Tudomány
112 napig volt műtüdőn egy koronavírusos beteg, sikerült megmenteni az életét

Soha nem volt még olyan sokáig műtüdőn koronavírusos beteg, mint az a dél-koreai nő, akin végül a kettős tüdőátültetés segített.

Rekordideig, 112 napig tartottak életben testen kívüli műtüdővel egy dél-koreai Covid-19-beteget, akin végül kettős tüdőtranszplantációt hajtottak végre. A páciens a kilencedik a világon, akin dupla tüdőátültetéssel segítettek a koronavírus-járvány kitörése óta.

Az 50 éves nő február végén került kórházba a betegség miatt, ahol 16 hétig testen kívüli membránoxigenátorral (ECMO), egyfajta műtüdővel tartották életben. Ez világviszonylatban rekordhosszúságú időnek számít a Covid-19-es páciensek esetében.

Park Szung Hun, a Hallym Egyetemi Szent Szív Kórház tüdőgyógyász professzora elmondta, hogy a gyógyszeres kezelések nem hoztak eredmény, így nem maradt más megoldás, mint a tüdőátültetés.

Az ECMO-kezeléssel életben tartott páciensek tüdőtranszplantációjánál 50 százalék a siker esélye. A beteg azonban jól felkészítve várta, amíg megtalálták a donort az átültetéshez – közölte a kórház ECMO-programjának igazgatója.

A dél-koreai orvoscsoport nyolcórás műtéttel ültette be az új tüdőt a női páciens szervezetébe. Mint mondták: az eltávolított beteg tüdő olyan kemény volt, mint a kő. A dupla tüdőtranszplantáció a kilencedik hasonló beavatkozás volt a járvány kitörése óta a világban: korábban hatot hajtottak végre Kínában, egyet-egyet az Egyesült Államokban és Ausztráliában.

A pácienst ápoló osztály főnővére szerint a nő állapota sokat javult, élni akarása is segített, mivel két gyermek édesanyja. "Azt mondta nekünk, hálás a napfényért, a holdfényért és azért, hogy lélegezni tud" – mesélte a nővér.

Az orvosok szerint akkor hagyhatja majd el a kórházat, ha a mellizmai már elég erősek lesznek hozzá, hogy segítség nélkül lélegezni tudjon. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A gleccserek felét törmelék borítja - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 9.
[ 19:01 ]
Az erdők, legelők és sivatagos területek városokká és mezőgazdasági területekké alakítása nagyon sok vadon élő faj kipusztulásához vezet, miközben kedvező feltételeket teremt olyan állatoknak, amelyek nagyobb valószínűséggel hordoznak fertőző betegségeket - állapították meg brit kutatók. A Nature című...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 11:06 ]
Az új kanadai irányelvek szerint nemcsak a testsúlyt, hanem az egészségi állapotot is figyelembe kell vennie az orvosnak, mielőtt a pácienst elhízottnak ítéli - számolt be róla a BBC hírportálja. A kanadai orvosok társaságának lapjában (Canadian Medical Association Journal) frissen megjelent irányelvekben azt is...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 17:55 ]
Miután Darth Vader levágja Luke Skywalker kezét A Birodalom visszavágban, a fiatal jedi nem sokkal később olyan műkezet kap, ami képes a különböző ingerek érzékelésére is. Ez volt az a pár másodperces jelenet a sokak által legjobbnak tartott Star Wars-filmben, ami megihlette szingapúri tudósok egy csoportját, és ennek...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 6:07 ]
Beolvasás folyamatban