Tudomány
Összefüggés van a mentális egészség és a táplálkozás között

A mentális egészséggel kapcsolatos tudatosság nagy érdeklődést váltott ki világszerte; ugyanolyan fontos, mint a testi egészség. A megfelelő étrend jelentős szerepet játszik a mentális egészség javítása szempontjából. Az étkezés még a gyakran jelentkező hangulatingadozásokra is hatással lehet.

A Science Direct folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyre több bizonyíték támasztja alá a rossz étrend és a hangulati rendellenességek (szorongás, depresszió, feledékenység, valamint egyéb állapotok) közötti összefüggést.

A szakértők arra jutottak, hogy a tápanyagokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása elengedhetetlen a normális mentális állapot fenntartásához. Ennek mentén öt étkezési tippet adtak.

1. Együnk friss alapanyagokat

A friss zöldségekből és gyümölcsökből készült ételek rendszeres fogyasztása hozzájárul a kiegyensúlyozott élethez és a mentális egészséghez. Ez a bennük lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak, enzimeknek és antioxidánsoknak köszönhető.

2. Étkezzünk a mediterrán étrend szerint

Megállapították, hogy a mediterrán étrend jelentős mértékben csökkenti a depresszió kialakulását. Gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, halban és teljes értékű gabonafélékben.

3. Ne feledkezzünk meg a vitaminok pótlásáról

A B-vitamin-hiány kimerültséget, letargiát, depressziót és a memória hanyatlását okozhatja. Továbbá a D-vitamin segíthet növelni a figyelmet és a memória működését is. Érdemes mindkettő pótlására időt fordítani.

4. Minden más tápanyag is fontos

Bár az összes tápanyag fontos az egészség szempontjából, az agyra a következők vannak a legnagyobb hatással: fehérje, vas, kolin, folát, jód, A-, D-, B6- és B12- vitamin, valamint a hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak.

5. Ne hagyjuk ki a reggelit

Ha kihagyjuk a reggelit, nem tápláljuk a testünket – beleértve az agyat is. Az étkezés kihagyása kimerültséghez, fáradtsághoz és memórianehézségekhez vezethet. Építse be a reggeli rutinjába az étkezést, és azonnal érezni fogja a változást!

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2020. JANUÁR 12. [ 14:43 ]

Persze ezzel szemben a nagy többség igyekszik húst hússal enni, mert a zöldség az kecskeeledel, a zabpehely meg a nyulaknak való ... Főleg az idős korosztály a bölcselkedő, miközben tömi magába a vérnyomás csökkentőt, a koleszterin szintje az egekben, a cukorbetegség meg az előszobában. Ez mind függ az étkezéstől, az életmódtól. Szemlélet és életmód váltással nagyon jól leküzdhetők ezek a "bajok". Csak gyógyszerfelírás előtt/helyett az orvosok feladata is lenne, hogy hangsúlyosabbá tegyék ezt.


Soros György egy új oktatási hálózatot vázolt fel a Davosi világgazdasági fórumon csütörtök este. A beszédében elmondta ezt „The Open Society University Network” (OSUN) programnak nevezték el és 1 milliárd dolláros tőkével indítják útnak, de még keres hozzá támogatokat, tudósít a hvg.hu. Az OSUN az oktatást és...
2020. JANUÁR 24.
[ 6:03 ]
Brazil és amerikai kutatók tárták fel a folyamatot, mely során eredményei szerint őssejtek sérülnek. Egereken végzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy az őssejtek, melyek a bőr és a haj színét meghatározzák, intenzív stressz hatására sérülnek: a sötét szőrű egerek hetek alatt teljesen megőszültek - írja a...
2020. JANUÁR 24.
[ 5:53 ]
Az ausztrál őslakosok által több ezer éve épített csatornarendszer újabb részei tárultak fel Victoria államban, ahol a sűrű növényzet a bozóttüzek martalékává vált. A vulkanikus kőzetekbe vájt csatornák, töltések, gátak alkotta Budj Bim kultúrtáj az UNESCO szerint a világ egyik legrégebbi...
2020. JANUÁR 22.
[ 17:28 ]
Beolvasás folyamatban