Tudomány
Ligeti Dávid kapta az idei Bezerédj-díjat
Betűméret:             

A Bezerédj Alapítvány kuratóriuma a 2020. évi a Bezerédj díjat dr. Ligeti Dávidnak, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos főmunkatársának ítélte oda.

Ligeti Dávid korosztályának egyik legtehetségesebb historikusaként az Osztrák–Magyar Monarchia, illetve az első világháború had- és politikatörténetét kutatja, de az utóbbi években számos tanulmánya látott napvilágot a Magyarországi Tanácsköztársaságról, illetve a trianoni békediktátum létrejöttének körülményeiről és hatásáról is. Életkorához mérten már meglehetősen sok tanulmánya, recenziója jelent meg, s több kötet szerkesztésében is aktív szerepet vállalt. Nemrégiben önálló kötetként kiadott doktori disszertációja mintaszerűen dolgozta föl báró Artur Arz von Straussenberg cs. és kir. vezérezredes életpályáját.

A Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett Ligeti 2008-ban szerzett latin nyelv és irodalom – történelem szakos diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Doktori dolgozatát Majoros István témavezető irányítása mellett 2014-ben védte meg. Levéltári referensként dolgozott az Emberi Erőforrások Minisztériumában, 2014-től a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár Dualizmus-kori Kutatócsoportjának tudományos munkatársa, 2019-től tudományos főmunkatársa. Több szakmai egyesület tagja, egyetemi hallgatóként Köztársasági Ösztöndíjban részesült, az Osztrák–Magyar Akcióalapítvány segítségével pedig több hónapon át kutatott a bécsi Osztrák Állami Levéltár tagintézményeiben. Németül és angolul felsőfokú nyelvismerettel rendelkezik, s mivel eredetileg klasszika-filológusnak készült, kiváló a latintudása is. Eddigi publikációiban a kutatási eredményeinek alapjául szolgáló levéltári források értő kezeléséről és felhasználásáról, a magyar és a nemzetközi szakirodalom beható ismeretéről tett tanúságot. Erős nemzeti elkötelezettséggel, ám a tudományszak megkövetelte szabályok szigorú betartásával írja munkáit. Műveltsége és olvasottsága révén nemcsak saját szakterületének kiváló képviselője, de az azon jóval túlmutató korszakoknak is avatott ismerője. Amellett, hogy szorgalmasan írja szaktanulmányait és számos szakkonferencia résztvevője, az utóbbi esztendőkben a tudományos népszerűsítésben is rendkívül aktív. Sok előadást vállal szerte az országban, számos újságcikkben teszi a laikusok számára is érthetővé a bonyolult kérdéseket, gyakori szereplője rádió és TV-műsoroknak.

Hozzáállása, felkészültsége, kollégái felé mutatott segítőkészsége alapján Ligeti Dávidot feltétlenül érdemesnek tartom a Bezerédj-díjra, s biztos vagyok benne, hogy további munkásságával is igazolni fogja: méltó helyre került az elismerés.

Bezerédj-díj

A Bezerédj-díj az alapító jeles felmenői, a Bezerédj család neves tagjai életművének emlékére, a magyarországi és a határainkon túl élő magyar művészeti és tudományos élet kiválóságai részére adományozott elismerés. Bezerédj Zoltán 1993-ban alapította a díjat a Bezerédj Alapítvány létrehozásával.

Dr. Bezerédj Zoltán (1922–2008), Kölnben élő, magyar származású író 1992-1993-ban ajánlotta fel a magyar kultúra javára magánvagyonát. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium javaslatára hozta létre a Bezerédj Alapítványt, melynek kuratóriuma minden évben dönt a díj odaítélésről. Az elismerés Bezerédj Imre kuruc hadvezér, Bezerédj István politikus, Bezerédj Amália írónő és Bezerédj Pál közgazdász életműve előtt tiszteleg. Az alapítvány ösztöndíját a hazai és a határokon túl élő magyar művészi és tudományos élet kiválóságai, a publicisztika, szépirodalom, film-színház, és népművészet, történelem, szociológia tudományágakban kimagasló értékeket felmutató fiatal magyar művészek és tudósok kaphatják meg, támogatva munkájukat, hozzájárulva eredményeikhez, sikereikhez.

Az alapítvány díjat odaítélő kuratóriumának elnöke Bezerédi Zoltán, tagja Pröhle Gergely, Koncz Erika, dr. Bársonyné Daróczi Ágnes, dr. Diószegi László és dr. Szakály Sándor.

A Bezerédj Alapítvány díját minden évben az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából októberben, vagy az évfordulóhoz közel eső napon adják át.

Az ösztöndíj és elismerés mellett a díjazottak egy Péter Ágnes által tervezett bronzérmét és oklevelet kapnak.

Bezerédj Alapítvány díjazottjai 1993-2019

1993: Szakály Sándor történész

1994: Belitska-Scholtz Hedvig színháztörténész, Mohácsi János rendező

1995: Kurucz Rózsa történész

1996: Kobzos Kis Tamás népzenész, Bari Károly költő

1997: Osztojkán Béla író, Lengyel Nagy Anna, Kerényi György, Rozsonits Géza (Posztumusz díj)

1998: Almási Tamás filmrendező, Domokos János, Dömötör Péter

1999: Tolnai Ottó költő, Csiki László író, Lőrinczi Attila író

2000: Kőrösényi András politológus, szociológus, Simon János politológus

2001: Pálffy Géza történész, Szabó Péter történész

2002: Hudi László rendező, Bányai Tamás színész

2003: Hartyándi Jenő, a Médiawave főszerkesztője, Csaba László közgazdász

2004: Balkán Fanatic és a Zurgó Együttes, Diószegi László koreográfus

2005: Bódis Kriszta dokumentum filmrendező, Lovas Ildikó író

2006: Hermann Róbert történész, Borhi László történész

2007: Némedi Árpád és Sárközi Csilla, Gárdonyi Géza Színház

2008: Vedres Balázs szociológus, G. Fodor Gábor politoloógus

2009: Balogh Kálmán népzenész, Pál zenekar / Pál Lajos, Pálné Jancsó Katalin, Pál Eszter és Pál István (Szalonna)

2010: Szegő János író, Sajó László író

2011: Mészáros Kálmán történész, Oborni Terézia történész

2012: Jordán Adél színész, Elek Ferenc színész

2013: Bass László szociológus

2014: Szepesi Balázs közgazdász, politológus

2015: Buda Folk Band zenekar, Moussa Ahmed táncos, koreográfus

2016: Wagner Péter politológus, külpolitikai szakértő

2017: Juhász Tibor költő

2018: Szilágyi Zsófia Kata filmrendező, Pass Andrea rendező

2019: "Társadalmi riport" projekt munkacsoport, „Társadalmi riport projekt” szociológiai kutatócsoport

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében. "Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 15:40 ]
Kiderült, a metabolitoktól függ, hogy valaki mennyire fitten éli meg az idősebb kort. Ennek ismeretében a kutatók egy új vérvizsgálati módszert is kidolgoznak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak. A Pittsburgh-i Egyetem...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:58 ]
A világjárvány idején a kutatók elsősorban a Covid tüdőkárosító hatásait vizsgálták. Azonban kiderült, a betegség gyakorlatilag az egész testet érintheti. Idővel az is kiderült, hogy melyik szervünk szenvedte el a legtöbb kárt a járványban, melyikhez köthető a legtöbb haláleset. Az egy évvel korábbi adatokhoz...
2024. MÁRCIUS 17.
[ 8:06 ]
Beolvasás folyamatban