Tudomány
Kardiológus: Koronavírus-fertőzés után hirtelen szívhalált okozhat a sport

A koronavírus-járvány nemcsak az idős, krónikus betegeket veszélyezteti, hanem az amatőr sportolókat is. Az egyik legsúlyosabb szövődmény ugyanis a szívburokgyulladás, melynek következtében a kialakuló ritmuszavarok révén hirtelen szívhalál léphet fel – a legújabb tanulmányok szerint a COVID–19-en átesett sportolók akár 30 százaléka is veszélyben lehet.

Egyre többen érzik fontosnak a sportot csak a saját testedzésük, szórakozásuk céljából – legyen szó futásról, kocogásról vagy otthoni edzésről. A hosszú távú sport kiválóan javítja az immunállapotot és számos szív és érrendszeri paramétert, de nem azoknál, akik a COVID-19 fertőzés után edzenének.

A koronavírus-járvány kezdetén már kiderült: a betegség egyik legsúlyosabb szövődménye a szív károsodása, a szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás. A közhiedelmekkel ellentétben azonban nemcsak az idős, illetve társbetegséggel rendelkező embertársaink vannak veszélyben, hanem az egészséges, aktívan sportolók is. Tóth Bendegúz szabadfogású birkózó és Pavel Szvesnyikov orosz kerékpárversenyző halálát is hirtelen szívleállás okozta – mindketten aktív testmozgás közben veszették életüket. A COVID–19 szövődményei azonban nem csak a profi sportolókat fenyegetik. „A megjelent tanulmányok – ilyen például az American College of Cardiology’s Sports and Exercise Cardiology Sectionis, valamint az American Medical Association publikációja 1 – azt igazolták, hogy a tünetmentesen átesett COVID-fertőzöttek esetében is, de különösen azoknál, akiknek panaszaik voltak, a szívizomgyulladás megjelenése 20-30% között van” – hívja fel a figyelmet dr. Vértes András kardiológus, aki kiemelte: a korai diagnózis életet menthet.

„Biztosan kijelenthetjük, hogy a COVID–19-en átesett amatőr sportolók esetében is nagy szükség van ennek a veszélyes szövődmények a vizsgálatára, szűrésére és kezelésére – szögezte le a kardiológus, aki aláhúzta azt is, fontos, hogy a mozogni vágyók csak az esetleges szövődmények kizárása után sportoljanak.

A hosszú távú sport kiválóan javítja az immunállapotot és számos szív- és érrendszeri paramétert, de sajnos a COVID-fertőzés ellen nem véd.

Mint kiderült, komoly problémát jelent a koronavírus-szövődmények idejében való felismerése is. „A gyengeség, fáradékonyság a koronavírus általános tünete, ugyanakkor gyakran előfordul, hogy semmilyen előjele nincs a szívet érintő szövődménynek. Sportoláskor, terheléskor azonban szívritmuszavar alakulhat ki, amely malignus, azaz akár halálos kimenetelű lehet” – emelte ki a szakember, aki a diagnózis korai felismerésének módjáról is beszélt. „Sajnos az echo, azaz a szívultrahang sokszor nem mutat eltérést a betegnél, a legérzékenyebb diagnosztikai módszer egyértelműen a szív MR vizsgálata”. „Több sportoló esetében a hirtelen szívhalál volt az egyetlen tünet” – közölte. (napidoktor)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az öngyilkosság kockázatát növelő 22 gént azonosítottak amerikai kutatók. Minden 11. percben megöli magát egy amerikai, ez naponta 132, évente több mint 48 ezer élet - írta a medicalxpress.com. Az egyik tényező a családi előtörténet, talán a leghíresebb példa Ernest Hemingway és rokonai. Az író 1961-ben lett...
2020. NOVEMBER 27.
[ 18:02 ]
Meghatározták az Európából száműzendő invazív fajok listáját. Az invazív fajok nemcsak megváltoztathatják más fajok élőhelyét, de közvetlen hatással lehetnek a térség gazdaságára. Bizonyos fajok már most nagy pusztítást okoztak egyes régiókban, mások a jövőben okozhatnak és mind környezeti, mind gazdasági...
2020. NOVEMBER 27.
[ 17:47 ]
Decemberben a Jupiter és a Szaturnusz olyan mértékben fogja megközelíteni egymást, hogy ha valaki egy kicsit rövidlátó, szabad szemmel egy nagy fényes csillagnak fogja látni az égitesteket. Ilyen együttállás nem volt a 18. század óta és hasonló csillagászati jelenség legközelebb csak 2080-ban lesz - mondta el az MTI-nek...
2020. NOVEMBER 27.
[ 16:28 ]
Beolvasás folyamatban