Tudomány
Az egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók a mai Olaszország területén

A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember 45-48 ezer éves fogát találták meg az ország északkeleti részén fekvő Veneto régióban – írja az MTI. A Bolognai Egyetem és a Ferrarai Egyetem csapata a legújabb virtuális módszereket alkalmazva elemezte a szemfogat, amely egy 11-12 éves gyermektől maradt fenn.

A venetói Berici-domboknál felfedezett tejfog egykori tulajdonosa az anyja révén rokonságban állt a mai Belgium területén lakó neandervölgyiekkel.

A szakemberek szerint a venetói lelőhely kulcsfontosságú a neandervölgyiek Európából való fokozatos kihalásának megértésében.

Ez az apró fog óriási jelentőséggel bír

– mondta Stefano Benazzi, a Bolognai Egyetem munkatársa hozzátéve, hogy amikor a gyermek a mai Veneto területén elvesztette a fogát, ezer kilométerrel távolabb már jelen voltak a Homo sapiens sapiens közösségei a mai Bulgária területén.

A leletek elemzése ugyan még mindig zajlik, de az előzetes eredmények alapján megállapítható, hogy a fog felfedezésének helyszínét sokáig használták a neandervölgyiek. A kutatók vadászatra és a nagy méretű zsákmányok feldolgozására utaló nyomokat azonosítottak a területen. Marco Peresanti, a Ferrarai Egyetem kutatója szerint a döntően kovakőből készített eszközök azt sugallják, hogy a neandervölgyiek remekül tudtak alkalmazkodni, és szisztematikusan kiaknázták a térségben elérhető nyersanyagokat. (MTI nyomán)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A fejüknél összenőtt, tavaly augusztusban szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagjának, Rabeyának nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétére utaznak ki Bangladesbe a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai. Az alapítvány pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a műtétet a...
2020. OKTÓBER 16.
[ 9:13 ]
A nullás vércsoportúak kisebb eséllyel fertőződnek meg a koronavírussal, ha mégis, akkor kisebb eséllyel válik súlyossá a betegségük – írta meg a CNN. A Blood Advances nevű szaklapban megjelent eredmények újabb jelei annak a felismerésnek, hogy keveset tudunk a vércsoportok szerepéről az emberi szervezetben. A már...
2020. OKTÓBER 15.
[ 9:04 ]
Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is változik a személyiség a korral, de ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek - állapítják meg az ELTE Etológia Tanszék és a Bécsi Állatorvosi Egyetemen működő Clever Dog Lab munkatársai legújabb tanulmányukban. A kutatásban az etológusok 217...
2020. OKTÓBER 14.
[ 11:13 ]
Beolvasás folyamatban