Tudomány
Összefüggés van a mentális egészség és a táplálkozás között

A mentális egészséggel kapcsolatos tudatosság nagy érdeklődést váltott ki világszerte; ugyanolyan fontos, mint a testi egészség. A megfelelő étrend jelentős szerepet játszik a mentális egészség javítása szempontjából. Az étkezés még a gyakran jelentkező hangulatingadozásokra is hatással lehet.

A Science Direct folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyre több bizonyíték támasztja alá a rossz étrend és a hangulati rendellenességek (szorongás, depresszió, feledékenység, valamint egyéb állapotok) közötti összefüggést.

A szakértők arra jutottak, hogy a tápanyagokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása elengedhetetlen a normális mentális állapot fenntartásához. Ennek mentén öt étkezési tippet adtak.

1. Együnk friss alapanyagokat

A friss zöldségekből és gyümölcsökből készült ételek rendszeres fogyasztása hozzájárul a kiegyensúlyozott élethez és a mentális egészséghez. Ez a bennük lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak, enzimeknek és antioxidánsoknak köszönhető.

2. Étkezzünk a mediterrán étrend szerint

Megállapították, hogy a mediterrán étrend jelentős mértékben csökkenti a depresszió kialakulását. Gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, halban és teljes értékű gabonafélékben.

3. Ne feledkezzünk meg a vitaminok pótlásáról

A B-vitamin-hiány kimerültséget, letargiát, depressziót és a memória hanyatlását okozhatja. Továbbá a D-vitamin segíthet növelni a figyelmet és a memória működését is. Érdemes mindkettő pótlására időt fordítani.

4. Minden más tápanyag is fontos

Bár az összes tápanyag fontos az egészség szempontjából, az agyra a következők vannak a legnagyobb hatással: fehérje, vas, kolin, folát, jód, A-, D-, B6- és B12- vitamin, valamint a hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak.

5. Ne hagyjuk ki a reggelit

Ha kihagyjuk a reggelit, nem tápláljuk a testünket – beleértve az agyat is. Az étkezés kihagyása kimerültséghez, fáradtsághoz és memórianehézségekhez vezethet. Építse be a reggeli rutinjába az étkezést, és azonnal érezni fogja a változást!

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2020. JANUÁR 12. [ 14:43 ]

Persze ezzel szemben a nagy többség igyekszik húst hússal enni, mert a zöldség az kecskeeledel, a zabpehely meg a nyulaknak való ... Főleg az idős korosztály a bölcselkedő, miközben tömi magába a vérnyomás csökkentőt, a koleszterin szintje az egekben, a cukorbetegség meg az előszobában. Ez mind függ az étkezéstől, az életmódtól. Szemlélet és életmód váltással nagyon jól leküzdhetők ezek a "bajok". Csak gyógyszerfelírás előtt/helyett az orvosok feladata is lenne, hogy hangsúlyosabbá tegyék ezt.


A szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium két tanára a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján a járványhelyzethez és a távoktatáshoz igazodva egy olyan szabadulószobát tervezett, amely a diákokon kívül elérhető a nagyközönség számára is, írja a librarius.hu. A szabadulószoba lényege, hogy...
2020. JÚNIUS 1.
[ 11:31 ]
Közel 19 órával a fellövés után megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX űrhajója, a Crew Dragon. Két asztronautával a fedélzetén rendben zajlott a dokkolás, amit a NASA is megerősített. Robert Behnken és Douglas Hurley űrhajósok történelmi küldetésen vesznek részt, a Demo-2 nevű teszt célja az, hogy...
2020. MÁJUS 31.
[ 17:19 ]
Korán kel vagy későn fekszik? A kérdés egyáltalán nem csak azért érdekes, mert a válaszokból következtethetünk arra, hogy valaki keveset, vagy sokat alszik - az alvás idejének még a depresszióra való hajlamosság szempontjából is lehet jelentősége. Azt már régóta tudjuk, hogy a nem kielégítő, vagy valamilyen okból...
2020. MÁJUS 30.
[ 22:36 ]
Beolvasás folyamatban