Tudomány
Mindegyik szervet érintheti a koronavírus-fertőzés nyomán kialakuló vérrögösödés

Korábban már bebizonyították, hogy a véráramban apró mikrorögök jöhetnek létre fertőzés után, a legújabb kutatások szerint azonban sokkal súlyosabb a helyzet.

A COVID-19 járvány áldozatain elvégzett boncolásoknak köszönhetően az orvosok megérthetik, milyen hatással lehet a koronavírus a vérben történő alvadási folyamatokhoz – számoltak be róla amerikai patológusok.

Dr. Amy Rapkiewicz, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának vezető kórboncnoka elmondta, nem mindegyik páciensnél jelentkeznek vérrögök, viszont azoknál, akiknél előfordul ez a jelenség, drámai következményekkel szembesülhetnek.

A szakorvos hozzátette, a pandémia kezdeti fázisában megfigyelték, hogy a vérrögök vékonyabb erekben és nagyobb vénákban egyaránt kialakultak, amely után a teljes orvostudomány megkongatta a vészharangokat.

“Amit nemrég láttunk a boncolások során, lényegében a korábbi tapasztalataink megerősítése. Nemcsak a nagyobb, hanem a szűkebb erekben is megtaláltuk a vérrögöket.”

Rapkiewicz aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy régebben azt gondolták, az ACE receptorok miatt kizárólag a tüdőben koncentrálódhatnak a vérrögök:

“Drámai volt, amit láttunk, hiszen arra számítottunk, hogy a tüdőben találjuk meg a rögöcskéket, végül az összes szervben rájuk bukkantunk, ami sokkolóan ért minket.”

A patológus legutóbbi kutatásának eredményeit június végén publikálták a The Lancet EClinicalMedicine rovatában, írja a liner.hu.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A gleccserek felét törmelék borítja - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 9.
[ 19:01 ]
Az erdők, legelők és sivatagos területek városokká és mezőgazdasági területekké alakítása nagyon sok vadon élő faj kipusztulásához vezet, miközben kedvező feltételeket teremt olyan állatoknak, amelyek nagyobb valószínűséggel hordoznak fertőző betegségeket - állapították meg brit kutatók. A Nature című...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 11:06 ]
Az új kanadai irányelvek szerint nemcsak a testsúlyt, hanem az egészségi állapotot is figyelembe kell vennie az orvosnak, mielőtt a pácienst elhízottnak ítéli - számolt be róla a BBC hírportálja. A kanadai orvosok társaságának lapjában (Canadian Medical Association Journal) frissen megjelent irányelvekben azt is...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 17:55 ]
Miután Darth Vader levágja Luke Skywalker kezét A Birodalom visszavágban, a fiatal jedi nem sokkal később olyan műkezet kap, ami képes a különböző ingerek érzékelésére is. Ez volt az a pár másodperces jelenet a sokak által legjobbnak tartott Star Wars-filmben, ami megihlette szingapúri tudósok egy csoportját, és ennek...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 6:07 ]
Beolvasás folyamatban