Tudomány
Soha nem terjedt még olyan gyorsan a koronavírus, mint most

Miközben a világ számos régiójában, ahol a járvány első hulláma az előző hónapokban érte el a maximumát, a nyitás folyik éppen, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a helyzet világszerte, és már túl vagyunk a nehezén. Nos, nem.

A CNN grafikonja, amelyet a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján rajzolnak, egy nagyon aggasztó tényre világít rá: május végén átlépte az új, igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma a 100 ezret, és azóta is folyamatosan növekszik. Június 3-án 130 ezer embernél mutatták ki a fertőzést világszerte.

Vagyis ahelyett, hogy a járvány visszavonulót fújna, valójában soha nem terjedt még ilyen gyorsan.

Persze, mindig el kell mondani, hogy az igazolt fertőzöttek száma nem egyenlő a tényleges fertőzöttek számával, ugyanakkor a számok alakulásának trendjeit általában a fertőzés terjedése ütemének jelzőszámaként értelmezik.

Az adatokból jól látszik, hogy a világjárvány súlypontja folyamatosan tevődik át Európáról és az Egyesült Államokról Latin-Amerikára, a Közel-Keletre és Afrikára. Líbiában, Irakban, Mozambikban és Haitin az esetszám hetente duplázódik. Braziliában, Indiában, Chilében, Kolumbiában és Dél-Afrikában a duplázódás kéthetente következik be.

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus elmondta, hogy már hetek óta Amerika adja az új esetek többségét, több az amerikai fertőződés, mint a világ többi részén együttvéve. Amerikán belül is Latin-Amerika jelenti a legnagyobb aggodalmat. A régióban nagyon sokáig úgy tűnt, hogy csak mérsékelt járvány alakulhat ki, de kiderült, hogy csak később jött el a súlyos rész, de el nem maradt.

Brazíliában tegnap több mint 30 ezer új esetet regisztráltak, így már 615 ezernél járnak, és egy nap alatt 1473-an haltak meg. Az összes haláleset a 34 ezret is meghaladta. Ennél csak az Egyesült Államokban történt több fertőződés (1,9 millió), 108 ezer halálesettel.

A világon eddig összesen 6,6 millió fertőződést ismertek fel, és 391 ezer halálesetet tulajdonítanak a koronavírusnak, írja a hvg.hu a CNN cikkére hivatkozva.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az egészségügyi világszervezet szerint még mindig nem értük el a járvány tetőzését. "Elismerjük, hogy bizonyítékok merülnek fel erre vonatkozóan, így nyitottnak kell lennünk erre a lehetőségre, és megismerni a következményeit - jelentette ki virtuális genfi sajtótájékoztatóján Benedetta Allegranzi, a...
2020. JÚLIUS 8.
[ 6:08 ]
Soha nem volt még olyan sokáig műtüdőn koronavírusos beteg, mint az a dél-koreai nő, akin végül a kettős tüdőátültetés segített. Rekordideig, 112 napig tartottak életben testen kívüli műtüdővel egy dél-koreai Covid-19-beteget, akin végül kettős tüdőtranszplantációt hajtottak végre. A páciens a kilencedik a...
2020. JÚLIUS 8.
[ 6:03 ]
Egy nagyszabású spanyol kutatás szerint nagyon távoli lehet még a közösségi immunitás az új koronavírus ellen, több mint 60 ezer lakos közül csak mintegy öt százaléknál találtak ellenanyagot. Közösségi immunitásról akkor beszélhetünk, ha elegendő ember fertőződött meg ahhoz, hogy megállítsa a kórokozó...
2020. JÚLIUS 7.
[ 11:59 ]
Beolvasás folyamatban