Tudomány
A nullás vércsoportúak ellenállóbbak a koronavírussal szemben?

A nullás vércsoportúak kisebb eséllyel fertőződnek meg a koronavírussal, ha mégis, akkor kisebb eséllyel válik súlyossá a betegségük – írta meg a CNN.

A Blood Advances nevű szaklapban megjelent eredmények újabb jelei annak a felismerésnek, hogy keveset tudunk a vércsoportok szerepéről az emberi szervezetben. A már bizonyított vércsoportdiéta mellett a vércsoportok szerepet játszhatnak a fertőzés iránti fogékonyságban és a betegség lefolyásának súlyosságában egyaránt.

A cikk által idézett dán tanulmány szerint közel 7500 igazolt fertőzött között csak 38 százalékban találtak nullás vércsoportúakat, holott a 2,2 millió nem tesztelt dán állampolgár közel 42 százaléka tartozik ebbe a vércsoportba. A-vércsoportú a fertőzöttek 44 százaléka, míg a szélesebb populációnak csak a 42,4 százalékát teszik ki. Bár az eltérés nem tűnik jelentősnek, a két csoportot egymással összehasonlítva már jelentős a különbség.

A cikk szerzőinek rangidőse, Torben Barington szerint azért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az eredményekből, mert nem tudjuk, hogy a nullás vércsoport ad egyfajta védettséget, vagy a többi vércsoport rendelkezik valamifajta sebezhetőséggel a vírussal szemben.

A másik idézett felmérés egy kanadai kutatás, amelyben 95 súlyos beteg koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak. Az intenzív osztályra kerültek között A- vagy AB-vércsoportúak 84 százaléka szorult lélegeztetőgépre, míg a nullás és B-s társaiknak 61 százalékuk. Az előbbiek hosszabb ideig, 13,5 napig maradtak intenzív osztályon, az utóbbiak már 9 után távozhattak.

A CNN által megkérdezett, a szerzőktől független szakértő, a baltimore-i Johns Hopkins egyetemen dolgozó Amesh Adalja azt mondta: Úgy vélem, elég adatunk van már ahhoz, hogy felállítsunk egy hipotézist, amely jó eséllyel be is bizonyosodik. De ehhez még kell némi tudományos kutatás. (Index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A fejüknél összenőtt, tavaly augusztusban szétválasztott sziámi ikerpár egyik tagjának, Rabeyának nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétére utaznak ki Bangladesbe a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai. Az alapítvány pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a műtétet a...
2020. OKTÓBER 16.
[ 9:13 ]
Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is változik a személyiség a korral, de ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek - állapítják meg az ELTE Etológia Tanszék és a Bécsi Állatorvosi Egyetemen működő Clever Dog Lab munkatársai legújabb tanulmányukban. A kutatásban az etológusok 217...
2020. OKTÓBER 14.
[ 11:13 ]
A reggeli sport csökkenti a rák kockázatát osztrák és spanyol kutatók szerint. Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a rendszeres fizikai aktivitás kimutathatóan csökkenti a rák kialakulásának rizikóját. Az azonban eddig nem volt világos, hogy vajon a napszak ebben szerepet játszik-e. A szakértők eredményeiket az...
2020. OKTÓBER 13.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban