Tudomány
Magyar nyelvű táblázaton arról, hogy hol és mennyit kockáztatunk maszk nélkül

Csendesebb és hangosabb beszélgetéssel is terjeszthető a koronavírus, ám ha valaki maszkot hord, és jól szellőző területen tartózkodik, a kockázat nagyban csökkenthető – ez derül ki abból az ábrából, amelyet a Synlab akkreditált magánlabor szakmai vezetője tett közzé a Facebookon.

A tudósok többször bizonyították, hogy a helyesen hordott arcmaszkkal igenis elkerülhető, hogy valakit megfertőzzön a koronavírus. Kockázat ugyanakkor így is van, különösen akkor, ha tünetmentes fertőzött közelében tartózkodunk, ám nem mindegy, hogy ezt egy jól szellőző, nyitott területen, vagy zárt térben tesszük. Ez utóbbiakról írt a Facebookján Latkóczy Krisztina, a Synlab mikrobiológiai diagnosztikai igazgatója.

A magyar nyelvű ábra adatai a BMJ brit orvosi szakfolyóiratban közzétett tanulmányból származnak. Ránézve megállapítható, hogy a rövid idejű kontaktus nem jelent különösebb kockázatot, ha az illető egy nem zsúfolt, és jól szellőző területen tartózkodik, illetve (az orrát és a száját is eltakaró) maszkot visel.

Azonban zsúfoltság, illetve rossz szellőzés esetén már maszkviseléssel együtt is közepes kockázatnak lesz kitéve az egyén, ha tünetmentes vírushordozó közelébe kerül, és például beszélget vele.

Hosszabb ideig tartó kontaktusnál természetesen még nagyobb a veszély: ez esetben már egy jól szellőző, nem zsúfolt terület is közepes kockázatúnak minősül. Egy zsúfolt, és alig szellőző helyszín pedig magasnak.

"Nagyon egyszerűen le lehetne csökkenteni a fertőzések átadásának hatalmas részét: minden zárt térben mindenki felveszi a maszkot. Nem csak ott, ahol kötelező, hanem a munkahelyeken, iskolákban, mindenhol” – írta Latkóczy Krisztina, akit a hvg.hu idéz.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az új típusú koronavírus-fertőzés megelőzésére kifejlesztett Szputnyik V vakcinával beoltott önkéntesek 14 százalékánál - vagyis minden hetedik embernél - egy-másfél napig tartó gyengeség, láz vagy izomfájdalom jelentkezett - jelentette ki Mihail Murasko egészségügyi miniszter újságíróknak kedden Moszkvában. Murasko...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 17:00 ]
A foszfingáz nyomait fedezték fel a bolygó erősen savas felhőiben. Ezt a vegyületet a mikrobák oxigénhiányos körülmények között állítják elő a Földön. Nagy bejelentést tettek tudósok hétfőn: foszfingáz nyomaira bukkantak a Vénusz erősen savas felhőiben. Ez arra utalhat, hogy mikrobák élhetnek a bolygón. A...
2020. SZEPTEMBER 15.
[ 5:56 ]
Az Ökológiai Kutatóközpont, a Stockholm Egyetem és az ELTE Etológia Tanszék munkatársai evolúciós megközelítésben vizsgálják a kutyafajták viselkedését, azt kutatják, hogy mely fajták játékosabbak és ennek milyen evolúciós okai lehetnek. Legújabb eredményeikről a napokban jelenik meg beszámoló a Royal Society Biology...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:11 ]
Beolvasás folyamatban