Tudomány
Kiderült, milyen felületeken marad meg leginkább a koronavírus

Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség legújabb kutatásában bebizonyították, hogy a COVID-19 fertőző részecskéi különféle tárgyak felületén akár egy hónapig is aktívak maradhatnak, ezáltal a kézmosás és a fertőtlenítés még fontosabb tényezővé léphetnek elő a védekezésben.

A Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) ügynökség által elkészített tanulmányból megtudhattuk, hogy simább felületeken és hidegebb hőmérsékletek mellett nagyobb az esélye a Sars-CoV-2 vírus túlélésének.

A kutatók kiderítették, hogy napfény és UV-sugárzás nélkül, laboratóriumi körülmények között a koronavírus a levegőben lévő aeroszolokban három óránál is tovább képes fennmaradni.

A kísérletek már lassan egy hónapja zajlanak, a tudósok a vírusrészecskék elemzésével és állandó újraizolálásával próbálják meg a lehető legpontosabban meghatározni a COVID-19 kórokozójának túlélési rátáját.

A tesztek során különböző hőmérsékleti viszonyoknak tették ki a koronavírust, és rájöttek, hogy 40 Celsius-fok esetében gyapjúszöveten 16 óráig, üvegen, acélon, papíron és műanyagon pedig 24-48 óráig tud fertőzőképes maradni, 20 Celsius-fok alatt azonban például papír bankjegyeken akár egy hónapig is túlélhet.

“A tanulmányunkban bemutatott eredmények alapján a Sars-CoV-2 fertőző részecskéi nem porózus felületeken legalább 28 napig aktívak lehetnek szobahőmérséklet (20 Celsius-fok) és normál értékű relatív páratartalom (50%) mellett. A hőmérséklet növelésével a relatív páratartalom megtartása mellett drasztikusan csökkent a túlélési arány” - olvasható a publikációban.

A CSIRO ügyvezető igazgatója, Dr. Larry Marshall elmondta, a kutatócsapat munkájának köszönhetően a szakemberek sokkal jobb stratégiát dolgozhatnak ki annak érdekében, hogy minél gyorsabban elejét vegyék a koronavírus további terjedésének:

“Azzal, hogy tudjuk, mennyi ideig életképesek a vírus részecskéi bizonyos felületeken, precízebben előrejelezhetjük és megelőzhetjük a terjedését, ezáltal megvédhetjük az embereket a fertőzéstől. Reméljük, hogy a tudománnyal együtt végre segíthetünk abban, hogy megfékezzük a gócpontok kialakulását, így visszatérhet a gazdaság is a normális kerékvágásba.” (liner.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A fejüknél összenőtt, tavaly augusztusban szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagjának, Rabeyának nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétére utaznak ki Bangladesbe a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai. Az alapítvány pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a műtétet a...
2020. OKTÓBER 16.
[ 9:13 ]
A nullás vércsoportúak kisebb eséllyel fertőződnek meg a koronavírussal, ha mégis, akkor kisebb eséllyel válik súlyossá a betegségük – írta meg a CNN. A Blood Advances nevű szaklapban megjelent eredmények újabb jelei annak a felismerésnek, hogy keveset tudunk a vércsoportok szerepéről az emberi szervezetben. A már...
2020. OKTÓBER 15.
[ 9:04 ]
Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is változik a személyiség a korral, de ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek - állapítják meg az ELTE Etológia Tanszék és a Bécsi Állatorvosi Egyetemen működő Clever Dog Lab munkatársai legújabb tanulmányukban. A kutatásban az etológusok 217...
2020. OKTÓBER 14.
[ 11:13 ]
Beolvasás folyamatban