Tudomány
A maszk nem gyengíti a tüdő működését még testmozgás közben sem

Az orrot és szájat fedő maszk akadályozza az új típusú koronavírus terjedését, azonban nincs alapjuk azoknak az aggodalmaknak, hogy megnehezítené a légzést.

A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, beszéddel, nevetéssel, tüsszentéssel, köhögéssel levegőbe juttatott cseppecskék és apró aeroszolok mennyiségét, így akadályozza a vírus terjedését. Felmerültek azonban olyan aggodalmak, hogy a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlásának eltérítésével a maszk nehezíti a légzést, ezzel károsítja a szív- és tüdőműködést, különösen testmozgás közben.

Amerikai és kanadai kutatók az Annals of the American Thoracic Society című folyóiratban közölt tanulmányukban elemezték az összes olyan tudományos munkát, amely különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgálta testmozgás közben. Az egészséges embereknél a hatás minimális volt, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától.

"Lehetséges, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést, a vérben található oxigént, szén-dioxidot és más élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható" - mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, a kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy a bizonyítékok alapján sem a nem, sem az életkor nem játszik szerepet a maszkban sportolással kiváltott élettani reakciók mértékében. A szerzők szerint az egyetlen kivétel a súlyos szív- és tüdőbetegség, amikor a plusz akadály vagy a vérben lévő gázok kis változása nehézséget okozhat a testmozgás alatt.

"Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek az emberek az új típusú koronavírus elkapásakor is nagyobb kockázatnak vannak kitéve" - tette hozzá. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Érett Ifjú
2020. NOVEMBER 19. [ 19:37 ]

60 évesen, egészségesen (úgy tudom) saját tapasztalatból állítom hogy a maszk viselése kellemetlen, de semmi egyéb nehézséget nem jelent. Ahol kötelező, viselem, nem akarom, hogy miattam büntessenek egy üzletet, ahova bementem. Amikor kijövök, leveszem a maszkot és kész, nem kellene ebből ekkora hűhót csinálni.


Attila
2020. NOVEMBER 19. [ 14:50 ]

Eszem megáll...most reggel a hidegben...pár perc alatt bepárásodik a maszk, na és hol jön ki ami kijön?? Mellette...ott jön ki a vírus is, nem marad belül... Az ilyen szakembereknek, kutatóknak üzenem, hogy nem csak ilyen ember van a világon, hanem egyszerű MUNKÁSEMBER is, akinek pénzt kell keresni valahogy, sajnos az a "minimális hatás" se fér bele, mert maximálisan kihajtjuk magunkat, hogy pénzt keressünk a családunknak. A szakiknak meg bedobja az állam a pénzt tanulmányért cserébe.


Kőműves Zoltán
2020. NOVEMBER 19. [ 14:03 ]

Hiszi a piszi! A herkópáternek sem! Ne nézzenek hülyének bennünket a "szakemberek".


lele
2020. NOVEMBER 19. [ 8:36 ]

Hülyeség! Saját tapasztalat: beszéd közben elfogy a levegőm.


Rekordhosszú ideig, 27 évig lefagyasztott embrióból született egészséges gyerek októberben az Egyesült Államokban. A kislány, Molly Gibson embrióját 1992 októberében fagyasztották le. 2020 februárjáig várt a mesterséges beültetésre, amikor a Tennessee-ben élő Tina és Ben Gibson örökbe fogadták. A BBC cikke szerint...
2020. DECEMBER 4.
[ 9:40 ]
Rekordhosszú ideig, 27 évig lefagyasztott embrióból született egészséges gyerek októberben az Egyesült Államokban. A kislány, Molly Gibson embrióját 1992 októberében fagyasztották le. 2020 februárjáig várt a mesterséges beültetésre, amikor a Tennessee-ben élő Tina és Ben Gibson örökbe fogadták. A BBC cikke...
2020. DECEMBER 3.
[ 9:58 ]
Természetvédelmi kapacitásfejlesztésbe kezd öt balkáni államban (Albánia, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró és Szerbia) a debreceni székhelyű BioAqua Pro Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM). A magyar szakemberek az MTM-ben rendelkezésre álló közgyűjteményi adatok, valamint a Natura 2000 hálózat...
2020. NOVEMBER 30.
[ 16:21 ]
Beolvasás folyamatban