Tudomány
Új-Guinea a világ leggazdagabb flórájával rendelkező szigete
Betűméret:             

Több mint 13 ezer növényfajával Új-Guinea világrekorder a szigetek között - derült ki a Zürichi Egyetem vezetésével készült tanulmányból.

A legalább 13 634 növényfajnak otthont adó sziget a világ legnagyobb trópusi szigete, ökoszisztémák széles skálájával rendelkezik az alföldi dzsungelektől kezdve a Mont Blanc-nál is magasabb hegycsúcsokkal tarkított területeken fekvő mezőségekig.

Botanikusok a 17. század óta itt több ezernyi növényt gyűjtöttek össze, neveztek el és archiválták őket szerte a világon. Becsléseik 9 és 25 ezer között ingadoztak - mondta el Rodrigo Cámara-Leret, a Zürichi Egyetem evolúcióbiológiai és környezettudományi intézetének munkatársa szerdán. A szakértő vezetésével 19 ország 56 intézetének 99 tudósa összeállította az első szakértők által ellenőrzött listát Új-Guinea és a környező szigetek 13 634 szövetes vagy magasabb rendű növényfajáról.

Új-Guinea ezzel a világ leggazdagabb flórájával rendelkező szigete - 20 százalékkal több növényfaj él itt, mint Madagaszkár vagy Borneó szigetén. A fajokban messze leggazdagabb növénycsalád az orchideáké, a listákon szereplő növények csaknem egyharmada fa. Különösen fontos, hogy a növények 68 százaléka endemikus, tehát csak a szigeten fordul elő. "Ilyen mértékű endemikus faji sokszínűség páratlan a trópusi Ázsiában. Indonézia és Pápua Új-Guinea államok, amelyekhez Új-Guinea szigete tartozik, nagy felelősséget vállalnak ennek a pótolhatatlan faji sokszínűségnek a túlélésében" - fogalmazott Cámara-Leret.

Az új lista a biogeográfiai és ökológiai tanulmányok pontosságát jelentősen javíthatja és megkönnyíti további fajok felfedezését.

Úgy becsüljük, hogy a következő 50 évben újabb 3-4 ezer növény adódik hozzá"- mondta Michael Kessler, a tanulmány társszerzője és a Zürichi Egyetem botanikus kertjének tudományos kurátora. Kiemelte: ezek a projektek mind fontosak a fajvédelem megtervezéséhez, valamint a klímaváltozás hatásainak és a földhasználat változásának megjósolásához. (MTI/sda/origo.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban