Tudomány
WHO: Mégsem hatékony a koronavírus-fertőzés ellen a remdesivir

A Gilead amerikai gyógyszercég 2009-ben még az ebola ellen kifejlesztett (és az ellen nem működő) gyógyszerét, a remdesivirt tartották eddig a leghatékonyabb szernek, ami egyes adatok szerint akár 30-50 százalékkal is csökkentheti a covid-19-eredetű halálozást. Most azonban az Egészségügyi Világszervezet egy nagy nemzetközi vizsgálat eredményeire hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy e remény is csalfa volt. A remdesivir ugyanis mégsem gyógyítja a betegséget.

A vizsgálatban több mint 11 ezer koronavírusos beteg vett részt 30 országból. A kutatás vezetői szerint a kísérleti protokollt úgy dolgozták ki ki, hogy abban több száz kórház vehessen részt világszerte, még akkor is, ha túl vannak terhelve. A WHO a vizsgálatot „konkluzívnak és kiábrándítónak” nevezte.

Az eredmények szerint a remdesivirnek valójában csekély vagy semmi hatása sincs a betegek halálozására, és az sem látszik, hogy bármennyire is hamarabb meggyógyulnának tőle.

A remdesivir egyike volt azon három kezelésnek, amelyet bevontak a WHO globális gyógyszertesztjébe, de az eredmények szerint egyis sem működik. Sajnos sem a remdesivir, sem a hidroxiklorokin, sem a HIV ellen kifejlesztett antivirális lopinavir és ritonavir nem hat a SARS-CoV-2 ellen.

Pedig a remdesivirről korábban napvilágot láttak már reménykeltő eredmények is az Egyesült államokból. A gyártó Gilead azonnal vitatni is kezdte a WHO-vizsgálat eredményeit – ami nem is csoda, hiszen a fejlemény üzletileg katasztrofális következményekkel járhat rájuk nézve. Szerintük a mostani eredmények ellentmondanak a korábbi, már lektorált eredményeknek, és ők inkább azoknak hisznek.

A WHO Szolidaritás elnevezésű tesztsorozata folytatódik, újabb gyógyszerjelöltek, antivirális szerek és monoklonális antitestek bevonásával. Úgy tűnik, hogy továbbra sincs olyan szer, ami bizonyítottan hatásos lenne a Covid-19 ellen, írja a CNN.

Szerbiában is, Magyarországon is nemrégiben kezdték meg a koronavírusos betegek remdesivirrel történő kezelését.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nullás vércsoportúak kisebb eséllyel fertőződnek meg a koronavírussal, ha mégis, akkor kisebb eséllyel válik súlyossá a betegségük – írta meg a CNN. A Blood Advances nevű szaklapban megjelent eredmények újabb jelei annak a felismerésnek, hogy keveset tudunk a vércsoportok szerepéről az emberi szervezetben. A már...
2020. OKTÓBER 15.
[ 9:04 ]
Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is változik a személyiség a korral, de ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek - állapítják meg az ELTE Etológia Tanszék és a Bécsi Állatorvosi Egyetemen működő Clever Dog Lab munkatársai legújabb tanulmányukban. A kutatásban az etológusok 217...
2020. OKTÓBER 14.
[ 11:13 ]
A reggeli sport csökkenti a rák kockázatát osztrák és spanyol kutatók szerint. Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a rendszeres fizikai aktivitás kimutathatóan csökkenti a rák kialakulásának rizikóját. Az azonban eddig nem volt világos, hogy vajon a napszak ebben szerepet játszik-e. A szakértők eredményeiket az...
2020. OKTÓBER 13.
[ 19:08 ]
Beolvasás folyamatban