University Network” (OSUN) programnak nevezték el és 1 milliárd dolláros tőkével indítják útnak, de még keres hozzá támogatokat, tudósít a hvg.hu. Az OSUN az oktatást és...
2020. JANUÁR 24.
[ 6:03 ]
Brazil és amerikai kutatók tárták fel a folyamatot, mely során eredményei szerint őssejtek sérülnek. Egereken végzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy az őssejtek, melyek a bőr és a haj színét meghatározzák, intenzív stressz hatására sérülnek: a sötét szőrű egerek hetek alatt teljesen megőszültek - írja a...
2020. JANUÁR 24.
[ 5:53 ]
Az ausztrál őslakosok által több ezer éve épített csatornarendszer újabb részei tárultak fel Victoria államban, ahol a sűrű növényzet a bozóttüzek martalékává vált. A vulkanikus kőzetekbe vájt csatornák, töltések, gátak alkotta Budj Bim kultúrtáj az UNESCO szerint a világ egyik legrégebbi...
2020. JANUÁR 22.
[ 17:28 ]
Beolvasás folyamatban